Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет.кур.свин..doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
781.82 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Бекон – молода свинина у вигляді м’яса високої якості, виготовлена у вигляді половинок розробленої туші без голови, хребта, лопаток, нижніх ділянок кінцівок і особливим способом просолена та прокопчена. Високоякісний бекон приємний на смак, блідо-рожевого кольору, з добре вираженою мармуровістю, сало рівномірно розподілено по поверхні туші, білого кольору, щільне. Для одержання бекону відгодованих свиней обробляють у шкурі з використанням таких технологічних процесів, як шпарка і обпалення в спеціальних печах при температурі 900-1 000°С протягом 30 с. Із бекону виготовляють високоякісні продукти – корейку, грудинку, різні сорти окостів, рулети тощо.

Беконна відгодівля свиней – застосовується для одержання соковитого, ніжного м’яса з добре вираженою мармуровістю; у товщині шпику має бути 2-3 прошарки м’язів. Відгодівлю починають у віці 2-2,5 міс., закінчують – у 6-7 міс., коли жива маса 95-105 кг, а товщина шпику – 2,5-4 см. Для беконної відгодівлі використовують свиней таких порід: ландрас, велика біла, естонська беконна, полтавська м’ясна, українська м’ясна та їх помісі. До кормів, які поліпшують якість бекону, належать ячмінь, горох, жито, просо, вика, збиране молоко, зелені та соковиті корми.

Відгодівельні підприємства – призначені для відгодівлі молодняку, одержаного з репродукторних господарств у 4-місячному віці, до кондиційної маси – 110-120 кг. Період відгодівлі залежить від її інтенсивності, добових приростів. Термін відгодівлі необхідно зменшувати. При приростах до 700 г здавальну масу 120 кг відгодівельний молодняк може мати в 6-7 міс. Розміри відгодівельних ферм можуть бути 1 000, 1 500, 2 000, 4 000, 6 000, 8 000 і більше голів.

Відгодівельний молодняк – поросята у віці 4 міс і більше, призначені для відгодівлі. Мета відгодівлі – створити такі умови, щоб до 7-8-місячного віку свині важили 100-110 кг.

Відгодівля свиней – система технологічних, селекційних та економічних заходів, спрямованих на одержання відгодованого поголів’я із бажаними ознаками якості продукції.

Відлучені поросята – це поросята у віці 2-4 міс. Середньодобовий приріст у цей період повинен бути близько 400 г. За добрих умов вирощування 4-місячне порося важить 36-40 кг.

Гібридизація у свинарстві – схрещування високо відселекціонованих ліній, груп тварин.

Кнурі – дорослі самці. Їх використовують для запліднення самок не більш 5-6 років. Добрий кнур повинен важити не менше 250-300 кг, мати міцний тип будови тіла і високу статеву активність.

М’ясна відгодівля свиней – починається із віку 3-4 міс. при живій масі 30-40 кг і закінчується через 4-4,5 міс., коли тварини досягають живої маси 120-130 кг. Середньодобові прирости живої маси свиней становлять 500-700 г, а витрати кормів на 1 кг приросту – 4,2-5,5 корм. од. На м’ясну відгодівлю ставлять нормально-розвинених поросят різних порід (чистопородних, помісних або гібридних). Для відгодівлі використовують різноманітні корми, які є в господарстві. За відсутності спеціальних комбікормів згодовують кормосуміші та застосовують змішаний тип годівлі, вводячи до раціону свиней концентровані, соковиті і грубі корми та відходи технічних виробництв.

Перевірювані свиноматки – свинки, що одержані від найцінніших хряків та свиноматок і які опоросилися тільки один раз. В основні свиноматки переводять кращих з перевіюваних свиноматок, тобто таких, які за опорос дають 9-10 добре розвинених поросят і мають молочність не менше 48 кг.

Племінні заводи – одержують і вирощують породних поросят високого класу. У процесі племінної роботи тут вдосконалюють існуючі й виводять нові породи свиней. Породний молодняк продають іншим господарствам.

Племінні репродуктори – комплекси, господарства, колективні, міжгосподарські підприємства, в яких розмножують і поставляють племінний молодняк тваринницьким підприємствам.

Поросята-сисуни – це поросята, що знаходяться разом із свиноматкою з моменту народження до відлучення. Залежно від умов господарства і його типу вік відлучення поросят може бути різним, але не повинен перевищувати 2 міс. У віці 2 міс. добре розвинені поросята важать не менше 16 кг.

Ремонтний молодняк – це найміцніші і найздоровіші поросята старше 4 міс., одержані від найцінніших тварин. Вирощують їх в особливих умовах. Ремонтним молодняком замінюють кнурів і свиноматок, які вибувають зі стада.

Репродукторні підприємства – вирощують отриманих від опоросів поросят до 4 міс. Залежно від планових завдань розміри ферм можуть бути різні – 200, 300, 400, 600, 1000 і більше основних маток з поросятами до 4 міс.

Сальна відгодівля свиней – призначена для отримання за короткий строк великої кількості сала, внутрішнього жиру, а також м’яса. Для такої відгодівлі використовують вибракуваних старих і малопродуктивних свиноматок та кнурів, а також перевірюваних свиноматок і молодняк. Кнурів перед відгодівлею каструють. Тривалість сальної відгодівлі – 60-90 днів. Тварин відгодовують до живої маси 150-180 кг і більше. Відгодовані свині мають товщину сала 40-70 мм і більше, середньодобові прирости – 800-1 000 г і витрати кормів на 1 кг приросту 6,5-8,5 корм. од. Для відгодівлі використовують кукурудзу, зернові відходи, зелені корми, картоплю, коренеплоди, ячмінь, горох.

Свиноматки – дорослі самки. Від них одержують поросят. Свиноматок утримують в господарстві 4,5-5 років, оскільки надалі їх плодючість знижується. Все поголів’я свиноматок поділяється на основних і перевірюваних. Основні свиноматки – це краща частина всього маточного поголів’я, яка має добре здоров’я, міцну конституцію і високу плодючість. Основна свиноматка повинна важити не менше 200 кг. За рік від неї одержують не менше двох опоросів і вирощують 18-20 поросят. Щорічно 30-40 % всіх основних свиноматок вибраковують і замінюють молодими (з числа тих, що перевіряються).

Стадо свиней – все поголів’я свиней, що знаходяться в даному господарстві.