Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Бухгалтерський облік у банках України (Кіндрацька Л. М.)2001 (1)

.pdf
Скачиваний:
141
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Кошти, нагромаджені на рахунку 3207, забороняється використовувати до отримання рішення про їх стягнення або ухвали про зняття арешту.

Після надходження виконавчого документа про стягнення коштів з рішення суду та розрахункового документа на стягнення, територіальне управління Національного банку переказує цю суму на рахунок одержувача, відображаючи зміст операції в такому вигляді:

Д-т рахунка 3207 — К-т рахунка одержувача.

Якщо в момент надходження виконавчого документа про стягнення коштів з рішення суду на рахунку 3207 було нагромаджено суму меншу, ніж указано в рішенні про стягнення, то нагромаджена сума повністю переказується на рахунок позивача. Залишок суми, що підлягає стягненню, та розрахунковий документ того самого дня вміщується в картотеку несплачених документів у територіальному управлінні Національного банку.

Якщо в рішенні суду вказується сума до стягнення, менша від нагромадженої на рахунку 3207, то невикористана сума повертається на кореспондентський рахунок банку.

Важливо розуміти, що міжбанківські розрахунки охоплюють дуже велике коло банківських операцій. По суті, вони є системою здійснення і регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов’язаннями, які виникають між банківськими установами в процесі їхньої діяльності. До міжбанківських інструментів відносять операції між банками: кореспондентські рахунки, депозити до запитання та строкові депозити, операції Репо, фінансовий лізинг тощо.

Їх здійснення супроводжується проходженням платежів через систему міжбанківських розрахунків. Таким чином, міжбанківські розрахунки охоплюють інтереси всіх учасників ринкових відносин — від великих промислових комплексів до індивідуальних підприємств, від Національного банку до всіх інших банків.

92

ВІДКРИТТЯ БАНКАМИ РАХУНКІВ У НАЦІОНАЛЬНІЙ ТА ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ

До традиційних банківських операцій належать операції зі здійснення розрахунково-касового обслуговування клієнтів. Коло клієнтів досить велике: підприємства, установи, організації, благодійні фонди, партії, громадські об’єднання, фізичні особи, які відкривають у банку рахунки для зберігання належних їм грошових коштів. Клієнти мають бути впевнені в тому, що банк, в якому вони зберігають свої кошти і через який проводять різні грошові операції, є стабільним, фінансово стійким і гарантує захист їхніх інтересів. З огляду на це клієнти на власний розсуд вибирають банківську установу, що в ній вони мають намір відкрити свої рахунки. У процесі такого вибору слід брати до уваги встановлену банками плату за розрахунково-касове обслуговування, а також стан їх операційної роботи, тобто як швидко банк здійснює розрахунки.

Важливо також знати і комплекс послуг, що надається банком. Певна річ, варто звернути увагу на такі питання, як рейтинг банку, кваліфікація його працівників, графік роботи, довіра до керівництва, комфортність умов для клієнтури, а також рівень їх консультування.

5.1. Організаційна робота банків для відкриття рахунків

суб’єктам підприємницької діяльності

Нині (і в найближчій перспективі) стратегія більшості українських банків спрямовується на розширення клієнтської бази і зростання обсягу послуг, що надаються, тобто на стабільне збільшення кількості клієнтів і відповідне зростання обсягу залучених коштів. За умов конкуренції на ринку банківських послуг вимогливість клієнтів до якості розрахунковокасового обслуговування постійно зростає. Одним із основних критеріїв вибору банку для відкриття рахунків є надійність банку, його імідж.

93

Рахунки для зберігання грошових коштів і здійснення всіх видів банківських операцій відкриваються в будь-яких банках України з вибору клієнта і за згодою цих банків.

