Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Бухгалтерський облік у банках України (Кіндрацька Л. М.)2001 (1)

.pdf
Скачиваний:
141
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

України іншою фізичною особою (резидентом чи нерезидентом) з власного поточного рахунка в іноземній валюті тощо.

На поточному рахунку фізичної особи проводяться операції як в іноземній валюті, так і у гривнях.

Так, в іноземній валюті переказуються кошти за межі України через кореспондентські рахунки вповноважених банків відповідно до «Правил переказу іноземної валюти за межі України» за рахунок особистих коштів фізичних осіб — резидентів та нерезидентів; виплачується готівка; проводиться виплата платіжними документами (вивезення за межі України згідно з чинним порядком переміщення валюти через митний кордон України). З рахунка переказується також іноземна валюта на рахунок іншої фізичної особи — громадянина України (переказ можливий лише в межах України) або на власний поточний рахунок в іншому вповноваженому банку України чи на вкладний рахунок.

Власник рахунка може дати розпорядження на продаж валюти на міжбанківському валютному ринку для наступного зарахування на рахунок у національній валюті.

За рахунком в іноземній валюті проводяться три типи операцій у грошовій одиниці України, а саме: виплата готівкою та переказ коштів для сплати юридичній особі за продаж товару чи надання послуг на території України (продаж іноземної валюти здійснюється за курсом Національного банку України), а також інвестування. До речі, такі операції можна проводити і за рахунками в іноземній валюті нерезидентів.

Загалом проведення операцій за поточними рахунками в іноземній валюті нерезидентів аналогічні операціям за рахунками резидентів — фізичних осіб. Крім того, визначено окремі операції, що проводяться лише з рахунків нерезидентів. Так, поширеною є операція переказування фізичною особоюнерезидентом на рахунок юридичної особи-резидента валютних коштів як інвестицій згідно з чинним законодавством України.

На поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи-нере- зидента зараховується валюта, переказана з-за кордону на ім’я власника рахунка через уповноважені банки; готівкова, що ввезена на територію України і зареєстрована митною службою (в митній декларації робиться позначка вповноваженого банку України про її зарахування на рахунок); за платіжними документами, ввезеними на територію України, що також реєструються митною службою під час в’їзду в Україну (копія митної декларації залишається в уповноваженому банку); за

112

платіжними документами, що надіслані з-за кордону на ім’я власника рахунка та за іменними чеками, виписаними вповноваженими банками. Зараховується також валюта, одержана в Україні як оплата праці, премія тощо і переказана в межах України іншою фізичною особою — іноземцем з власного поточного рахунка в іноземній валюті.

Переказ іноземцем-резидентом валюти на рахунок іноземцянерезидента є можливим лише за наявності підтвердження джерел походження цієї валюти.

Фізичними особами-резидентами є не тільки громадяни України, а й іноземці, які отримали посвідку на проживання в Україні. До речі, якщо для відкриття поточних рахунків фізичним особам-резидентам підтверджувати джерела походження коштів в іноземній валюті не потрібно, то фізичним особам-нерезиден- там поточні рахунки відкривають лише за наявності такого підтвердження. Фізичними особами-нерезидентами вважаються іноземці, що проживають в Україні за відкритою візою терміном до одного року, та громадяни України, які постійно живуть за межами України.

5.6. Режим вкладних (депозитних)

і поточних рахунків в іноземній валюті

На вкладні (депозитні) рахунки, що відкриті як резидентам, так і нерезидентам — фізичним особам зараховується валюта, переказана з власного поточного чи вкладного рахунка в іноземній валюті в іншому вповноваженому банку. Крім цього, зараховується готівкова валюта, але на рахунок фізичної особи-нерезидента, тільки та, що ввезена на територію України і зареєстрована митною службою під час в’їзду в Україну. Зарахування готівкової іноземної валюти на рахунок уповноважений банк України зазначає в митній декларації.

З вкладного рахунка з розпорядження власника-резидента або нерезидента чи з їх доручення проводиться виплата готівкою або платіжними документами (вивезення валюти за межі України здійснюється згідно з чинним порядком переміщення валюти через митний кордон України), а також переказ на власний поточний чи вкладний рахунок в іноземній валюті в іншому уповноваженому банку України.

113

Крім того, з вкладного рахунка фізичної особи-нерезидента проводиться переказ коштів за межі України через кореспондентські рахунки вповноважених банків України відповідно до правил переказу іноземної валюти за межі України за рахунок особистих коштів фізичних осіб (резидентів і нерезидентів).

