Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSTUP_DO_FAKhU_KLIMENKO_PETRUK_2__1.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

10.3. Порівняльна характеристика навчальних планів внз світу

З 2004 року на факультеті екології та природокористування розробляються навчальні плани адаптовані до навчальних планів університетів СІМА, Німеччини, Бельгії, Нідерландів та Польщі. Поряд з ним проведений аналіз та порівняння планів підготовки екологів у різних країнах, що є дуже поширеними у світі, з великою кількістю спеціалізацій. Аналіз програми підготовки екологів дозволяє виділити наступні спеціалізації: екологія і природокористування, захист навколишнього середовища (Росія), екологія води (Австралія), охорона оточуючого середовища, екологічне планування, управління лісовими ресурсами, моделювання умов експлуатації навколишнього середовища та агроекосистем (Японія), науки про навколишнє середовище Аргентина), науки про довкілля, інженерія в охороні навколишнього середовища (США); агроекологія; екологія та охорона навколишнього середовища, моніторинг довкілля (Україна); оцінка і охорона навколишнього середовища у сільському господарстві (Польща); біоінженерія Бельгія) та інші.

Порівняння навчальних планів здійснюється за блоками дисциплін:

1 .Гуманітарні і соціально-економічні.

2.Фундаментальні (природничо-наукові).

3. Професійно орієнтовані (обов'язкові для даного напрямку).

4.Спеціальні (за обраною спеціальністю).

Як видно з порівнянь аудиторного навантаження при підготовці бакалаврів в університетах світу на гуманітарно і соціо-економічні дисципліни припадає в Кенійському – 6,5%, Національному університеті водного господарства та природокористування – 19%, в Російській Федерації – 26,5%. На фундаментальні дисципліни виділяється в університетах світу: від 9,1 % в Кенійському, 16,4% – в НУВГП, до 28,9% в університеті штату Мінесота (США). На професійно орієнтовані дисципліни припадає від 14,8% в Російській Федерації до 51,9% в Кенійському університеті, тоді як в університетах України цей показник складає 24,7%. На спеціальні дисципліни в університетах світу виділяється від 1 5% – Російська Федерація, 32,8% в університеті штату Луїзіана (США), до39,8% в НУВГП та 35,6% в НАУ (Україна)

Аналіз розподілення навантаження по блоках засвідчує, що частина університетів робить акцент на вивчення гуманітарних, соціально-економічних і фундаментальних дисциплін (Російська Федерація, США, Перу), інша – акцентує увагу на вивченні професійно-орієнтовних та спеціальних дисциплін ( Польща, Бельгія, Україна, США, Кенія ). В цілому ж розподіл навантаження по блоках дисциплін в університетах світу виглядає більш-менш збалансованим. На долю гуманітарних, соціально-економічних та фундаментальних дисциплін припадає до 20% аудиторного навантаження, тоді як на професійно орієнтовані і спеціальні дисципліни – понад 50%, а в деяких університетах навіть понад 60%. В НУВГП та НАУ на професійно-орієнтовані і спеціальні дисципліни припадає 64,6 і 60,3% аудиторного навантаження відповідно, тоді як на професійно орієнтовані і спеціальні дисципліни понад 50% а в деяких університетах навіть понад 60%. В НУВГП та НАУ на професійно–оріентовані і спеціальні дисципліни припадає 64.6 і 60,3% аудиторного навантаження відповідно.

В різних вузах світу на підготовку кваліфікаційного рівня "бакалавр" витрачається 3 або 4 роки. Освітні програми включають теоретичні курси (прослуховування лекцій) передбачають проведення практичних, лабораторних робіт, а також самостійних робіт студентів під керівництвом викладачів та проведення наукових досліджень. На заключному етапі навчання студенти виконують і захищають випускові роботи. Бакалаврський рівень освіти дозволяє випускникові здійснювати практичну діяльність, вирішувати професійні і наукові завдання.

В таких країнах, як Німеччина, Голландія академічний ступінь "бакалавр" одночасно є професійною кваліфікацією, натомість у Англії для одержання кваліфікації необхідно крім диплома бакалавра мати ще й професійну підготовку.

Рис 10.3 – Розподіл навантаження по блокам (підготовка бакалаврів)

1.НУВГП, Україна: 2.Національний аграрний університет України 3.Університет ГЕНТ (Бельгія); 4.Сільськогоподарська академія м.Люблін, (Польща); 5.Російська Федерація; 6.Університет штату Луїзіана (CШA); 7. Університет штату Мінесота. (США); 8.Університет Ла-Моліна, (Перу); 9.Університет Буенос-Айрейс, (Аргентина); 10.Кенійський університет Сільського господарства і технологій.

Для більшості університетів характерна відносно невелика кількість спеціальностей ОКР „Бакалавр", тоді, як на наступному етапі підготовки пропонується значно більша кількість спеціалізацій (співвідношення 1 до 3).

Варто відзначити деякі особливості бакалаврської підготовки:

– можливість отримання двох ступенів „Бакалавра" з різних спеціальностей;

– ранньої спеціалізації, коли на молодших курсах вводяться професійно-орієнтовані та спеціальні дисципліни, а на 2 – З роках навчання – вибіркові дисципліни;

– відсутність гуманітарних дисциплін у вузах європейських країн. В навчальних планах не вивчається: філософія, соціологія, рідна мова, охорона праці, безпека життєдіяльності, цивільна оборона, фізичне виховання;

– існування професійно орієнтованих дисциплін. Це насамперед в аграрних університетах: тваринництво, рослинництво, ґрунтознавство, землеробство, а для технічних університетів: земельних, водних ресурсів, охорони рослинного і тваринного світу та атмосфери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]