Банки відкривають рахунки зареєстрованим суб’єктам підприємницької діяльності — юридичним і фізичним особам, філіям, представництвам, відділенням, іншим відокремленим підрозділам підприємств, у тому числі структурним підрозділам, що виділяються у процесі приватизації, а також представництвам юридичних осіб-нерезидентів, іноземним інвесторам, фізичним особам, виборчим фондам (політичних партій, виборчих блоків партій та кандидатів у народні депутати).

Убанках відкриваються поточні, депозитні (вкладні) рахунки

внаціональній та іноземній валюті, а також поточні бюджетні рахунки в національній валюті України.

Лише один рахунок може бути відкритий клієнту для формування статутного фонду господарського товариства і один (в іноземній та/або національній валюті) за кожною угодою сумісної (спільної) діяльності без створення юридичної особи.

Юридичні особи-нерезиденти (крім нерезидентів-інвесторів) можуть відкривати поточні рахунки в національній та іноземній валюті на території України лише своєму представництву. Поточні рахунки в національній валюті представництву юридичної особи-нерезидента відкриваються за наявності індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Порядок проведення операцій на рахунках у національній та іноземній валюті регулюється чинним законодавством України, нормативними актами Національного банку України. Основні положення викладено в інструкції «Про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті», що затверджена постановою Правління НБУ від 18.12.98 за № 537.

Відкриття рахунка супроводжується підписанням угоди між установою банку та власником рахунка. Умови угоди не повинні суперечити вимогам зазначеної інструкції.

Про відкриття, а також закриття рахунка або зміну номерів відкритих рахунків установа банку зобов’язана повідомити податковий орган за місцем реєстрації власника рахунка протягом трьох робочих днів. Копії повідомлень з документальним підтвердженням їх відправлення залишаються у справі про відкриття рахунків. Повідомлення про відкриття (закриття) чи зміну номера рахунка надсилається також до Національного банку України для включення до зведеного електронного реєстру власників рахунків.

94

Операції на рахунках банк починає проводити після отримання повідомлення від податкового органу про взяття цих рахунків на облік.

Для зберігання грошових коштів та здійснення всіх видів банківських операцій відповідно до чинного законодавства України підприємствам усіх видів та форм власності, а також їх відокремленим підрозділам відкриваються поточні рахунки. Можуть також відкриватися поточні бюджетні рахунки в разі виділення коштів за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового їх використання. Для їх відкриття в установу банку подається набір документів, достатній для введення клієнтського рахунка в автоматизовану базу даних та контролю законності його відкриття, а саме:

заява на відкриття рахунка встановленого зразка, підписана керівником та головним бухгалтером підприємства;

копія свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади, засвідчена нотаріально. Бюджетні установи замість цього документа подають копію довідки про внесення до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, що також засвідчується нотаріально або органом, що видав відповідну довідку;

копія зареєстрованого статуту (положення), засвідчена нотаріально чи органом, який реєструє. Положення, затверджені постановами Кабінету Міністрів України чи Указами Президента України, нотаріального засвідчення не потребують. Установи та організації, які діють на підставі законів, статути (положення) не подають;

копія документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік, засвідчена податковим органом, нотаріально або уповноваженим працівником банку;

картка зі зразками підписів осіб, котрим установчі документи (або законодавство) надають право розпоряджання рахунком та підписання розрахункових документів. У картку заноситься також зразок відбитка печатки, що належить підприємству;

довідка про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України. Якщо поточний рахунок відкривається відокремленому

підрозділу підприємства, то для його відкриття необхідно подати в банк заяву, підписану керівником і головним бухгалтером цього підрозділу, засвідчену нотаріально копію положення про підрозділ та копію довідки про внесення цього підрозділу до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України,

95

засвідчену нотаріально або органом, що видав цю довідку. Подається також картка із відбитком печатки і зразками підписів службових осіб та клопотання підприємства або відповідного органу приватизації (щодо структурних підрозділів, які виокремлюються в процесі приватизації). У клопотанні вказується місцезнаходження основного підприємства, його ідентифікаційний номер, номер поточного рахунка та банк, у якому його відкрито, а також податковий орган, де підприємство перебуває на обліку. В обов’язковому порядку подається копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі державної виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію, засвідчена нотаріально чи органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію, а також довідка про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України.

