Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача № 132.

Гр. Н. звернулася з позовом до гр. К. та гр. Т. про поділ спадкового майна.

Позивачка зазначала, що у травні 2003 року помер її та відповідачів батько. Після його смерті залишився житловий будинок та автомобіль.

Гр. К. та гр. Т. отримали свідоцтво про право на спадщину (не зазначивши про існування гр. Н) і у березні-квітні 2004 року продали вказаний житловий будинок та автомобіль.

Позивачка також зазначала, що вона разом з відповідачами вживала заходів до збереження житлового будинку, наглядала за даним будинком та обробляла присадибну ділянку і тому її слід вважати такою, що прийняла спадщину.

Вирішіть справу.

Які дії свідчать про прийняття спадщини?

Задача № 133.

Подружжя гр. Н. та гр. П. мали доньку, неповнолітнього сина, тітку і крім цього на їх утриманні з 30 червня 2003 року знаходився родич гр. П. віком 68 років, який весь час проживав спільно з ними.

У травні 2004 року гр. П. помер. Після його смерті відкрилася спадщина загальною вартістю 720 тис. грн., включаючи предмети домашньої обстановки та вжитку вартістю 150 тис. грн.

Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них успадковує.

Задача № 134.

10 серпня 2003 року в автокатастрофі загинули батько, дід і прадід неповнолітньої Б. і відкрилася спадщина на житловий будинок та інше майно, власником якого був прадід М.

У нотаріальну контору з заявами про прийняття спадщини звернулися гр. Д. та гр. Т. (брат та сестра спадкодавця) і їм було видано свідоцтво про право спадкування.

У серпні 2004 року мати неповнолітньої пред’явила в інтересах доньки (гр. Б.) позов до гр. Д. та гр. Т. про визнання недійсним спадкування житлового будинку та анулювання свідоцтва, виданого гр. Д. та гр. Т.

Позивачка зазначала, що гр. Б. є спадкоємницею першої черги і саме їй повинно перейти спадкове майно.

Вирішіть справу.

Розкрийте зміст понять: “спадкова трансмісія”, “спадкування за правом представлення”.

Задача № 135.

Гр. М. уклав з СК “Дністер” договір змішаного страхування, за яким одержувачем страхових сум на випадок смерті був призначений його батько (гр. О).

У січні 2008 року гр. М загинув у автокатастрофі.

У червні 2008 року до гр. О з вимогою про повернення наданого померлому кредиту у розмірі 350 тис. грн. звернувся банк.

У вимозі зазначалося, що, оскільки страхова компанія виплатила гр. О страхову суму, то останній зобов’язаний нести відповідальність за боргами спадкодавців як особа, що прийняла спадщину.

Дайте правову оцінку ситуації.

Які особливості спадкування страхових сум та вкладів у кредитних установах?

Задача № 136.

В результаті зіткнення автомобілів ВАЗ – 2121 та Ауді-100 зазнав смертельних травм і через 7 днів помер у лікарні громадянин гр. О (власник автомобіля ВАЗ).

Після його смерті залишилось майно: пошкоджений автомобіль вартістю 15 тис. грн. та приватизована його сім’єю квартира (він, дружина та двоє неповнолітніх дітей) вартістю 200 тис. грн.

Напередодні автокатастрофи в користь померлого було присуджено 30 тис. грн. відшкодування шкоди і 800 грн. компенсації моральної шкоди. На день смерті підприємство на якому працював О заборгувало йому 7300 грн. заробітної плати.

За фактом ДТП була порушена кримінальна справа. До гр. О було заявлено цивільний позов про відшкодування вартості пошкодженої автомашини Ауді-100 на суму 70 тис. грн.

Визначте склад спадщини та вартість майна, яке успадкує кожен із спадкоємців.

Дайте правову оцінку ситуації.