Зарахування коштів на поточні рахунки в іноземній валюті офіційних представництв, представництв юридичних осіб-нере- зидентів, які не займаються підприємницькою діяльністю в Україні, проводиться за профілем їхньої господарської діяльності. Це може бути готівка, що ввезена на територію України вповноваженим представником юридичної особинерезидента і зареєстрована митною службою України, невикористаний залишок готівки чи валюта за платіжними документами, що були отримані раніше для оплати витрат на відрядження, на інші цілі (представницькі витрати, витрати, пов’язані з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном тощо). Зараховуються також кошти, переказані з-за кордону на ім’я власника рахунка через уповноважені банки за платіжними документами, що надійшли з-за кордону на ім’я власника рахунка, за іменними платіжними документами (в тому числі — дорожні чеки), що ввезені в Україну та не зареєстровані митною службою під час в’їзду в Україну, за браком передавальних надписів на них, куплені на міжбанківському валютному ринку за рахунок коштів, що належать власнику рахунка типу «Н», інші надходження на користь власника рахунка, що не суперечать чинному законодавству України.

Майже так само проводяться операції списання коштів з поточного рахунка з розпорядження власника.

Якщо йдеться про поточні рахунки в іноземній валюті постійних представництв іноземних компаній, фірм, міжнародних організацій, через які повністю або частково проводиться підприємницька діяльність в Україні, то джерел поповнення рахунка буде більше. Це передусім суми кредитів, отриманих від уповноважених банків за кредитними угодами, кошти, переказані в межах України з власного поточного рахунка за його закриття в іншому банку та з поточного рахунка відокремленого підрозділу власника рахунка. Відповідно визначаються й напрями використання коштів.

Зарахування коштів на поточні рахунки в іноземній валюті юридичних осіб-резидентів проводиться через розподільчі рахунки або безпосередньо на поточні рахунки.

114

Слід зазначити, що безпосередньо на поточні рахунки зараховуються лише такі кошти: куплені з доручення власника рахунка вповноваженим банком відповідно до чинного законодавства, переказані з кредитного рахунка як кредит відповідно до кредитної угоди, переказані з власного депозитного рахунка в уповноваженому банку відповідно до депозитної угоди, а також сума процентів, нарахованих на залишки коштів на власному поточному та депозитному рахунках, або переказаних з власного поточного рахунка.

Основна маса коштів зараховується на поточні рахунки через розподільчі рахунки. Це передовсім готівка, що надійшла від нерезидента до каси вповноваженого банку згідно з експортним контрактом (угодою), готівка, зареєстрована митною службою України та ввезена вповноваженими особами на територію України на транспортних засобах, які надають послуги за межами України, готівка, одержана як митні платежі та інші збори, готівка, внесена нерезидентом як благодійний внесок, невикористаний залишок готівкової іноземної валюти та іноземна валюта за платіжними документами, що були отримані (куплені) в уповноважених банках України для оплати витрат на відрядження, експлуатаційних витрат, пов’язаних з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном та представницьких витрат. Зараховуються також кошти за платіжними документами, надісланими та ввезеними з-за кордону на ім’я власника рахунка. Найбільший обсяг коштів надходить як переказ із-за кордону за зовнішньоекономічними контрактами та як оплата резиденту-посереднику для наступного переказування іншим резидентам — суб’єктам господарської діяльності, з доручення яких на підставі договорів комісії, консигнації або агентських угод було здійснено продаж товарів (робіт, послуг). Зараховуються також кошти, повернені з будь-яких причин нерезидентом, на користь якого їх було переказано раніше, а також благодійні внески юридичних осібнерезидентів. Підлягають зарахуванню через власні розподільчі рахунки кошти з-за кордону як плата за окремі конкретно визначені послуги, а саме: за видачу охоронних документів на використання об’єктів промислової власності і підтвердження їх чинності на території України, за використання авторського права резидентів, оплата адвокатським та іншим компаніямрезидентам за провадження справ згідно з їхньою статутною діяльністю та ліцензією на відповідну діяльність, а також

115

конфісковані, безгосподарні, успадковані та інші кошти, за якими не звернувся власник до кінця терміну зберігання.

Відповідно з поточного рахунка в іноземній валюті юридичних осіб-резидентів з розпорядження власника рахунка проводяться операції в готівковій та безготівковій формі, перелік яких наведено в уже згадуваній вище інструкції.

Кошти на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи-резидента, що здійснює підприємницьку діяльність, зараховуються та використовуються в режимі поточного рахунка в іноземній валюті юридичних осіб-резидентів.

Відповідно до чинного законодавства України юридичним особам-нерезидентам поточні рахунки в уповноважених банках України не відкривають.

5.7. Переоформлення та закриття рахунка

Для переоформлення рахунка у зв’язку з реорганізацією підприємства (злиття, приєднання, поділ, перетворення, виділення) подаються такі самі документи, як і для створення підприємства.

