Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Основи економічної теорії

.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Чим більша кількість продукції отримується від використаних ресурсів, тим вищою вважається ефективність суспільного виробництва.

Для визначення ефективного використання кожного фактора виробництва окремо, використовується система конкретних показників: продуктивність праці, трудомісткість, фондовіддача, фондомісткість, матеріаловіддача, матеріаломісткість та ін. (рис.2.1)

Показники економічної ефективності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продуктивність

 

Трудо-

 

Матеріало-

 

 

 

Фондо-

праці

 

місткість

 

місткість

 

 

 

місткість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Еколого-ефективність

 

Матеріало-

 

 

Фондовіддача

 

 

 

 

 

 

 

віддача

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 2.1 Показники економічної ефективності використання факторів суспільного виробництва.

Продуктивність праці - це відношення величини продукту (П) до витрат живої праці (Т): Пі=П/Т . Зворотний показник — це трудомісткість продукції, яка визначає витрати праці на одиницю продукції. Продуктивність праці - це показник використання

робочої сили. Ефективність же використання матеріально-речових факторів виражається такими показниками як матеріаловіддача і фондовіддача.

Матеріаловіддача - це відношення продукту до матеріальних витрат(предметів праці); визначається за формулою: Мв = П/м. Зворотним показником, який показує, скільки матеріальних ресурсів витрачено на виробництво одиниці продукції, е матеріаломісткість продукції (м/П).

Фондовіддача - це відношення продукту до основних виробничих фондів (засобів праці): Фв= П/Ф.

Фондомісткість продукції (Ф/П) показує, скільки основних виробничих фондів використано для виготовлення одиниці продукції.

Наведені вище показники ефективного виробництва взаємопов. 'язаніТак, підвищення продуктивності праці зумовлює відповідне зростання фондовіддачі. Разом з тим динаміка цих показників не завжди збігається. Підвищення якості продукції може супроводжуватись використанням більш дорогих матеріалів і новітньої техніки, що веде до зміни фондовіддачі.

Тому для всебічного вимірювання ефективності слід застосувати інтегруючий показник, який враховує всю систему факторів, що впливають на кінцевий результат:

31

де П — продукт чи доход; Т - затрати живої праці; М — матеріальні витрати (предмети праці); Ф — одноразові вкладення в основні виробничі фонди; j - коефіцієнт переведення одноразових вкладень в основні фонди та у витрати.

Показники соціальної ефективності виробництва

Розмір ВНП та

 

Частка фонду

 

Рівень життя

 

Якість життя

НД на душу

 

споживання в

 

населення

 

населення,

населення

 

НД

 

 

 

або „ІРЛ”

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 2.2 Показники соціальної ефективності суспільного виробництва

Економічну ефективність зіставляють із соціальною ефективністю (рис.2.2), щоб визначити, як зростання ефективності виробництва впливає на задоволення матеріальних і духовних потреб людей, на зміну якості життя.

Література

1.Бородіна О. Людський капітал як основне джерело економічного зростання// Економіка України. - 2003. - № 7. - С.48-51.

2.Економічна теорія: макро- і мікроекономіка: Навч. посібник / За ред. 3. Ватаманюка, С. Панчишина. - К.: Вид. дім Альтернативи, 2001.-С. 32-44.

3.Економічна теорія: Політекономія: Підр. / За ред. В.Д. Базилевича. - К: Знання -

Прес, 2003. - 581 с.

4. Дієсперов В. Продуктивність праці в сільському господарстві// Економіка України. - 2003. - № 11. - С. 61-64.

5.Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Аналітична економія: принципи, проблема і політика. Ч. 1. Макроекономіка. - Львів: Просвіта, 1997.-С. 31-53.

6.Політекономія: Навчальний посібник / К.Т. Кривенко, В.С. Савчук, О.О. Беляєв та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. К.Т. Кривенка - К.:КНЕУ, 2001.-508 с.

7.Політична економія. Навчальний посібник / За ред. д.е.н., проф. Г.І. Башнянина і к.е.н., доц. Є.С. Шевчука. - 2-е вид., переробл. і доп. - Львів.: „Магнолія плюс",

„Новий Світ-2000", 2004. - С. 77-85.

Словник нових термінв і понять

Економічна діяльність — всякий вид людської діяльності, спрямований на досягнення певного результату у формі продукту, товару, послуги, прибутку. Вищою формою економічної діяльності є підприємництво.

Суспільний поділ праці— це співіснуюча праця, сукупність різних видів людської праці. Основними видами суспільного поділу праці є: загальний поділ праці

поділ суспільного виробництва на великі роди, як то промисловість, сільське господарство, транспорт, зв’язок, будівництво, торгівля тощо; частковий поділ праці

поділ праці всередині великих родів на різновиди; одиничний поділ праці — поділ

32

праці на

підприємстві між

цехами, підрозділами, ланками, робочими

місцями;

професійний поділ праці — поділ праці за професіями, спеціальностями.

