Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Підручник.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

§ 2. Правове регулювання зберігання у товарному складі

Товарний склад — це організація, що здійснює зберігання товарів та надає пов'язані із зберіганням послуги на засадах підприємницької діяльності. Отже, товарний склад є суб'єктом господарювання, що надає послуги на засадах підприємниць­кої діяльності.

Прикладом товарних складів, що здійснюють зберігання зерна (суб'єктами зберігання зерна), є: зернові склади (елева­тори, хлібні бази, хлібоприймальні, борошномельні і комбі­кормові підприємства) та інші суб'єкти підприємницької діяль­ності, які беруть участь у процесі зберігання зерна (ч. 1 ст. 7 Закону України від 4 липня 2002 р. «Про зерно та ринок зерна в Україні»1).

Товарний склад визнається складом загального користу­вання, якщо відповідно до закону, інших нормативно-право­вих актів або виданого суб'єкту господарювання дозволу (ліцензії) він зобов'язаний приймати на зберігання товари від будь-якої особи — товароволодільця. Так, згідно зі ст. 25 «Про зерно та ринок зерна в Україні» зерновий склад є складом загального користування і зобов'язаний приймати на збері­гання зерно від будь-якої особи.

Як випливає з ч. З ст. 294 ГК, правовою підставою збері­гання товарів у товарному складі є договір складського збері­гання.

Згідно зі ст. 957 ЦК за договором складського зберігання товарний склад зобов'язується за плату зберігати товар, пере­даний йому поклажодавцем, і повернути цей товар у схорон­ності.

Отже, сторонами договору складського зберігання є товар­ний склад і поклажодавець (товароволоділець). Договір складсь­кого зберігання, укладений складом загального користування, є публічним договором. Наприклад, публічним договором, ти­пова форма якого затверджується Кабінетом Міністрів Украї­ни, є договір складського зберігання зерна (ч. 1 ст. 26 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні»).

Частина 3 ст. 957 ЦК вимагає, щоб договір складського зберігання укладався у письмовій формі. Письмова форма до­говору складського зберігання вважається дотриманою, якщо

прийняття товару на товарний склад посвідчене складським документом.

Згідно з ч. 1 ст. 961 ЦК товарний склад на підтвердження прийняття товару видає один із таких складських документів: складську квитанцію; просте складське свідоцтво; подвійне складське свідоцтво.

Відповідно до ч. 5 ст. 37 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» форма бланків складських документів на зерно, порядок їх випуску, передачі, продажу зерновим скла­дам встановлені Порядком випуску бланків складських доку­ментів на зерно, їх передачі та продажу зерновим складам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2003 р. № 510 «Про забезпечення сертифікації зерно­вих складів на відповідність послуг із зберігання зерна та про­дуктів його переробки, запровадження складських документів на зерно»1. Цією ж постановою затверджено форму договору складського зберігання.

До регулювання відносин, що випливають із зберігання товарів за договором складського зберігання, застосовуються положення статей 957—966 ЦК України.

Відомості Верховної Ради України. — 2002. — № 35. — Ст. 258.

- 388 -

Офіційний вісник України. — 2003. — № 16. — Ст. 706.

- 389 -