Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача № 89.

Кравець І.А., перебуваючи у лікарні, виявив бажання скласти заповіт на користь своєї дочки. Так, заповіт містив назву документу, відомості про заповідача (прізвище, ім’я по батькові, місце проживання заповідача, ідентифікаційний номер за даними Державного реєстру фізичних осіб -платників податків, реквізити паспорта, дата та місце народження), розпорядження заповідача щодо належного йому майна, документ закінчувався підписами: заповідача, завідувача відділенням, у якому хворий перебував на лікуванні, головного лікаря. Крім того, на заповіті була проставлена печатка лікарні, вихідний штамп та дата на штампі.

Чи може завідувач державного нотаріального архіву прийняти на зберігання такий заповіт, а нотаріус в подальшому за ним видати свідоцтво про право на спадщину? Вкажіть, які порушення допущені при його складанні та посвідченні.

Варіанти відповіді:

  1. У тексті заповіті не передбачено місце та час складання заповіту, не проставлений реєстрований номер заповіту;

  2. Заповіт може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні;

  3. Заповіт є нікчемним і видача свідоцтва про право на спадщину є неможливою;

  4. У тексті заповіті не передбачено місце та час складання заповіту, не проставлений реєстрований номер заповіту, заповіт посвідчений без присутності свідків.

Задача 90.

Павленко С.В. все своє майно заповів дочці від першого шлюбу Олені. У червні 2004 року заповідач помер. До складу спадкового майна входить квартира, грошовий вклад в Ощадбанку. Вказана квартира була спільним сумісним майном подружжя.

Із заявою про прийняття спадщини та видачею свідоцтва про право на спадщину до нотаріуса звернулись: дочка Олена; вдова 1959 року народження; двоє синів 14 та 17 років.

Хто має право на спадщину і на яку частку?

Варіанти відповіді:

1. Дружині у видачі свідоцтва про право на спадщину буде відмовлено, неповнолітнім синам буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/8 частці, дочці буде видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 3/4 частки;

2. Дружині буде видано свідоцтво про право власності на 1/2 частку, неповнолітнім синам свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/8 частці, дочці свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/4 частку;

3.Дружині, неповнолітнім синам буде видано свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/8 частці, дочці свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 5/8 часток;

4. Дружині буде видано свідоцтво про право власності на 1/2 частку, неповнолітнім синам свідоцтво про право на спадщину за законом на обов’язкову долю по 1/6 частці, дочці свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/6 частку.

Задача 91.

У Павленка В.Г., який помер 20.03.2008, залишилися спадкоємці: дружина, син Сергій від попереднього шлюбу, який народився 18.07.1990. Спадкове майно складалося із житлового будинку, квартири, та земельної ділянки. Після закінчення шестимісячного строку (20.09.2008) з дня смерті спадкодавця до нотаріуса звернулася дружина померлого, яка фактично прийняла спадщину, та повідомила, що хоче отримати свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок, квартиру та земельну ділянку вцілому. До нотаріуса із заявою про прийняття спадщини звернувся також повнолітній син Сергій від першого шлюбу, який проживав окремо від батька, та бажав отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на ½ частку у спадковому майні.

Нотаріус повідомила дружині, що видати їй свідоцтва про право на спадщину на об’єкти нерухомого майна вцілому не вбачається за можливе. Дружина не погоджувалась із рішенням нотаріуса, оскільки повнолітній син пропустив строк для прийняття спадщини, та звернулася із заявою про видачу їй постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Чи правомірна відмова нотаріуса?

Варіанти відповідей:

  1. Неправомірна, оскільки син пропустив строк для прийняття спадщини ;

  2. Правомірна, оскільки син на час смерті батька був неповнолітнім і вважається таким, що спадщину прийняв.

  3. Неправомірна, оскільки син на момент закінчення встановленого законодавством шестимісячного строку вже був повнолітнім і подав заяву про прийняття спадщини вже після шести місяців;

  4. Правомірна, оскільки дружина спадкодавця при поданні заяви про прийняття спадщини умисно не вказала, що у спадкодавця ще є син від першого шлюбу.