Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи права.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
36.63 Кб
Скачать

Тема2. Теорія права.

Метою лекції є показати багатогранність держави і права, виявити їх специфіку, усвідомити взаємозв'язок між цими явищами суспільного життя. Виявити глибинні зв'язки між державно-правовими та іншими суспільними явищами. Вивчити закономірності та перспективи їх розвитку (правова держава, громадянське суспільство).

Під час вивчення теми особлива увага звертається на систему категорій та понять (право, держава, їх сутність, функції, форми тощо); джерела права, як спосіб зовнішнього вираження і закріплення правових норм. Також під час вивчення теми студент повинен освоїти поняття «право» у загальносоціальному розумінні; право як об’єктивна категорія, його поняття та співвідношення з іншими основними видами соціальних норм; основні ознаки, властивості, характерні риси права; зв'язок права і держави; структура правової норми (гіпотеза, диспозиція, санкція); класифікація норм права та їх елементів.

1.Право – особливий вид соціальних норм.

2. Поняття, ознаки, суть та функції права.

3. Джерела (форми) права.

4.Система права, галузь та інститути права.

5.Правовідносини: поняття, ознаки, структура.

6. Правопорушення та юридична відповідальність.

  1. Право – особливий вид соціальних норм.

Кожне суспільство має регулювати відносини між людьми. Таке регулювання та охорона суспільних відносин здійснюється за допомогою соціальних норм.

Соціальні норми – це історично зумовлені правила поведінки чи діяльності людини, що мають загальний характер, є результатом свідомої вольової діяльності людини і забезпечуються різноманітними засобами соціального впливу

Розрізняють такі види соціальних норм: юридичні, моральні, корпоративні, звичаї та традиції, релігійні норми.

1) норми права - встановлені або санкціоновані державою загальнообов'язкові, формально визначені правила поведінки, які породжують права і юридичні обов'язки;

2) норми моралі - правила поведінки, що виникають у суспільстві і забезпечені силою громадської думки, засновані на уявленнях про справедливість, добро, зло, гідність, совість;

3) норми-звичаї (традиції) - правила поведінки, що склалися історично і додержуються в силу звички;

4) релігійні норми - правила, що встановлені різними релігіями і обов'язкові для віруючих;

5) корпоративні норми - норми, що вироблені організаціями корпоративного типу (партіями, громадськими організаціями) і підтримуються ними і їх членами.

Правові (юридичні) норми посідають особливе місце в системі соціальних норм. Ця особливість виражається у соціальній цінності права, в його ознаках і функціональній ролі у суспільстві.

Відмінність правових норм від інших соціальних норм. Таблиця

Отже, право як особливий вид соціальних норм відрізняється від інших соціальних норм взаємозв’язком із державою, напрямами та способами впливу на суспільні відносини.

  1. Поняття, ознаки, суть та функції права.

В юридичній літературі право розглядають як загальносоціальне явище і як волевиявлення держави - юридичне явище.

Таблиця

Ознаками права є:

  • нормативність;

  • вираження права в законах та інших джерелах права, які встановлюються державою;

  • державне забезпечення;

  • право – міра свободи людини, критерій її поведінки в суспільстві;

  • загальнообов’язковий характер.

Отже, право слід розглядати як єдину, юридично цілісну внутрішньо узгоджену систему загальнообов’язкових норм поведінки, встановлених чи санкціонованих державою з метою регулювання суспільних відносин.

Функції права – це основні напрямки його впливу на суспільну поведінку суб’єктів права. Призначення функцій права полягає в тому, що вони визначають роль права у громадянському суспільстві з позиції його впливу на суспільні відносини між людьми.

Таблиця