У разі проведення перереєстрації суб’єкта підприємницької діяльності, спричиненої змінами назви, організаційно-правової форми, форми власності, до установи банку подається заява власника рахунка, нова копія свідоцтва про державну реєстрацію та зміни до установчих документів, засвідчені в установленому порядку, а за зміни характеру діяльності власника рахунка — один із примірників нового статуту (положення).

За ліквідації підприємства його рахунок переоформлюється на ім’я ліквідаційної комісії, для чого подається рішення про ліквідацію підприємства і нотаріально засвідчена картка зі зразками підписів уповноважених членів ліквідаційної комісії і відбитком печатки підприємства, що ліквідується. Ліквідаційна комісія вживає заходів для закриття додаткових рахунків.

Поточні рахунки закриваються в установах банку: а) на підставі заяви власника рахунка;

б) на підставі рішення органу, на який законом покладено обов’язки ліквідації або реорганізації підприємства;

в) на підставі відповідного рішення суду або арбітражного суду про ліквідацію підприємства чи визнання його банкрутом;

г) на інших підставах, передбачених чинним законодавством України чи договором між установою банку та власником рахунка.

116

За наявності на рахунку, що закривається, залишків коштів, установа банку на підставі платіжного доручення власника рахунка переказує такі залишки на інший відкритий цим підприємством рахунок. Якщо підприємство має лише один рахунок, то для його закриття та переказування залишків коштів необхідно відкрити додатковий рахунок.

Справа, що стосується юридичного оформлення рахунка, залишається в установі банку. Операції на рахунках можуть бути тимчасово припинені на підставі рішення державних податкових, судових, правоохоронних та інших органів, якщо це передбачено законодавчими актами України. У разі тимчасового припинення операцій на рахунках вони не закриваються до отримання повідомлення відповідного органу про скасування рішень щодо припинення операцій на рахунках.

117

ОРГАНІЗАЦІЯ КАСОВОЇ РОБОТИ В БАНКАХ УКРАЇНИ

Касові операції виконуються відповідно до інструкції з організації емісійно-касової роботи в установах банків України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 07.07.94 за № 129.

Національному банку України як головному банку держави належить монопольне право на емісію грошей, випуск в обіг національних грошових знаків (банкнот та монет). Як центральний банк держави він здійснює грошово-кредитну політику і розпоряджається резервними фондами грошових білетів і монет. Резервні фонди перебувають у виключному віданні Національного банку України і можуть витрачатися лише на підставі його письмових вказівок про випуск грошей в обіг або про видачу їх для потреб Автономної Республіки Крим, територіальних управлінь, інших установ НБУ. Зрозуміло, що такі операції належать до виключної компетенції Національного банку.

6.1. Організація роботи касового апарату банку

Касові операції банку становлять досить великий обсяг роботи і характеризують одну з головних функцій банку. Більше того, контроль стану ринку операцій з готівкою, що його покладено на банківську систему, є однією із важливих передумов поліпшення економічної ситуації в Україні.

Банки, здійснюючи своєчасне касове обслуговування контрагентів (клієнтів), забезпечують тим самим збереження їхніх коштів, а також сприяють додержанню емісійно-касової дисципліни.

Основні аспекти банківської діяльності за цими напрямами викладено в інструкції «Про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України», затвердженої постановою Правління Національного банку України від 19.02.2001 за № 69.

Усі державні, кооперативні, акціонерні, орендні, колективні, громадські та інші підприємства, організації, установи незалежно

116

від форми власності та видів діяльності, а також особи, що є суб’єктами підприємницької діяльності і мають поточний рахунок у банку, зобов’язані зберігати свої грошові кошти в установах банків. За потреби вони можуть одержати готівку з установ банку для розрахунків з оплати праці, грошових виплат та заохочень, купівлі цінних паперів, виплати дивідендів, гонорарів, стипендій, пенсій, витрат на службові відрядження, господарські потреби тощо.

Постановою Правління Національного банку України від 18.01.99 за № 14 передбачено, що за касове обслуговування банк бере з клієнта плату в розмірі, передбаченому договором на касове обслуговування, але не більше 1,0 % від виданої суми готівки.

Плату за касове обслуговування бюджетних організацій, військових частин рекомендується встановлювати в менших розмірах з урахуванням того, що доходи, одержані від комплексного обслуговування державного бюджету, покривають у цілому відповідні витрати банку.

Видача готівки підприємствам зв’язку на виплату пенсій здійснюється безкоштовно на підставі того, що Національний банк підкріплює каси банків на ці операції безкоштовно.

Підприємства можуть мати у касі готівку в межах лімітів залишку готівки в касі, що встановлюється щорічно протягом першого кварталу, а за необхідності ліміти можуть переглядатися протягом року.

