Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Общая теория статистики (Учебное пособие) Грабовецкий .doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Розділ 2 статистичне спостереження

    1. Поняття і класифікація статистичних спостережень

Статистичне дослідження здійснюється на основі масових первинних даних, які отримують шляхом статистичного спостереження. Таким чином, статистичне спостереження – перший етап будь-якого статистичного дослідження.

Статистичне спостереження – це планомірна, науково-організована, систематична реєстрація даних про явища і процеси суспільного життя.

Основні вимоги до зібраних в результаті спостереження даних: повнота, точність, достовірність, своєчасність, порівнянність.

В статистичній практиці застосовуються різні форми, види і способи статистичного спостереження.

Класифікація статистичних спостережень наведена на рис.2.1.

Звітність буває: загальнодержавна і відомча; типова і спеціалізована; централізована і децентралізована.

Спеціально організоване спостереження охоплює первинні дані, які не містяться у звітності (наприклад, перепис населення).

Реєстрове спостереження – це форма неперервного статистичного спостереження за довгостроковими процесами, які мають початкову і кінцеву стадію розвитку (наприклад, успішність студентів на протязі строку їх навчання).

Суцільне спостереження передбачає реєстрацію усіх одиниць сукупності.

Несуцільне спостереження передбачає реєстрацію не усіх одиниць сукупності, а лише їх частину, що відбирається в певному порядку.

Вибіркове спостереження – це реєстрація частини одиниць сукупності, які відбираються у випадковому порядку (наприклад, обстеження суб’єктів малого бізнесу).

Спостереження основного масиву – це реєстрації даних таких одиниць сукупності, які мають визначальне значення для характеристики певного процесу (наприклад, середні ціни на ринку по країні визначаються шляхом обстеження цін в найбільш великих населених пунктах).

Монографічне спостереження – це детальне обстеження окремих одиниць сукупності з метою їх глибокого ідеального вивчення (наприклад, при обстеженні продуктивності худоби в одному або декількох господарствах детально вивчаються усі чинники, які визначають рівень продуктивності продукції).

Анкетне обстеження передбачає одержання від респондентів відомостей, які записуються в анкету, що попередньо висилається за відповідними адресами.

Моніторінг – це спеціально організоване спостереження за станом певного явища (наприклад, стан водоймищ, ціни на ринку).

Поточне спостереження – це реєстрація фактів в міру їх виникнення (наприклад, виробництво або реалізація продукції, надходження платежів).

Періодичне – це спостереження, яке проводиться, як правило, через рівні проміжки часу (наприклад, перепис основних фондів, перепис населення).

Одноразове – це спостереження, яке здійснюється за потреби дослідження певних явищ (наприклад, стадії життєвого циклу вибору).

Безпосередній облік – це реєстрація фактів, що здійснюється особою, яка проводить її шляхом підрахування, вимірювання, оцінки, огляду.

Документальний облік – це реєстрація даних, які містяться в документах первинного обліку (наприклад, складання звітностей).

Опитування – це спостереження, яке здійснюється шляхом опитування респондентів.

Експедиційне – це спостереження, при якому інформація реєструється в спеціальних бланках зі слів респондентів (наприклад, перепис населення).

Самореєстрація – це реєстрація фактів самими респондентами після проведення відповідного інструктажу (наприклад, обстеження сімейних бюджетів).

Кореспондентське опитування – це реєстрація фактів на місцях їх виникнення добровільно відібраними особами з подальшим надсиланням результатів у відповідні органи (наприклад, реєстрація побажань споживачів щодо якості товарів).

Анкетне опитування – це реєстрація думок, намірів і мотивів респондентів шляхом самостійного заповнення ними спеціально оформлених анкет (наприклад, наміри суб’єктів ринку щодо придбання товарів тривалого використання).