Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача №59.

Завідувачка ДНК звернулася до нотаріуса цієї ж контори з проханням видати її двоюрідному брату свідоцтво про право на спадщину після смерті його батька раніше шестимісячного строку. Своє прохання вона мотивувала тим, що брат виїжджає на постійне місце проживання за кордон та їй відомо, що інших спадкоємців, крім нього, ні за законом, ні за заповітом немає. Нотаріус перевірив Спадковий реєстр, заповітів батька не було.

Як повинен діяти нотаріус у такому випадку?

Задача №60.

Іванов І.І. запросив додому нотаріуса для посвідчення заповіту. Причини виклику нотаріуса він пояснив тим, що перебуває у тяжкому стані. Коли нотаріус приступив до складання заповіту, то встановив, що Іванов перебуває у стані алкогольного сп»ягніння.

Як у такому випадку має діяти нотаріус? Аргументуйте свою відповідь з посиланням на норми законодавства.

Задача №61.

До державного нотаріуса звернувся один із спадкоємців, син померлого, із заявою про прийняття спадщини після смерті батька. При перевірці за Спадковим реєстром нотаріус встановив наявність секретного заповіту посвідченого батьком. Кого та яким чином нотаріус повинен запросити на оголошення секретного заповіту? У яких друкованих засобах масової інформації робиться нотаріусом повідомлення про оголошення секретного заповіту та за які кошти?

Задача №62.

При відкритті спадщини державним нотаріусом було з»ясовано, що один із спадкоємців знаходиться у місцях позбавлення волі за злочин проти державної власності.

Як у такому випадку має діяти нотаріус? Як має діяти нотаріус, якщо особу засуджено за злочин проти здоров»я спадкодавця?.

Задача №63.

У заповіті громадянки Волинець було зазначено таке: «Заповідаю житловий будинок за адресою м. Рівне, вул.. Гагаріна, 8, своєму чоловіку, сарай, що розташований за вказаною адресою дочці, гараж та худобу – сину».

Чи дійсний цей заповіт? Хто вправі тлумачити зміст заповіту?

Задача №64.

Спадкодавець Іванова все своє майно заповів дітям: дочці С., синам Д. і А. у рівних частках. Сина Б. у заповіті не вказано. Син Д. помер до відкриття спадщини.

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача №65.

Спадкодавець Іванова все своє майно заповів дітям: дочці С., синам Д. і А. у рівних частках, автомобіль залишився не заповіданим. Сина Б. у заповіті не зазначено. Син Д. помер до відкриття спадщини.

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача №66.

Спадкодавець Іванова все своє майно заповів дітям: дочці С., сину Д., автомобіль залишився не заповіданим. Сина Б. 14 років та дружину 45 років у заповіті не зазначено.

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача № 67.

Іванов П.С. помер 08.03.2002 р., а 02.03.2002 р. ним був складений заповіт на все належне йому майно на користь рідної сестри. На момент смерті Іванова П.С. в нього були:

  • син – інвалід 3-ї групи;

  • дочка, яка досягла 55 років через місяць після смерті спадкодавця;

  • троє неповнолітніх онуків, мати яких, що також була дочкою спадкодавця, померла до відкриття спадщини;

  • дружина,75 років.

Дружина спадкодавця відмовилася від належної їй частки на користь вищезгаданого сина спадкодавця і племінниці спадкодавця, батько якої, що був рідним братом спадкодавця, помер 08.03.2002 р. на 6-ть годин пізніше Іванова П.С. Усі спадкоємці претендують на спадщину.

Визначте коло спадкоємців та порядок видачі свідоцтва про право на спадщину.