Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет.кур.свин..doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
781.82 Кб
Скачать

2.2. Методика виконання розрахункової частини курсового проекту при потоковій технології виробництва свинини

2.2.1. Основні технологічні визначення і терміни

Термін "Технологія виробництва тваринницької продукції увійшов у зоотехнічну науку з 1967 р.

Технологія - це система взаємопов'язаних організаційних, економічних, зоотехнічних, ветеринарних та інженерних заходів і прийомів з розведення, годівлі і утримання тварин, будівництва приміщень, комплексної механізації та автоматизації, яка забезпечує оптимальні біологічні, технологічні і організаційні умови виробництва з метою одержання потрібної кількості продукції заданої якості при оптимальних витратах праці, кормів і коштів.

Потужність комплексу - загальна кількість поголів'я свиней, що знімають з відгодівлі на комплексі протягом року. До категорії комплексів відносять свинарські господарства потужністю 12 тис. голів і більше за рік, а спецгоспи з меншим об'ємом називають фермами промислового типу.

Слід пам'ятати, що показники потужності комплексів не означають, що така ж одноразова постановка тварин в усіх приміщеннях, тобто постійне поголів'я свиней на комплексі тим менше від його потужності, вираженої в тисячах голів, чим вища подуктивність свиней, чим стабільніша кормова база комплексу.

Характерною рисою промислового виробництва свинини є безперервність усіх виробничих циклів та чітка їх ритмічність.

Виробничий цикл - це період, протягом якого ритмічно (поетапно) виконуються всі операції технологічного процесу, спрямовані на одержання потрібної кількості готової продукції. Тривалість виробничого циклу зумовлена біологічними особливостями свиней, періодом відтворення, віком поросят при відлученні, інтенсивністю росту молодняка після відлучення та на відгодівлі, кінцевою живою масою при знятті з відгодівлі.

Технологічний процес - це частина виробничого процесу з різними, які відбуваються одна за одною, операціями, необхідними для виробництва якогось проміжного продукту, який буде використаний в наступних технологічних процесах. Відбувається в основному в одному цеху чи дільниці. Наприклад: технологічні процеси - одержання і вирощування поросят-сисунів; дорощування поросят; вирощування ремонтного молодняку; відгодівля свиней.

Технологічна група тварин - це група тварин подібних між собою за основною технологічною ознакою (група свиноматок, запліднених за один крок ритму; група поросят, одержаних від певної технологічної групи свиноматок, тощо).

Ці групи ще називають кроковими, так як вони формуються і рухаються з цеху в цех за один крок ритму. Виділяють такі технологічні (крокові) групи свиней:

- свиноматки осімінені за один крок ритму;

- свиноматки умовно поросні (після осіменіння до встановлення поросності);

- свиноматки поросні;

- свиноматки підсисні з поросятами-сисунами (переводяться в цех за 7 днів до опоросу);

- поросята на дорощуванні;

- молодняк на відгодівлі;

- дорослі свині на відгодівлі;

Крок ритму (такт) - тимчасова характеристика технологічного процесу, яка характеризує тривалість формування технологічної групи тварин або інтервал, через який відбувається рух поголів'я технологічних груп (вибуття і прибуття). Крок ритму вимірюється в днях (1, 2, 3 - 7 і більше).

Залежить від розміру підприємства (поголів'я) і розміру технологічних груп свиней, типу забудови - кількості станків у секції для підсисних свиноматок.

Буферна (резервна група) - поголів'я свиноматок холостих (після відлучення поросят) та ремонтних свинок після їх вирощування, яке має бути постійно на комплексі, щоб за кожний крок ритму відібрати свиноматок і свинок в охоті для формування крокової групи свиноматок осімінених.

Поголів'я свиней у цехах - постійне поголів'я кнурів, свиноматок, поросят і молодняку, що зберігається на стабільному рівні в цехах - його вважають середньодобовим, середньомісячним та середньорічним і враховують при визначенні потреби в кормах, приміщеннях і обслуговуючому персоналі.

Секція станків - відокремлена частина приміщення, в якій кількість станків відповідає розміру однієї крокової групи. Це можуть бути як індивідуальні, так і групові станки. Протягом технологічного процесу вона буває вся зайнята або порожня.

Технологія одержання свинини у спеціалізованих господарствах ґрунтується на потоковому способі виробництва, при якому передбачається безперервний і рівномірний випуск протягом року через певні проміжки часу, однакової кількості продукції (відгодівельних свиней чи молодняку в репродуктор них господарствах). Вона передбачає: формування однорідних груп свиноматок, осіменіння та опороси кожної групи в певний період, розподіл тварин за статево-віковими групами, утримання створених груп у спеціалізованих приміщеннях. При потоково-цеховій системі виробництва свинини виділяють чотири цехи: цех холостих свиноматок; цех опоросу, підсисних свиноматок та поросят-сисунів; цех дорощування молодняку; цех відгодівлі.

За кількістю вирощеного й відгодованого молодняку за рік свинарські спеціалізовані господарства з цілорічним безперервним ритмічним закінченим циклом виробництва поділяють на три групи: невеликі – до 12 тис. голів, середні – до 54 тис. і великі – до 108 тис. голів.

Спільними рисами різних інтенсивних технологій промислового виробництва свинини є: висока концентрація відселекціонованого стандартного поголів’я; інтенсивне використання тварин і площі приміщень; ритмічність і послідовність виробничих та технологічних процесів; потоковий (конвеєрний) принцип виробництва; високий рівень механізації й автоматизації; вузька спеціалізація технологічних операцій; наукова організація праці.

Залежно від породного складу, інтенсивності росту поголів’я, потужності підприємства, кліматичної зони, умов утримання та годівлі технології можуть різнитися між собою, але мінімальні вимоги до показників виробництва залишаються стабільними.

Основні показники які характеризують обсяг виробництва називаються параметри виробництва. Їх можна розраховувати різними способами - в одних випадках відомо тільки потужність комплексу та розмір основної технологічної групи підсисних свиноматок. В цьому випадку через коефіцієнти прохолосту, аварійності опоросів, збереженості поросят та показники продуктивності свиней можна розраховувати крок ритму, поголів'я в технологічних групах та постійне поголів'я в цехах і потребу в кормах, воді, робочій силі, вихід гною і т. п.

Таблиця 11