Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ковешников, анатомия человека, том 1

.pdf
Скачиваний:
6450
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
14.53 Mб
Скачать

ш

М'ЯЗОВА СІ

кістково-фіброзному футлярі, передню стінку якого утворюють хребтовий стовп з глибокими м'язами і глибокий листок грудо-попереко- вої фасції, а задню — поверхневий листок цієї ж фасції (в поперековому відділі).

М. erector spinae являє собою складну систему численних м'язових і сухожилкових пучків, які фіксуються на всьому протязі до ребер, поперечних і остистих відростків хребців, а також до основи черепа. Єдина м'язова маса виявляється лише в поперековій ділянці. На рівні верхніх поперекових хребців він поділяється на три частини: клубово-ребровий, найдовший і остьовий м'язи:

ш. iliocostalis, клубово-ребровий м'яз, розташований латерально від усіх інших. Його пучки фіксуються до ребер і поперечних відростків шийних хребців (від VII до IV). На всьому потязі він поділяється на клубово-реб- ровий м'яз попереку, грудної клітки і шиї (m. iliocostalis lumborum, thoracis et cervicis);

m. longissimus, найдовший м'яз,

розташований медіально від попереднього, його пучки фіксуються до поперечних відростків всіх грудних і шийних хребців, соскоподібного відростка, а також до ребер. На всьому протязі він поділяється на найдовший

м'яз грудної клітки, шиї і голови

(ш. longissimus thoracis, cervicis et capitis);

m. spinalis, остьовий м'яз, розташований наймедіальніше і є най-

слабшим. Його пучки фіксуються до остистих відростків грудних та шийних хребців. На всьому протязі він поділяється на остьовий м'яз грудної клітки, шиї і голови (ш. spinalis thoracis, cervicis et capitis).

Функція: m. erector spinae є

сильним розгиначем спини. При одночасному скороченні з двох боків утримує тіло у вертикальному положенні. Внаслідок наявності численних пучків м'яз може діяти на різні відділи хребтового стовпа. Скорочуючись з одного боку, т. erector spinae нахиляє тулуб в свою сторону.

Іннервація: задні гілки спинномозкових нервів.

Поперечно-остьовий м'яз, m. transversospinalis.

Початок: поперечні відростки хребців.

Прикріплення: остисті відростки, а також верхня і нижня каркові лінії потиличної кістки.

Поперечно-остьовий м'яз складається з численних косих пучків, які йдуть від поперечних відростків до остистих. Пучки цього м'яза розташовуються в три шари, утворюючи півостьовий, багатороздільний м'язи та м'язи-обертачі:

яm. semispinalis, півостьовий м'яз,

складається з поверхневих довгих пучків, що перекидаються через 5- 6 хребців. На всьому протязі він

поділяється на півостьовий м'яз грудної клітки, шиї і голови;

• mm. multifidi, багатороздільні м'я- зи, лежать в середньому шарі і перекидаються через 2-4 хребці, тягнучись уздовж всього хребта;

224

•і

ВА СИСТЕМА

• mm. rotatores, м'язи-обертачі,

розташовані в найглибшому шарі, їх короткі пучки перекидаються через один хребець або йдуть до вищележачого хребця. На всьому протязі м'язи поділяються на обертачі шиї, грудної клітки і попереку.

Функція. Поперечно-остьовий м'яз розгинає і обертає хребтовий стовп.

Іннервація: задні гілки спинномозкових нервів.

Міжостьові м'язи,

піт. interspinales.

Міжостьові м'язи, т т . interspinales, лежать між суміжними остистими відростками. М'язи краще

розвинуті в шийному і поперековому відділах. В грудному відділі вони відсутні. М'язи беруть участь у розгинанні хребтового стовпа.

Інервуються задніми гілками спинномозкових нервів.

Міжпоперечні м'язи, mm. intertransversarii

Міжпоперечні м'язи, mm. intertransversarii, розташовані між суміжними поперечними відростками хребців. Вони краще виявляються в шийному і поперековому відділах хребтового стовпа; скорочуючись, нахиляють хребтовий стовп в свій бік.