 

Структура

суспільного

виробництва означає його системність, залежність

одного підрозділу від іншого. Основними структурними ланками

суспільного

виробництва

є

саме виробництво, розподіл, обмін, споживання. Важлива

роль у

суспільному виробництві належить матеріальному та нематеріальному(духовному) виробництву з їх виробничою та соціальною інфраструктурою.

Виробнича інфраструктура — сукупність галузей, підприємств та організацій, що забезпечують нормальну роботу матеріального виробництва(лінії електропередач, станції, оптові бази, елеватори, складські приміщення).

Соціальна інфраструктура — сукупність галузей, підприємств, організацій, що забезпечують нормальну роботу невиробничої сфери для задоволення потреб людини та всебічного розвитку її особи(соціально-культурні заходи, підприємства охорони здоров’я, театри, кінотеатри, зони рекреації, освітні заклади, торгівля тощо).

Фактори економічної діяльності — праця, земля, капітал, підприємливість.

Праця — це цілеспрямована діяльність людини і означає процес споживання робочої сили (фізичних і розумових здібностей), яка є товаром і проходить процес виробництва, розподілу, обміну і споживання.

Земля як фактор виробництва— це предмет праці, засіб праці, засіб виробництва, надра землі, флора і фауна, морський і річковий шельф. Земля, не будучи товаром в умовах товарного виробництва, продається і купується (продається не земля як геологічне тіло, продаються земельні ділянки певних розмірів).

Капітал — це економічний ресурс, з якого виготовляються або при допомозі чого виготовляються матеріальні блага. Економічним ресурсом є засоби виробництва, вони і є капіталом. Гроші не виступають економічним ресурсом, тому не є капіталом. Капітал поділяється на основний і оборотний. До основного капіталу відноситься та його частина, яка в процесі виробництва споживається повністю, використовується багато разів і переносить свою вартість на готову продукцію частинами. Оборотний капітал приймає участь у процесі виробництва частинами, робить один оборот і переносить свою вартість на готову продукцію повністю.

Товар — результат економічної діяльності, що вироблений на продаж. Він має споживну вартість — здатність задовольняти потреби людини або виробництва. Другою властивістю товару є вартість — втілена в товарі людська праця.

Підприємливість — використання здібностей підприємця з його капіталом у єдності.

Сукупний суспільний продукт — сума матеріальних благ і послуг, вироблений за певний проміжок часу (як правило, за рік).

Кінцевий суспільний продукт — це сукупний суспільний продукт очищений від матеріальних витрат(повторного їх рахунку)

КСП = ССП - МВ = А + ПН + ПД

33

Національний дохід — сума новостворених вартостей всіх галузей національної економіки у грошовій формі.

Валовий внутрішній продукт — це сума доданих вартостей економіки мінус критичний імпорт.

Національне багатство — це матеріальні блага та послуги, вироблені всіма поколіннями: доходи населення, житловий фонд, основний капітал, оборотний капітал, земля, її надра, флора і фауна, морський і річний шельф, наукові відкриття, цінні папери, робоча сила.

Потреби — нужда людини або виробництва в чомусь. Це суспільні форми залучення працівника до трудової діяльності. Потреби як економічна категорія виражають виробничі відносини, які виникають між людьми з приводу використання різноманітних споживних вартостей.

Економічні інтереси — це усвідомлені потреби господарюючих суб’єктів (різних класів та соціальних груп). Вони характеризують рівень задоволення потреб.

Теми рефератів, доповідей і контрольних робіт

1.Виробництво і проблема збереження природи.

2.Ресурсний потенціал України і проблеми його використання.

3.Ефективність: поняття, види, методи виміру.

4.Досягнення ефективного використання економічних ресурсів в перехідних економіках.

5.Роль інформаційних та комп’ютерних систем у підвищенні ефективності суспільного виробництва.

6.Класифікація чинників виробництва в постіндустріальному суспільстві.

7.Система показників ефективності національної економіки.

План семінарського заняття (2 год.)

1.Економічні потреби суспільства та їх структура. Закон зростання потреб.

2.Економічні інтереси: поняття, види та їх взаємодія.

3.Суспільне виробництво: а) сутність і структура суспільного виробництва; б) чинники виробництва та їх взаємодія; в) виробничий потенціал суспільства і

обмеженість ресурсів; г) економічна ефективність використання ресурсів та її показники.

4. Продукт та стадії його руху.

Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

Пошукові питання

1. Як взаємодіють потреби і процес виробництва?

34

2.Від яких факторів залежить рівень потреб?

3.Як розширити кількісний і якісний аспекти споживання?

4.Які ви можете назвати етапи розвитку потреб?

5.За однією з класифікацій потреби поділяються на явні(дійсні) та перспективні. Назвіть конкретні споживчі блага, які в сучасних умовах задовольняють ці потреби.

6. Складіть

перелік

і

визначте

ієрархію

власних

економічних,

інтерес

прослідкувавши їхній зв¢язок з вашими потребами.

 

 

 

Запитання для самоконтролю

1.Поясніть природу появи потреб. Який існує механізм впливу на їх структуру?

2.В чому полягає об'єктивність дії закону зростання потреб?

3.Яким чином взаємодіють між собою потреби та інтереси?

4.Що лежить в основі поділу суспільного виробництва на три сфери?

5.Чи можна вважати підприємництво окремим фактором виробництва?

Завдання, вправи,тести

Завдання

1.Земля одночасно є і засобом , і предметом праці. Опишіть таку ситуацію, коли земля є засобом праці, і таку – коли є предметом праці.

2.Як пояснити, чому, незважаючи на вдосконалення техніки та її впровадження у виробництво матеріальних благ і послуг, роль людини у виробництві не зменшується?

3.За останні роки в Україні найбільше страйкували шахтарі. Висловіть свої міркування , як це впливає на стан кривої виробничих можливостей української промисловості та економіки в цілому.

4.Визначте принципи субординації особистих , колективних і суспільних інтересів для економічних систем: а) ринкової системи досконалої конкуренції; б) монополістичної ринкової системи; в) командно-адміністративної економіки; г) соціально орієнтованої ринкової економіки.

5.Поясніть, які економічні ресурси :є а) вільні (необмежені); б) обмежені абсолютно; в) обмежені відносно; г) поновлювані; д) не поновлювані:

1)земля, природний газ, вугілля;

2)машини, висококваліфіковані кадри;

3)природний газ, мідь , вугілля;

4)повітря, вода, сонячне світло;

5)ліс, родючість землі, висококваліфіковані кадри.

6.На прикладі країн з розвиненою економікою покажіть основні етапи розвитку потреб у ХХ ст.

7.Поясніть, чому вищі духовні потреби необхідно розглядати як головне багатство країни?

8.Відомо, що виробничі ресурси обмежені. Запропонуйте шляхи, які , на ваш погляд , можуть зменшити , послабити цю обмеженість щодо кожного з

35

ресурсів: землі, праці, капіталу, здатності до підприємництва.

9.Назвіть десять своїх потреб і впорядкуйте їх за важливістю: а) життєво необхідні потреби; б) духовні потреби; в ) особисті;

г ) колективні.

10.Які наслідки для країн матиме одночасне задоволення усіх потреб?

11.Хто приймає рішення про задоволення потреб колективного та індивідуального характеру?

12.Наведіть приклади суспільних потреб.

13.Як показує досвід, що виробничі можливості залежать від стану виробничих ресурсів. В Україні основні фонди промисловості, транспорту і будівництва

зношені

на 50-60%.

Який

прогноз щодо

виробничих можливостей можна

зробити

на підставі

цих

показників? Що,

на ваш погляд, може сприяти

збільшенню виробничих можливостей України?

Тести

1.Модель ієрархії потреб А.Маслоу первинними визначає:

а)

соціальні потреби;

б)

повагу, визнання;

в)

фізіологічні потреби;

г)

безпека, захищеність.

2.Яке з визначень найповніше розкриває зміст категорії“економічна ефективність”:

а) економічна ефективність – це виробництво, що має найпотужнішу матеріально-технічну базу;

б) економічна ефективність – це досягнення найкращих результатів за відносно менших витрат;

в) економічна ефективність– це процес постійного збільшення матеріальних благ;

г) економічна ефективність– це досягнутий рівень продуктивності праці в суспільному виробництві.

3.Показниками використання ресурсів: є

а) валовий суспільний продукт, валовий внутрішній продукт,

36

валовий національний продукт, національний доход;

б) підприємницький дохід, позичковий відсоток, торговий прибуток;

в) фізіологічні, соціальні і духовні потреби;

4.Які головні рушійні сили економічного розвитку:

а)

суперечності, прибуток, ризик;

б)

гарантія успіху, конкуренція, ділова творчість людини;

в)

потреби, інтереси, стимули;

г)

всі відповіді правильні.

5.Земля, праця, капітал – базова класифікація факторів виробництва. Чи можна віднести до капіталу:

а)

гроші, акції, облігації;

б)

лише акції та облігації;

в)

гроші та акції,але не облігації;

г)

ні гроші, ні акції, ні облігації не відносяться до капіталу.