Низка спеціальних документів подається в банк для відкриття поточних рахунків суб’єктам, що здійснюють специфічні види діяльності. Так, крім зазначених документів (щодо підприємств), господарські товариства, договірні об’єднання, товарні біржі, друковані засоби масової інформації (редакції, видавництва) подають нотаріально засвідчену копію установчого договору.

Колективні сільськогосподарські підприємства, товариства споживчої кооперації, політичні партії, релігійні організації, духовні навчальні заклади додатково подають протокол (копію) загальних установчих зборів, засвідчений нотаріально.

Орендні підприємства — копію договору оренди, засвідчену нотаріально.

Статут для відкриття рахунків не подають товариства з повною відповідальністю, командитні товариства, селянські (фермерські) господарства, підприємці (без створення юридичної особи), установи та організації, які фінансуються з бюджету, та інші суб’єкти підприємницької діяльності, для котрих наявність статуту не передбачено законом.

Фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності, які проводять діяльність без створення юридичної особи, рахунки в банку відкривають на їхнє ім’я за умови подання паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу. З доручення підприємця, що засвідчене нотаріально, його рахунком можуть розпоряджатися інші особи.

Нині розвитку набули такі види діяльності, як виробнича кооперація, спільне виробництво, інші види спільної діяльності, котра часто здійснюється за угодами (контрактами) без

96

утворення юридичної особи. У такому разі в банку відкривається один поточний рахунок, якщо подано:

заяву про відкриття рахунка, підписану особою, якій надано право розпорядчого підпису для проведення грошових операцій через цей рахунок (на підставі довіреності);

копію угоди про ведення спільної діяльності та копію документа про реєстрацію такої угоди (контракту), засвідчені нотаріально або органом, що видав цей документ (подається тільки для договорів з участю іноземних інвесторів);

рішення учасників угоди про визначення осіб, яким надається право розпорядчого підпису (у формі довіреності);

картку зі зразками підписів осіб, які мають право розпоряджатись рахунком, засвідчену нотаріально. У картці проставляється зразок відбитка печатки учасника договору, якому за довіреністю всіх учасників надане право розпорядчого підпису для проведення грошових операцій.

Відмітка установи банку про відкриття рахунка ставиться на титульній сторінці першого примірника договору (контракту).

Відповідно до чинного законодавства України господарські товариства підлягають реєстрації тільки тоді, коли ними нагромаджено не менше 30 % внесків засновників у статутний фонд.

Для зарахування коштів, що вносяться з метою формування статутного фонду господарського товариства, в установі банку відкривається рахунок. Для його відкриття подається рішення засновників про призначення особи, якій надається право розпорядчого підпису для проведення грошових операцій через цей рахунок, яке оформлюється у вигляді довіреності, засвідченої нотаріально (якщо засновником є фізична особа), а також копія установчого договору, засвідчена нотаріально.

Обов’язковою умовою є подання заяви на відкриття рахунка, підписаної особою, уповноваженою засновниками; картки зі зразком її підпису, засвідченого вповноваженим працівником банку.

Кошти з цього рахунка переказуються тільки на поточний рахунок зареєстрованого в установленому порядку господарського товариства або повертаються засновникам (учасникам).

97

5.2. Відкриття поточних рахунків фізичним особам

Фізичним особам для зберігання коштів та проведення розрахунків у національній валюті з іншими фізичними та юридичними особами відкривають поточні рахунки за так званими вкладами до запитання. Їх відкриття проводиться на підставі заяви фізичної особи і документа, що засвідчує особу; угоди на відкриття та обслуговування рахунка між установою банку та громадянином; картки зі зразком підпису, який учиняють у присутності працівника банку, що відкриває рахунок. Підпис засвідчують цей працівник і головний бухгалтер банку.