Інервуються задніми гілками спинномозкових нервів.

ФАСЦІЇ СПИНИ

Поверхнева фасція спини виявляється слабо, вона зростається з підшкірною клітковиною. Власна фасція тонка, покриває поверхневі м'язи (трапецієподібний, найширший) і утворює для них футляри. У верхньому відділі фасція щільніша і має назву паркової фасції, fascia nuchae.

Грудо-поперекова фасція, fascia thoracolumbalis. Ця фасція виявляється в поперековій ділянці і складається з двох листків — поверхневого і глибокого:

• поверхневий (задній) листок зро-

стається з апоневрозом найширшого м'яза спини, становлячи з ним єдине ціле; він знаходиться позаду від m. erector spinae;

глибокий (передній) листок проходить попереду від m. erector spinae. Він прикріплюється вгорі до XII ребра, внизу — до гребня клубової кістки і медіально — до поперечних відростків поперекових хребців.

Уздовж латерального краю м'я- за-випрямляча хребта обидва листки фасції зростаються, утворюючи для нього фіброзний футляр.

М'ЯЗИ ГРУДНОЇ КЛІТКИ

М'язи грудної клітки поділяються на поверхневі (гетерохтонні) і глибокі (аутохтонні).

Гетерохтонні м'язи прикріплю-

ються до кісток грудного пояса і плеча. Вони розташовані поверхнево і в свою чергу поділяються на дві групи:

• трункопетальні м'язи, які пере-

225

- М С И Ш №

містилися з кінцівки на тулуб, до них належать великий і малий грудні м'язи;

трункофугальні м'язи, які поширилися з тулуба на верхню кінцівку: підключичний і передній зубчастий м'язи.

Аутохтонні м'язи закладаються з вентральних частин міотомів у ділянці грудної клітки і залишаються тут в процесі розвитку (зовнішні і внутрішні міжреброві, підреброві м'язи, поперечний м'яз грудної клітки і м'язи — підіймачі ребер).

ПОВЕРХНЕВІ М'ЯЗИ ГРУДНОЇ КЛІТКИ

Великий грудний м'яз,

ш. pectoralis major. Початок: ключична частина —

від медіальної половини ключиці, груднинно-реброва частина — від груднини і хрящів II-VII ребер, черевна частина — від передньої стінки піхви прямого м'яза живота.

Прикріплення: гребінь великого горбка плечової кістки. М'яз розташований поверхнево і займає значну ділянку грудної клітки. В залежності від місця початку в ньому розрізняють три частини:

pars clavicularis, ключична частина;

pars sternocostalis, грудниннореброва частина;

шpars abdominalis, черевна частина.

Місце початку трьох частин м'я- за являє собою широку ділянку, від якої м'язові пучки йдуть віялоподібно в латеральному напрямку (рис. 97). Біля плечової кістки м'яз звужується і переходить в плоский підковоподібний перехрест м'язових пучків всіх трьох частин м'яза.

Функція. Приводить плече і повертає медіально, згинає плече (ключична частина), підняту руку опускає. Якщо верхні кінцівки зафіксовані, м'яз діє на тулуб (підіймає груднину і ребра).

Іннервація: nn. pectorales mediales et laterales (C5-Cg).

Малий грудний м'яз, m. peetoralis minor.

Початок: трьома зубцями від III- V ребер.

Прикріплення: дзьобоподібний відросток лопатки. М'яз має трикугау форму, розташований під попереднім.

Функція: Тягне лопатку вперед і вниз. Якщо лопатка фіксована — підіймає ребра.

Інервация: nn. pectorales mediales et laterales (C5-Cg).

Підключичний м'яз, m. subclavius.

Підключичний м'яз, m. subclavius, невеликий розташований між ключицею та І ребром, до цих кісток він і фіксується. Тягне ключицю вниз і медіально.

Іннервація: n. subclavius (С5).

Передній зубчастий м'яз, m. serratus anterior.