6.Який із перелічених факторів, що зумовлюють постійне зростання потреб, є визначним у довгостроковому періоді:

а)

конкуренція;

 

б)

культурний

рівень людей;

в)

фантазія

та

інформація;

г)

розвиток

суспільного виробництва.

7.Який показник найбільш обґрунтовано характеризує

 

ефективність суспільного виробництва в країні:

а)

абсолютна величина національного доходу;

б)

фондовіддача;

в)

виробництво національного доходу на душу населення;

г)

вартість кінцевого продукту.

8.

Коли економічні інтереси стають могутньою рушійною силою

 

соціально-економічного прогресу:

а)

коли домінують приватні інтереси;

37

б) коли переважають суспільні інтереси;

в) коли має місце оптимальне поєднання приватних, колективних та суспільних інтересів;

г) коли домінують регіональні інтереси.

9.Економічні ресурси містять такі складові:

а)

земля, капітал, гроші, праця;

б)

капітал, праця, земля, підприємницький хист;

в)

гроші, капітал, споживчі блага, земля;

г)

усі відповіді неправильні.

10.Економіка є ефективною, якщо в ній досягнуті:

а) повна зайнятість;

б) повне використання виробничих ресурсів;

в) і повна зайнятість, і повне використання виробничих ресурсів;

г) немає правильної відповіді.

11.Економічні потреби людей:

а)

обмежені;

б)

невгамовні;

в)

примітивні;

г)

безмежні.

12.Зазначте правильне визначення сутності економічних інтересів:

а) економічні інтереси – це намагання людини реалізувати свою мету;

б) економічні інтереси – це усвідомлені економічні потреби окремих людей, соціальних верств, груп та класів;

в) економічні інтереси– це форма вираження потреб;

г) немає правильної відповіді.

13.Визначте, що відноситься до основних чинників виробництва:

а) праця, земля, капітал, підприємницькі здібності;

б) енергія, технологія, засоби виробництва;

в) кооперація, спеціалізація, комбінування;

38

г) інформація, екологія, енергія.

14.Що є корінною загальною властивістю економічних ресурсів:

а) абсолютна безмежність ресурсів;

б) невідтворюваність і відносна рідкість ресурсів;

в) постійна кількість ресурсів, їх ефективне використання;

г) всі відповіді вірні.

15.До якої сфери суспільного виробництва належать:

а)

банк;

б)

поштове відділення;

в)

електростанція;

г)

залізничний вокзал;

д)

шахта;

е)

ломбард;

є)

рекламне агентство;

ж)

фермерське господарство;

з)

товарна біржа.

16.Виберіть узагальнююче визначення засобів виробництва, що використовуються для створення товарів і послуг:

а)

чинники виробництва;

б)

сукупність предметів і засобів праці;

в)

капітал;

г)

робоча сила.

17. До суб’єктів мікроекономіки не належить:

а) домогосподарство;

б) ринок;

в) фірма;

г) держава.

18.Що з переліченого нижче вивчає мікроекономіка:

а) виробництво у масштабі всієї країни;

39

б) кількість зайнятих у народному господарстві;

в) загальний рівень цін;

г) виробництво цукру та динаміка його ціни.

19.Для студентів альтернативними витратами навчання в університеті є:

а) розмір стипендії;

б) максимальний заробіток, що можна одержувати, якщо кинути навчання;

в) витрати держави на освіту середньостатистичного спеціаліста;

г) витрати батьків на освіту студента.

20.Характеристиками економічного блага виступають:

а) спроможність задовольняти потребу;

б) рідкість;

в) цінність;

г) всі відповіді правильні.

Задача 1. Ринкова ціна на товар визначає, що нормальними є витрати виробництва на рівні 100 одиниць. Використовуючи дані таблиці, визначте, яку з можливих технологій змушений обрати виробник під тиском ринку.

 

Види

 

 

 

Ціна

 

 

Одиниці ресурсів у разі застосування

 

 

ресурсів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технології

 

 

 

 

Одиниці

 

 

Технології №1

 

 

Технології №2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Земля

 

 

5

 

6

 

4

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Праця

 

 

4

 

10

 

8

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Капітал

 

 

3

 

12

 

10

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Здатність

 

до

4

 

1

 

2

 

1

 

 

підприємництва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Задача 2. Відомо, що номінальний ВВП в минулому році становив 560 млрд. г.о. Натомість реальний ВВП у минулому рої становив 530 млрд. г.о. Обсяг національного виробництва за останній рік зріс на 5%. Необхідно визначити ВВП – дефлятор.

40