Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Підручник.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

http://zakon.at.ua/

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ 1 НАУКИ УКРАЇНИ

В. С. Щербина

Підручник

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Київ Юрінком Інтер

2005

ББК 67.9(4УКР)304я73 Щ64

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист № 14/18.2-590 від 21 березня 2003року)

Рецензенти:

Дзера О. В., член-кореспондент Академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор,

завідувач кафедри цивільного права

юридичного факультету Київського національного

університету імені Тараса Шевченка;

Кубко Є. Б., член-кореспондент Академії правових наук

України, доктор юридичних наук, професор,

головний науковий співробітник Інституту держави і права

ім. В. М. Корецького НАН України;

Пронська Г. В., доктор юридичних наук, професор кафедри господарського права Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Щербина В. С

Щ64 Господарське право: Підручник. — 2-е вид., перероб. і доп. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — 592 с

ISBN 966-667-179-4

У підручнику відповідно до програми курсу висвітлено основні пра­вові інститути Загальної частини господарського права, а також питан­ня правового регулювання в окремих галузях господарювання (Особ­лива частина) на основі Господарського кодексу України та нового Ци­вільного кодексу України, а також інших нормативно-правових актів господарського законодавства України. Головну увагу зосереджено на правових питаннях господарської діяльності та управління нею.

Призначений для студентів і аспірантів, які вивчають курс госпо­дарського права, а також юрисконсультів, адвокатів, підприємців і всіх, хто цікавиться питаннями правового регулювання господарської діяльності.

Нормативні акти подано станом на 1 січня 2005 року.

ББК 67.9(4УКР)304я73+67.304я73

Вступ

Основні засади ринкової економіки передбачають повну гос­подарську самостійність суб'єктів господарювання, які функ­ціонують у народному господарстві, вступаючи при цьому різно­манітні господарсько-виробничі, організаційно-господарські та внутрішньогосподарські відносини. Всі ці суспільні відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарсь­кої діяльності (як між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері гос­подарювання) регулюються, зокрема, Господарським кодексом, завдяки чому вони набувають характеру правовідносин.

Ринкова економіка породила різноманітні організаційні фор­ми суб'єктів господарювання: господарські організації, громадя-ни-підприємці, структурні одиниці господарських організацій. Існує потреба у врегулюванні правового статусу об'єднань підприємств (господарських об'єднань, державних та комуналь­них об'єднань тощо), встановлення правового режиму вільних (спеціальних) економічних зон та визначення правового режиму іноземного інвестування.

З'явилися нові інститути, притаманні ринковим умовам гос­подарювання (банкрутство, свобода конкуренції, антимонополь-не регулювання). Дедалі більшого розвитку, в тому числі зав­дяки приватизаційним процесам, набуває ринок цінних па­перів.

Інтеграція України до світової економічної системи стиму­лює розвиток міжнародних господарських зв'язків, зовнішньо­економічної діяльності суб'єктів господарювання.

Змінилися принципи, на яких будуються відносини держа­ви з суб'єктами господарської діяльності, запроваджується ефективне державне регулювання підприємництва у формі єдиної державної регуляторної політики у сфері підприєм­ництва1 тощо.

Всі ці чинники зумовлюють необхідність не тільки відпо­відного правового регулювання, а й вивчення правових засад господарської діяльності.

ISBN 966-667-179-4

© Щербина С. С, 2005 © Художнє оформлення Юрінком Інтер, 2005

' Див.: Закон «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11 вересня 2003 р.

Перехід економіки України до розвинених ринкових відно­син багато в чому залежить від правового забезпечення рин­кових реформ, від створення належних умов функціонування суб'єктів господарської діяльності, від суворого додержання останніми вимог чинного законодавства.

Українська держава сьогодні потребує висококваліфікова­них спеціалістів на всіх напрямах економічного розвитку та державного будівництва. З метою підготовки саме таких спеці­алістів, озброєних знаннями в галузі господарського законо­давства, написано цей підручник.

У підручнику на основі чинного законодавства та відпові­дно до програми курсу висвітлюються основні правові інсти­тути Загальної частини господарського права та питання пра­вового регулювання в окремих галузях господарювання (Особ­лива частина) на основі Господарського кодексу України та нового Цивільного кодексу України, а також інших норма­тивно-правових актів господарського законодавства Украї­ни. Автор намагався у стислій та доступній для сприйняття формі розкрити зміст основних нормативних актів господарсь­кого законодавства, показати їх роль у регулюванні суспіль­них відносин.

Труднощі формування господарського законодавства Украї­ни, відсутність єдиних методологічних підходів до формулю­вання предмета та системи господарського права як навчаль­ної дисципліни, безперечно, позначилися на змісті даної праці. У запропонованому переробленому і доповненому виданні підручника, виданого з урахуванням положень Господарсько­го кодексу України, що набрав чинності з 1 січня 2004 року, враховано конструктивні зауваження і рекомендації щодо по­ліпшення його структури та змісту.

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

- 4 -

РОЗДІЛ І

Поняття, методи і система господарського права