Початок: зубцями від І-ІХ ребер. Прикріплення: медіальний край і нижній кут лопатки. М'яз займає

зовнішньо-задню поверхню грудної клітки, прилягаючи до ребер. Значна частина його покрита м'язами грудної клітки і спини. 4-5 нижиніх зубців м'яза заходять поміж верхні

226

Рис. 97. М'язи та фасції тулуба, вигляд спереду. 1 - m. sternocleidomastoideus; 2 - m. omohyoideus; 3 - m. sternohyoideus; 4 - m. trapezius; 5 - m. pectoralis major; 6 - m. serratus anterior; 7 - aponeurosis m. obliqui externi abdominis; 8 - lig. inguinale; 9 - m. obliquus externus abdominis; 10 - m. latissimus dorsi; 11 - m. deltoideus.

зубці зовнішнього косого м'яза живота (рис. 98).

Функція. Тягне нижній кут лопатки вперед і латерально, притискає її до тулуба, обертає лопатку, при цьому

верхня кінцівка може підійматися вище горизонтального рівня. Якщо лопатка зафіксована, підіймає ребра.

Іннервація: n. thoracicus longus

5 7 ).

227

шт . ••

Рис 98. М'язи грудної клітки. Перший шар м'язів видалено, і - m. subclavius; 2 - clavicula; З - costa І; 4 т. sternocleidomastoideus; 5 - т. pectoralis minor; 6 - т. serratus anterior; 7 - т. pectoralis major (перерізаний); 8 - m. obliquus extemus abdominis; 9 - m. brachialis; 10 - m. coracobrachialis; 11 - tendo capitis longus m. bicipitis brachii; 12 - m. deltoideus (перерізаний); 13 - tendo capitis brevis m. bicipitis brachii; 14 - capsula art. humeri; 15 - processus coracoideus; 16 - lig. coracohumerale; 17 - m. trapezius; 18 - venter inferior m. omohyoidei.

228

АУТОХТОННІ М'ЯЗИ ГРУДНОЇ КЛІТКИ

Зовнішні міжреброві м'язи,

шш. intercostales externi. Початок: нижній край вищеле-

жачого ребра.

Прикріплення: верхній край нижчележачого ребра.

М'язи розташовуються в міжребрових проміжках, тягнучись від горбків до хрящів ребер. Волокна мають косий напрямок зверху вниз і ззаду наперед. В передній частині кожного міжребрового проміжка, де м'язові пучки відсутні, знаходиться зовнігиня міжреброва перетинка, membrana intercostalis externa, яка досягає груднини.

Функція. Підіймають ребра (вдихальні м'язи).

Іннервація: nn. intercostales (Th.-Th^).

Внутрішні міжреброві м'язи, mm. intercostales interni Початок: верхній край нижчеле-

жачого ребра.

Прикріплення: нижній край вищележачого ребра. М'язи розташовуються в міжребрових проміжках глибше від зовнішніх міжребрових м'язів. Вони тягнуться від краю груднини до кутів ребер. Волокна мають косий напрямок знизу вгору і спереду назад. В задньому відділі кожного міжребрового проміжка, де м'язові пучки відсутні, знаходиться внутрішня міжреброва перетинка, membrana intercostalis interna.

Функція. Зближують ребра, беручи участь в акті видихання.

Іннервація: nn. intercostales (Th1-Th11).

М'язи — підіймачі ребер, mm. levatores costarum.

Невеликі, розташовані ззаду під m. erector spinae. Вони йдуть від поперечних відростків грудних хребців до кутів найближчих ребер. Як підіймачі ребер, значення не мають, в основному зміцнюють ребра.

Іннервація: nn. intercostales (Thj-Th^).

Підреброві м'язи, шш. subcostales, тонкі, розташовані на внутрішній поверхні нижніх (Х-ХІІ) ребер в ділянці їх кутів. За напрямком такі ж, як внутрішні міжреброві м'язи, але перекидаються через 1-2 ребра. Опускають ребра.

Іннервація: nn. intercostales (Th9-Thu).

Поперечний м'яз грудної клітки, m. transversus thoracis, лежить на задній поверхні передньої стінки грудної порожнини у вигляді віялоподібних пучків між грудниною і хрящами 11-VI ребер

Функція. Опускає ребра.

