Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача 109

Батько заповідав будинок в рівних частках дочкам Марина та Олені, а автомобіль – синові Миколі (15 років), дружині Наталі (57 років). Дочки відмовились від спадщини на користь Миколи.

Кому і яка частина спадщини залишиться?

Задача 110

Після смерті батька – Сергія, який заповів квартиру своїм дітям – Анатолію, Марії та 5-річному Дмитру. Через місяць помирає Анатолій, не встигнувши прийняти спадщину за батьком, Марія відмовляється від своєї частки на користь неповнолітніх дітей Анатолія Ганни та Вікторії. На спадщину претендують дружина померлого Анастасія, його батьки (90 років). Квартира Сергія та Анастасії знаходиться на праві спільною сумісної власності.

Вирішити задачу.

Задача 111

02 липня 2008 року до нотаріальної контори звернулася гр. Іванова М.Д. з заявою про прийняття спадщини за заповітом до майна померлого 02 січня 2008 року Петрова С.А. Зі змісту заповідального розпорядження вбачається, що спадкодавець все своє майно, в чому б воно не полягало та де б воно не знаходилось, заповів гр. Івановій М.Д. Для отримання Свідоцтв про право на спадщину спадкоємицею за заповітом надано правовстановлювальні документи на майно, що належало померлому: свідоцтво про право власності на квартиру, ощадну книжку та договір особистого страхування заповідача. Державним нотаріусом було зроблено відповідні запити до регіонального відділення Ощадбанку та до Страхової компанії, в результаті чого з’ясувалося, що і при заключенні договору банківського рахунку і при укладанні договору страхування заповідач призначив Іванову М.Д. як особу, до якої має перейти право одержання грошей та страхової виплати відповідно.

На яке майно має бути виданим свідоцтво про право на спадщину за заповітом?

Задача 112

05 травня 2008 року до нотаріальної контори звернувся громадянин Іванов І.В., з заявою про прийняття спадщини до майна померлої 20.02.1994 року Іванової Є.Ф., яка є його бабусею.

Нотаріусу були надані такі документи:

1. Довідка форми № 3 про останнє місце реєстрації померлої

2. Довідка форми № 3 про місце проживання заявника (померла Іванова Є.Ф. та її онук Іванов І.В. були зареєстровані за однією адресою, на момент смерті Іванової Є.Ф. Іванов І.В. проживав разом з нею).

3. копія свідоцтва про народження гр. Іванова І.В.

4. копія свідоцтва про народження Іванова В.М.(сина померлої Іванової Є.Ф.)

5. копія свідоцтва про смерть Іванова В.М, який помер 24.11.2003 року.

Згідно витягів зі спадкового реєстру заповітів померла не залишала, спадкова справа після її смерті не заводилась.

Які дії має вчинити нотаріус? Якщо нотаріус має правові підстави видати свідоцтво про право на спадщину зазначте порядок такої видачі, та вкажіть необхідні документи, які потрібно надати Іванову І.В.

Якщо нотаріус, на Вашу думку, не має правових підстав видати свідоцтво складіть постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом до майна померлої Іванової Є.Ф.

Задача 113

В червні 2008 року до нотаріальної контори звернувся громадянин І з заявою про прийняття спадщини до майна померлої в лютому 2006 року громадянки А, яка була матір’ю громадянина І та вдовою з 1970 року.

Після вивчення поданих документів нотаріус з’ясував, що спадкодавець на момент смерті мешкала зі спадкоємцем за однією адресою (довідка форми №3), спадкові справи після її смерті не заводились, заповітів вона не залишала (витяг зі спадкового реєстру). Інших спадкоємців 1-ї черги за законом немає.

Після її смерті залишилось спадкове майно:

1. Квартира в м. Києві

2. Грошові кошти на рахунку в Сбербанке Російської Федерації.

Спадкоємець надав відповідний правовстановлюючий документи на квартиру. Факт наявності грошових коштів документально підтвердити не зміг.

Дії нотаріуса.