Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача 86.

До державної нотаріальної контори після смерті Марченка І.Р. звернулись:

  • син Марченко К.І. із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину на квартиру;

  • дружина Марченко Д.О. про відмову від належної їй частки спадкового майна на користь сина спадкодавця.

Час відкриття спадщини – 16.09.2007 року.

Протягом шестимісячного строку дружина звернулась знову з вимогою скасувати свою заяву, враховуючи те, що їй не було відомо про наявність іншого спадкового майна.

Питання: Дії нотаріуса. Яким чином будуть видаватися свідоцтва про право на спадщину?

Задача № 87.

16.09.2007 померла Ляшенко О.Д., яка 30.07.1996 склала заповіт, відповідно до якого все своє майно спадкодавиця в рівних частинах заповідала дітям Віктору та Валентині. Спадкове майно складається з житлового будинку. Син спадкодавиці Віктор помер 07.03.2006 до відкриття спадщини, тобто до 16.09.2007.

До нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину (на житловий будинок) звернулася Валентина.

Померлий Віктор має сина.

Яким чином буде видана спадщина?

Варіанти відповідей:

  1. На весь житловий будинок буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині;

  2. На ½ частини житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, а на ½ частину буде видано свідоцтво про право на спадщину сину Віктора ;

  3. На ½ частини житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом Валентині, на ¼ частину житлового будинку буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом Валентині та на ¼ частину буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом сину Віктора.

Задача № 88.

Прокопенко В.К., який помер 5 жовтня 2005 року, заповідав належний йому на праві особистої приватної власності житловий будинок в рівних частинах двом дочкам.

До нотаріуса із заявою про прийняття спадщини звернулися дві дочки та дружина 1949 року народження.

Які свідоцтва і на які частки спадкового майна будуть видані нотаріусом та яка частина житлового будинку буде належати кожному із спадкоємців?

Варіанти відповідей:

1. Кожній дочці буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом по 1/3 частці житлового будинку та дружині буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/3 частку житлового будинку. Частини житлового будинку, які належатимуть кожному із спадкоємців, будуть відповідати часткам у спадковому майні.

2. Дружині буде видано свідоцтво про право власності на ½ частку житлового будинку та дочкам буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на ¼ частку кожній. Частини житлового будинку, які належатимуть кожному із спадкоємців, будуть відповідати часткам у спадковому майні;

3. Кожній дочці буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 5/12 часток, а дружині свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/6 частку. Частини житлового будинку, які належатимуть кожному із спадкоємців, будуть відповідати часткам у спадковому майні.