В угоді зазначаються дані документа, що засвідчує фізичну особу, адреса постійного місця проживання та ідентифікаційний номер фізичної особи — платника податку. З доручення власника рахунка—резидента, операції на рахунку може здійснювати інша особа-резидент.

На поточні рахунки в національній валюті фізичних осібрезидентів зараховуються:

кошти на оплату праці, пенсії, допомоги, авторські гонорари за літературні праці, музичні твори, твори образотворчого мистецтва, за артистичну діяльність, наукові праці та винаходи;

виплати страхових та викупних сум, позичок з особистого страхування, страхове відшкодування за майновим страхуванням;

орендна плата за найм житлових помешкань, рухомого і нерухомого майна;

компенсація шкоди, заподіяної робітникам та службовцям каліцтвом або в разі втрати годувальника;

кошти в національній валюті за продану іноземну валюту;

кошти за реалізоване власне майно та за здану сільгосппродукцію;

інші надходження у разі, коли це не суперечить чинному законодавству України.

З поточних рахунків у національній валюті фізичних осібрезидентів з розпорядження власника чи з його доручення проводяться такі операції:

розрахунки за надані юридичними та фізичними особами послуги;

розрахунки за придбані в підприємствах торгівлі товари;

відрахування до державного й місцевих бюджетів обов’язкових та інших платежів;

98

розрахунки за участь у створенні підприємств різної форми власності;

розрахунки за купівлю та продаж цінних паперів на біржовому або позабіржовому ринках;

розрахунки за куплену іноземну валюту;

інші операції у разі, коли це не суперечить чинному законодавству України.

Забороняється переказ коштів на будь-який рахунок фізичних осіб-нерезидентів.

На поточні рахунки фізичних осіб-нерезидентів зараховуються:

кошти, одержані як оплата праці, допомога, авторські гонорари;

кошти, одержані як компенсація шкоди, заподіяної робітникам та службовцям каліцтвом;

кошти від продажу власного майна;

успадковані кошти;

кошти, отримані внаслідок здійснення іноземної інвестиції в Україну (за наявності протоколу зборів засновників про розподіл прибутку та довідки податкової адміністрації про сплату податків згідно з чинним законодавством);

виплата страхових сум;

кошти, що були раніше зняті власником з рахунка, але не використані або використані не повністю;

інші надходження, якщо це не суперечать чинному законодавству України.

З поточних рахунків у національній валюті фізичних осібнерезидентів з розпорядження власника чи з його доручення проводяться операції в грошовій одиниці України:

видача коштів готівкою;

видача платіжних документів для здійснення безготівкових розрахунків;

розрахунки в безготівковій формі за послуги, надані юридичними та фізичними особами на території України;

сплата мита, податків та інших обов’язкових платежів;

сплата страхових та членських внесків;

здійснення платежів на відшкодування витрат судовим, слідчим, арбітражним, нотаріальним та іншим органам;

переказ на рахунок іншої фізичної особи;

переказ на інший власний поточний рахунок в іншому банку України чи на вкладний рахунок;

переказ на рахунок юридичної особи-резидента як внесок до її статутного фонду у випадках, передбачених чинним законодавством;

99

переказ на рахунок юридичної особи-резидента в порядку реінвестиції в об’єкт первинного інвестування чи в інші об’єкти інвестування відповідно до чинного законодавства України за умови сплати податку на прибуток (дохід);

переказ коштів за купівлю іноземної валюти (купівля іноземної валюти за кошти в грошовій одиниці України з урахуванням нарахованих процентів за залишками коштів на рахунку);

інші операції, якщо вони не суперечать чинному законодавству України.

