Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача 92.

Після померлого Грицая К.Н. спадщину прийняли дружина, мати, дочка дружини, яка була усиновлена спадкодавцем, син, який проживає у Москві та є громадянином Російської Федерації.

Яка ставка податку застосовується при спадкуванні кожним із спадкоємців?

Варіанти відповіді:

  1. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 30 %, усиновленої дочки – 30 %, дружини та матері 5 %;

  2. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 30 %, усиновленої дочки , дружини – 5 % та матір звільняється;

  3. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 30 %, усиновлена дочка, дружина та мати від сплати податку звільняються;

  4. За одержану спадщину до сина застосовується ставка податку у розмірі 5 %, усиновленої дочки – 30 %, дружина та матір звільняються.

Задача 93.

Ковальчук А.П. пропустила строк для прийняття спадщини після померлої матері. Після закінчення шестимісячного строку вона звернулася до суду з позовом про продовження строку для прийняття спадщини. Судом задоволено позов Ковальчук А.П. Протягом визначеного судом строку остання подала заяву про прийняття спадщини.

Спадкоємцем за законом померлої був ще й син, який також пропустив строк для прийняття спадщини, але який не звертався до суду з позовом про продовження строку для прийняття спадщини, проте мав намір звернутися із заявою про прийняття спадщини після померлої матері. У свою чергу нотаріус повідомив сина спадкодавиці про те, що він вважається таким, що спадщину не прийняв.

За яких умов син матиме можливість подати заяву про прийняття спадщини після померлої матері (свідоцтво про право на спадщину за законом дочці спадкодавиці не видавалось).

Варіанти відповідей:

  1. Син повинен звернутись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини;

  2. Сестра може дати свою письмову згоду на подачу заяви про прийняття спадщини братом;

  3. Судом задоволено позов Ковальчук А.П. і за цим рішенням є можливість подати заяву про прийняття спадщини і її брату;

  4. Все спадкове майно успадковується лише однією дочкою спадкодавця.

Задача 94.

01.05.2008 померла Завадська К.П., яка проживала у с. Березанка Чернігівського району. Спадкоємцем померлої був єдиний син Завадський С.В., який проживав у м. Чернігові. Спадкова маса складалася з житлового будинку та земельної ділянки.

Завадський С.В. помер 10.10.2008, із заявою про прийняття спадщини після померлої матері до Чернігівської районної державної нотаріальної контори не встиг звернутися. Померлому на праві приватної власності належить квартира у місті Чернігові.

Спадкоємцем Завадського С.В. є єдина дочка Олена, яка 13.11.2008 звернулася до нотаріуса у м.Чернігові із заявою про прийняття спадщини після померлого батька. При цьому спадкоємиця хотіла зазначити, що спадкове майно складається із квартири, та житлового будинку, земельної ділянки, що після її баби Заводської К.П. успадкував її батько.

Що повинна пояснити нотаріус? Скільки спадкових справ має бути заведено?

Варіанти відповідей:

  1. Повинно бути заведено дві спадкові справи: після батька по м. Чернігову та після баби (матері батька) по Чернігівському району;

  2. Повинно бути заведено дві спадкові справи: після батька та після баби (матері батька) по м. Чернігову;

  3. Повинно бути заведено одна спадкова справа: після батька по м. Чернігову;

  4. Повинно бути заведено одна спадкова справа: баби (матері батька) по Чернігівському району.