Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача № 74.

При оформленні спадкових прав після смерті матері, її сином для підтвердження родинних відносин зі спадкодавцем була представлена нотаріусу копія свідоцтва про народження, вірність якої засвідчена керівником організації, у якій працює син спадкодавця. Нотаріус відмовив у прийомі цього документа, пояснивши, що копія повинна бути засвідчена нотаріально. Чи правомірні дії нотаріуса? Обґрунтуйте.

Задача № 75.

20 березня 2007 року для оформлення спадщини після смерті Тихомирова А.О., який помер 20 квітня 2005 року, до нотаріальної контори звернувся його син, Тихомиров В.А., який надав усі необхідні документи для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Проте, при зверненні до нотаріуса за отриманням свідоцтва про право на спадщину, йому було відмовлено у видачі свідоцтва. Нотаріус пояснив, що 18 червня 2005 року заява про прийняття спадщини була також подана донькою спадкодавця – Світловою М.А., яка не змогла підтвердити факт родинних відносин зі спадкодавцем. Їй нотаріусом було рекомендовано встановити його в судовому порядку.

Напередодні звернення до нотаріальної контори Тихомирова В.А. Світлова М.А. зателефонувала нотаріусу та повідомила, що з огляду на значне навантаження в суді та довгого строку розгляду судових справ рішення по її заяві судом ще не винесено. Тихомиров В.А. не погодився з поясненням нотаріуса, заявивши, що відсутнє рішення суду про призупинення видачі йому свідоцтва про право на спадщину, а також зажадав винесення постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Прокоментуйте дії нотаріуса. Чи правомірним буде відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії?

Задача № 76.

Для оформлення спадщини нотаріусу було подано заяву громадянина Потапова С.М., який відбував покарання у місці позбавлення волі. Справжність підпису громадянина Потапова С.М. було засвідчено начальником закладу за місцем відбування покарання. Нотаріус відмовив у прийнятті заяви, роз’яснивши, що засвідчення справжності підписів громадян на документах не входить до повноважень начальників місць позбавлення волі.

Чи правомірною є відмова нотаріуса у прийнятті заяви про прийняття спадщини? Обґрунтуйте.

Задача № 77.

Громадянин Іванов І.Д. залишив заповіт на все належне йому майно на свого племінника Петрова М.В.

Час відкриття спадщини – 25.07.2006 року.

Із заявою про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори звернулись:

  • племінник Петров М.В., на якого складено заповіт;

  • непрацездатна дружина Іванова М.Т., яка проживала з померлим 25 років у зареєстрованому шлюбі.

Склад спадкового майна: житловий будинок з надвірними спорудами, грошове заощадження - спільна сумісна власність, та земельна ділянка – особиста власність померлого.

Питання: Визначте частку кожного спадкоємця у спадковому майні?

Задача № 78.

У державну нотаріальну контору звернулась громадянка Максименко К.В., яка з померлим Савченком В.І. проживала 25 років у незареєстрованому шлюбі та вела спільно господарство. У шлюбі ними було придбано: житловий будинок, автомобіль. На час смерті спадкодавця заповіт відсутній.

Час відкриття спадщини – 15.01.2005 року.

Питання: Чи має право громадянка Максименко К.В. отримати свідоцтво про право на спадщину на майно померлого?