Крім поточних рахунків «до запитання», фізичним особамрезидентам — громадянам України, резидентам — іноземцям та особам без громадянства, які отримали посвідку на проживання в Україні, а також нерезидентам — громадянам України, які постійно проживають за межами України та нерезидентам — іноземцям і особам без громадянства, які проживають в Україні відповідно до візи, відкритої строком до одного року, відкриваються в національній валюті вкладні рахунки на підставі договору про відкриття такого рахунка з видачею вкладнику вкладного документа (скажімо, ощадної книжки—іменної чи на пред’явника).

Фізичній особі-нерезиденту видається іменна ощадна книжка.

Вугоді обумовлюється сума, що вноситься або переказується на вкладний рахунок; термін зберігання та порядок повернення; розмір процентів та умови перегляду процентної ставки, а також умови розірвання угоди.

У разі відкриття вкладного рахунка фізичній особі-резиденту в договорі на підставі довідки податкового органу вказується ідентифікаційний номер фізичної особи — платника податку.

Вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб-резидентів призначено для обліку коштів, внесених на визначений угодою термін. Кошти на вкладні рахунки фізичних осіб можуть бути внесені готівкою, переказані з власного вкладного рахунка в іншому банку чи з поточного рахунка в національній чи іноземній валюті.

5.3. Режим функціонування рахунків типу «Н», типу «П»

Крім поточних рахунків, рахунків «до запитання» та вкладних (депозитних) рахунків представництвам

100

та установам уповноважені банки можуть відкривати рахунки типу «Н» та типу «П».

Увесь набір документів, що передбачається подавати до уповноваженого банку в разі відкриття рахунків типу «Н», дає повну картину законності діяльності представництв та установ в Україні (табл. 5.1). Рахунки типу «Н» відкриваються в національній валюті.

Для одержання індивідуальної ліцензії на відкриття рахунка типу «Н» представництва юридичних осіб-нерезидентів подають такі документи:

подання юридичної особи-нерезидента до відповідних установ Національного банку України про видачу ліцензії на відкриття рахунка типу «Н»;

письмову згоду вповноваженого банку на відкриття та обслуговування рахунка типу «Н»;

Таблиця 5.1

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДКРИТТЯ РАХУНКІВ ТИПУ «Н»

 

 

 

 

Відкриття рахунків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і

-

 

флоту

 

на

за

 

 

 

 

 

 

 

 

залучащо

 

 

Федерації, України

 

бюджетних

 

 

представництвам

осіб-

 

представництвам

 

здійснення

 

 

 

і

 

 

Російської

 

 

 

 

Чорноморського

 

дислокуються

утримуються

рахунок

Документи, що подаються

представництвам

 

 

установам,

 

 

 

 

 

до вповноваженого банку

офіційним

юридичних

нерезидентів

банків іноземних

організаціям

для ються

програм

частинам військовим

Російської

території

 

 

Федерації

 

 

 

 

 

коштів

в разі відкриття рахунків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

що

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Заява про відкриття рахунка

+

+

 

+

 

+

 

 

 

+

 

 

 

2. Індивідуальна ліцензія Кримського

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

республіканського, по м. Києву чи

+

+

 

+

 

+

 

 

 

+

 

 

 

обласного управління Національного

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

банку України на відкриття рахунка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Копія посвідчення Міністерства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

закордонних справ України про

+

 

 

 

 

 

 

 

 

акредитацію представництва на території

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Картка зі зразками підписів і

+

+

 

+

 

+

 

 

 

+

 

 

 

відбитком печатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Копія легалізованої довіреності на

+

 

+

 

+

 

 

 

 

 

 

виконання представницьких функцій

 

 

 

 

 

 

 

 

тією чи іншою особою в Україні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Копія свідоцтва про реєстрацію

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

представництва в Міністерстві

+

 

 

 

 

 

 

 

 

зовнішніх економічних зв’язків і

 

 

 

 

 

 

 

 

торгівлі України, засвідчена

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

нотаріально

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

101