Іннервація: nn. intercostales (Th2-Th6).

Діафрагма, diaphragma1.

Діафрагма являє собою тонкий плоский м'яз, ш. phrenicus, випуклий вгору (рис. 99). В її центрі міститься сухожилковий центр, centrum tendineum, який має форму трилисника. Діафрагма закриває нижню апертуру грудної клітки.

1 — phren (грец.) — грудочеревна перепона, phrenicus — діафрагмовий.

229

МЯЗОВА СИСТЕМА

Частини діафрагми. В залежності від місця початку м'язових волокон в діафрагмі розрізняють З частини:

pars lumbalis, поперекова частина, починається двома ніжками від передньої поверхні тіл 1-І 11 поперекових хребців і від двох дугоподібних зв'язок;

pars costalis, реброва частина,

починається зубцями від внутрішньої поверхні VI-XII ребер;

pars sternalis, груднинна частина, найменша, починається від

задньої поверхні тіла груднини і мечоподібного відростка. М'язові пучки всіх трьох частин

діафрагми мають дугоподібний висхідний напрямок до сухожилкового центру, де вони і прикріплюються (рис. 100).

Ніжки і дугоподібні зв'язки поперекової частини. В поперековій частині діафрагми є такі ніжки і дугоподібні зв'язки:

Рис. 99. Діафрагма, вигляд зверху. 1 - foramen venae cavae; 2 - hiatus oesophageus; 3 - hiatus aorticus; 4 - centrum tendineum; 5 - pars sternalis diaphragmatis; 6 - pars costalis diaphragmatis; 7 - pars lumbalis diaphragmatis.

230

МЯЗОВА СИСТЕМА

Рис. 100. Діафрагма, вигляд знизу. 1 - processus xiphoideus; 2 - pars sternalis diaphragmatis; 3 - hiatus oesophageus; 4 - pars costalis diaphragmatis; 5 - hiatus aorticus; 6 - trigonum lumbocostale; 7 - m. quadratus lumborum; 8 - m. psoas major; 9 - m. psoas minor; 10 - pars lumbalis diaphragmatis; 11 - foramen venae cavae; 12 - centrum tendineum.

crus dextrum, права ніжка, розташована справа від середньої лінії, починається від II - IV поперекових хребців, вона дещо довша від лівої;

crus sinistrum, ліва ніжка, розташована зліва від середньої лінії, починається від ІТІІ поперекових хребців, вона дещо коротша від правої.

Обидві ніжки з'єднуючись по середній лінії, обмежують аортальний розтвір (hiatus aorticus);

lig. arcuatum medianum, серединна дугоподібна зв'язка, являє собою сухожилкову дугу, яка перекидається між правою і лівою ніжками над аортальним розтвором, вона охороняє аорту від здавлення при скороченні діафрагми;

231

Т М'ЯЗОВА СИСТЕМА

lig. arcuatum mediale, медіальна дугоподібна зв'язка, парна, у вигляді сухожилкової дуги йде від тіл І-ІІ поперекових хребців до верхівки поперечного відростка II поперекового хребця, перекидаючись над m. psoas major.

lig. arcuatum laterale, латеральна дугоподібна зв'язка, парна, у вигляді сухожилкової дуги йде від поперечного відростка II поперекового хребця до XII ребра, перекидаючись над ш. quadratus lumborum.

Отвори діафрагми. В діафрагмі

єтакі отвори:

hiatus aorticus, аортальний розтвір, знаходиться посередині між правою і лівою ніжками; вгорі він обмежений серединною дугоподібною зв'язкою, яка перешкоджає стисканню аорти. Через аортальний розтвір, крім аорти, проходить грудна лімфатична протока;

hiatus oesophageus, стравохідний розтвір, розташований вище і зліва від аортального, через нього проходять стравохід і блукаючі нерви;

foramen venae cavae, отвір порожнистої вени, розташований справа в сухожилковому центрі:

через нього проходить нижня порожниста вена.