Ліміт залишку готівки в касі для кожного контрагента встановлюється тим банком, у якому відкрито його поточний рахунок. Установи банків здійснюють повний контроль за дотриманням чинного порядку ведення касових операцій у народному господарстві України. Перевірки здійснюються за даними бухгалтерського обліку та за первинними грошовими документами. Під час перевірки з’ясовують наявність такого ліміту та забезпечення його щоденного додержання, а також дотримання порядку здавання грошової виручки, своєчасність повернення в банк не виплачених у строк сум заробітної плати, допомог, стипендій тощо. Особливу увагу приділяють контролю правильності витрачання готівки, що одержана в банку, ураховуючи, що її використання на інші цілі, ніж зазначено в чеку, забороняється.

Перевіряючи правильність ведення касової книги і своєчасність обліку надходжень і видач готівки, установлюють

117

відповідність записів касової книги щодо сум, одержаних і зданих до банку.

Як бачимо, установи банків активно впливають на організацію готівково-грошового обігу: Національний банк України, як єдиний емісійний і касовий центр держави, організує і регулює обсяг і структуру готівкової маси відповідно до основних напрямів грошово-кредитної політики; інші банки здійснюють аналіз і прогнозування готівкового обігу, виконують оперативні функції з реалізації єдиної грошово-кредитної політики на території регіону та ін.

З огляду на сказане основними завданнями банків щодо готівкового обігу є:

безумовне виконання актів Верховної Ради України, Законів України, Указів Президента України, нормативних актів Національного банку України з питань регулювання обсягу і структури готівкової маси в обігу;

аналіз сукупних оцінок стану збалансованості грошових доходів і витрат населення;

прогнозування готівкового обігу за загальним обсягом і структурою з урахуванням основних напрямів грошової політики

іпоказників економічного та соціального розвитку;

раціональна організація готівкового обігу та якнайбільше залучення готівки до кас банків;

обмеження готівкової емісії економічно обґрунтованими вимогами зростання обігу готівки;

своєчасна видача готівки суб’єктам господарювання на оплату праці, пенсій, допомог та для інших цілей;

додержання встановленого порядку ведення касової і емісійної роботи;

здійснення контролю за економним та цільовим витрачанням готівки.

Досить значна маса готівки проходить через поточні рахунки контрагентів, що їх відкрито в установах банків і які використовуються для обліку руху коштів. Для проведення касових операцій у банку створюється структурний підрозділ — касовий апарат. Керівництво банку самостійно вирішує питання про структуру касового апарату. Але за будь-яких організаційних форм його побудови касовий апарат проводить приймання та видачу готівки, а також здійснює весь обсяг супутніх операцій: перерахунок інкасованої виручки, розмін грошових купюр і обмін їх на монету, оформлення і видачу грошових чекових книжок.

118

Операційна каса — це структурний підрозділ банків, який проводить операції з касового обслуговування клієнтів. Залишок грошей в операційній касі обмежено певним лімітом, що визначається за узгодженням з відповідною установою Національного банку залежно від обсягу готівкового обороту конкретного банку та умов його роботи.

Операційна каса може включати окремі види кас, а саме: прибуткову, видаткову, вечірню, перерахункову грошової виручки. Як правило, основний обсяг готівки в системі банків проходить через прибутково-видаткові каси.

Робота касового апарату проводиться в окремих, спеціально обладнаних приміщеннях.

Для зберігання готівки операційної каси в банках призначено грошові сховища. У грошових сховищах також зберігаються кошти резервних фондів Національного банку України, іноземна валюта, золото (дорогоцінні метали), інші цінності.

Кожна окрема шафа, металевий стелаж, полиця, на яких розміщено гроші (цінності) у грошовому сховищі, замикаються завідувачем каси. Ключі зберігаються в окремій шафі.

Облік прийнятих у сховище грошових білетів, монет та інших цінностей ведеться в книзі обліку готівки операційної каси та в книзі обліку грошей у резервних фондах.

Відповідальним за зберігання грошей (цінностей), що перебувають у грошових сховищах, є керівник банку, його головний бухгалтер та завідувач каси.

Кожен із цих працівників має окремий ключ від грошового сховища та особисту печатку. Лише цими трьома ключами відмикаються й замикаються грошові сховища, і тільки наявність усіх трьох печаток свідчить про опечатування сховища. Коло службових обов’язків цих працівників щодо забезпечення збереження грошей (цінностей) досить чітко визначено інструкцією № 1 НБУ. Так, їхня присутність є обов’язковою, коли з дозволу керівника до сховища заходить будь-хто з працівників банку.

Перш ніж замкнути сховище вони мають перевірити відповідність фактичної наявності резервних фондів операційної каси даним бухгалтерського обліку і залишкам, зазначеним у книзі обліку готівки операційної каси та книзі обліку грошей у фондах. Вони також перевіряють, чи всі цінності, що підлягають зберіганню у сховищі, занесено до сховища. Підписи відповідальних осіб підтверджують правильність залишків, виведених у книгах.

119