Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача 95.

01.05.2008 померла Окунєва К.П., яка проживала у с. Ладанка Чернігівського району. У Окунєвої К.П. було троє дітей: син та дві дочки. Дві дочки прийняли спадщину, а син помер, не встигнувши прийняти спадщину. У померлого сина було двоє дітей. У яких частках розподілятиметься спадкове майно.

Варіанти відповідей:

  1. Усі спадкують по ¼ частці спадкового майна;

  2. Дочки спадкують по 1/3 частці спадкового майна, а внуки померлої по 1/6 частці спадкового майна;

  3. Дочки спадкують по ½ частці спадкового майна;

  4. Дочки спадкують по 1/3 частці спадкового майна, один внук померлої спадкує 1/3 частку спадкового майна, а другого позбавляють спадщини, так як він себе веде непристойно.

Задача 96.

На час відкриття спадщини спадкодавцю належав житловий будинок з надвірними будівлями. Цей будинок було набуто згідно з договором купівлі-продажу під час зареєстрованого шлюбу. Спадкодавець залишив заповіт на цей житловий будинок на користь своєї дочки. Спадкоємцями також є непрацездатна дружина спадкодавця, яка претендує також на частку у спільному майні подружжя, та непрацездатний за станом здоров’я син спадкодавця. Всі з перелічених вище спадкоємців своєчасно звернулися до державної нотаріальної контори за здійсненням свого спадкового права.

У яких частках розподілятиметься спадкове майно?

Варіанти відповідей:

  1. Усе успадкує дочка за заповітом;

  2. Дочка спадкує ½ частки та дружина отримає у власність ½ частки;

  3. Дочка спадкує 2/3 частки, дружина спадкує 1/6 частки та син спадкує 1/6 частки;

  4. Всі троє спадкують по 1/6 частці та дружина отримає у власність ½ частки;

  5. Дочка спадкує 1/3 частки, дружина спадкує 1/12 частки, син спадкує 1/12 частки та дружина отримає у власність ½ частки.

Задача 97

20 березня 2004 року для оформлення спадщини після смерті Тихомирова А.А., який помер 10 березня 2004 року, до нотаріуса звернувся його син, Тихомиров В.А., який надав усі необхідні документи для видачі свідоцтва про право на спадщину. Проте, при зверненні до нотаріуса за отриманням свідоцтва про право на спадщину після закінчення терміну шести місяців, йому було відмовлено у видачі свідоцтва. Нотаріус пояснив, що 18 червня 2004 року заява про прийняття спадщини була також подана донькою спадкодавця - Світловою М.А. Світлова не змогла підтвердити факт родинних відносин зі спадкодавцем і їй було рекомендовано встановити його в судовому порядку. Напередодні Світлова зателефонувала нотаріусу та повідомила, що з огляду на значне навантаження в суді та довгого строку розгляду судових справ рішення по її заяві судом ще не винесене.

Тихомиров не погодився з поясненням нотаріуса, заявивши, що немає рішення суду про призупинення видачі йому свідоцтва про право на спадщину, а також зажадав винесення постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Дії нотаріуса по провадженню даної справи.

Задача 98

Громадянин Петренко С.В. все своє майно заповів дочці від першого шлюбу Олені. В червні 2004 року гр. Петренко помер. З заявою про прийняття спадщини і видачу свідоцтва про право на спадщину до державної нотаріальної контори звернулись:

  • дочка Олена;

  • вдова, якій виповнилось 45 років;

  • двоє неповнолітніх синів.

До складу спадкового майна входить частка в Статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, грошовий вклад в Ощадбанку. Вказане майно було особистою приватною власністю померлого.

Хто має право на спадщину і на яку частку?