Практичні зауваження. В діафрагмі є такі слабкі місця, які мають практичне значення:

trigonum lumbocostale, попере- ково-ребровий трикутник, розташований ззаду між поперековою і ребровою частинами. Тут м'я- зові волокна розходяться, утворюючи трикутну щілину, яка зверху закрита фасцією і плеврою, знизу — фасцією і очеревиною. В цьому місці можуть бути прориви гнійників і діафрагмові кили;

trigonum sternocostale, гру днин - но-ребровий трикутник, міститься між груднин ною і ребровою частинами, через нього проходять судини і нерви. В цьому місці можливий перехід запального процесу з грудної порожнини в черевну і навпаки.

Функція та іннервація діафрагми. Діафрагма є головним дихальним м'язом. При скороченні діафрагми її купол стає плоским, а об'єм грудної порожнини збільшується. Це відбувається під час вдиху.

Діафрагмальний м'яз інервуєть-

ся п. phrenicus (С3 - С5) з шийного сплетення.

ФАСЦІЇ ГРУДНОЇ КЛІТКИ

В ділянці грудної клітки є такі фасції:

Поверхнева фасція, fascia superficialis, розвинута слабо.

Грудна фасція, fascia pectoralis,

добре розвинута, вона покриває ззовні великий грудний і передній

зубчастий м'язи. Вгорі фасція прикріплюється до ключиці, медіально — до груднини, латерально переходить в дельтоподібну і пахвову фасції.

Ключично-грудна фасція, fascia clavipectoralis, лежить під великим

232

грудним м'язом; у вигляді щільної пластинки вона йде від ключиці і дзьобоподібного відростка лопатки вниз і охоплює малий грудний м'яз; внизу з'єднується з грудною фасцією.

Фасція грудної клітки, fascia

йШі

thoracica, покриває ззовні міжреброві м'язи і ребра.

Внутріиіньогрудна фасція, fascia endothoracica, вистеляє зсередини грудну клітку (міжреброві м'язи, ребра, діафрагму).

М'ЯЗИ ЖИВОТА

М'язи живота утворюють стінки черевної порожнини, заповнюючи проміжок між грудною кліткою і тазом. Всі вони належать

до аутохтонних м'язів. В залежності від положення м'язи живота можна поділити на передні, бічні і задні.

ПЕРЕДНІ М'ЯЗИ ЖИВОТА

Прямий м 'яз живота, m. rectus abdominis.

Початок: мечоподібний відросток і хрящі V-VII ребер.

Прикріплення: верхній край лобкової кістки між лобковим горбком і лобковим симфізом.

М'яз розташований збоку від середньої лінії і лежить в апоневротичній піхві, яка утворена плоскими сухожилками бічних м'язів живота. У верхньому відділі м'яз широкий, внизу він звужується. Уздовж м'яза розташовані 3-4 сухожилкові переділки, intersectiones tendineae1.

Одна з переділок знаходиться на рівні пупка, дві інші — вище і четверта (непостійна) — нижче пупка. Сухожилкові переділки міцно зростаються з передньою стінкою піхви, ззаду такого зрощення немає.

Функція. Нахиляє тулуб вперед, якщо тулуб зафіксований, підіймає таз.

Іннервація: nn. intereostales (Th5-Th12), n. iliohypogastricus.

Пірамідний м'яз, m. pyramidalis.

Невеликий непостійний м'яз трикутної форми, йде від лобкової кістки до білої лінії живота. Є рудиментом сумкового м'яза ссавців. Натягує білу лінію живота.

БІЧНІ М'ЯЗИ ЖИВОТА

Зовнішній косий м'яз живота, m. obliquus externus abdominis Початок: великими зубцями від

V - ХІТ ребер.

Прикріплення: біла лінія живота, гребінь клубової кістки та верхня

передня клубова ость, лобкова кістка. М'яз розташований поверхнево, займає передню і бічну поверхні живота. Починається зубцями від 8 нижніх ребер. Верхні його зубці чергуються із зубцями пере-

1 — являють собою залишки перегородок між міотомами, з яких розвивається прямий м'яз живота

233