Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSTUP_DO_FAKhU_KLIMENKO_PETRUK_2__1.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

Підготовка бакалаврів у внз України

В Україні бакалаврів готують зі спеціальності „Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування”. Навчання триває 4 роки, виділяється 4766 годин аудиторних занять (лекції, практичні і лабораторні заняття). Планом передбачається виконання 3 курсових проектів, 8 курсових робіт, 36 розрахункових робіт, 2 реферати та 4 переклади з іноземних мов. Кількість кредитів складає 240. Один кредит складає 36 годин навантаження (передбачається – 30 годин).

Планом передбачено 28 тижнів навчальних, виробничих та переддипломних практик обсягом 28 кредитів. Завершується навчання складанням державного іспиту.

Цикл гуманітарних та соціально-економічних предметів складає 36 кредитів або 15% навчального часу. В цьому блоці студенти вивчають історію України, українську мову, культурологію, філософію, правознавство, економічну теорію, психологію, соціологію, політологію, фізичне виховання, іноземну мову.

Цикл природничо-наукової підготовки складає 40,5 кредитів або 16,8% навчального часу. В цьому блоці студенти вивчають фізику, вищу математику, хімію з основами біогеохімії, біологію, ґрунтознавство, гідрологію, загальну екологію з основами неоекології, інформатику і системологію, метеорологію з основами геоморфорології.

Цикл професійної та практичної підготовки 57,5 кредитів або 24% навчального часу.

В цьому блоці вивчають наступні предмети: вступ до фаху, ландшафтну екологію, екологію людини, техноеклогію, БЖД, основи охорони праці, екологію міських систем (зараз - урбоекологія), заповідну справу, екологічну безпеку, екологічне право, економіку природокористування, моніторинг довкілля, моделювання і прогнозування стану довкілля, екологічну експертизу, організацію управління і екологічну діяльність, нормування антропогенного навантаження.

Блок вибіркових навчальних дисциплін, на вивчення яких відведено 77 кредитів або 32% навчального часу. Блок включає 4 цикли: гуманітарних та соціально-економічних дисциплін, природничо-наукової підготовки; професійної та практичної підготовки; предметів вільного вибору студентів. На проведення навчальних та виробничих практик відводиться 28 кредитів або 11,6% навчального часу.

Особливістю підготовки бакалаврів екологів у НУВГП є ресурсний підхід, що відповідає структурі обласних управлінь з екології та природних ресурсів. Навчальними планами передбачається вивчення таких предметів, як охорона атмосферного повітря, охорона земельних ресурсів, охорона водних ресурсів. До навчального плану на замовлення Держводгоспу включено вивчення таких предметів як комплексні меліорації, агроекологія, гідро екологія, руслові процеси. Врахування побажань замовників при розробці навчальних планів сприяє не лише покращенню підготовки фахівців, але і адаптації випускників на посадах, які надають їм замовники. Планами підготовки передбачено поглиблене вивчення англійської мови на протязі всього періоду навчання. Це дає змогу підготовити 15 студенів для проходження виробничих практик на фермах в Англії, захищати дипломні проекти, магістерські роботи на англійській мові та працевлаштовуватися в країнах ЄС та США.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]