Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Підручник.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

§ 4. Корпоративні права

Визначення поняття «корпоративні права» містить ч. 1 ст. 167 ГК, згідно з якою корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної органі­зації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до зако­ну, а також інші правомочності, передбачені законом та ста­тутними документами.

Володіння корпоративними правами не вважається підприєм­ництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження пев­ним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення.

Механізм реалізації корпоративних прав, що належать дер­жаві, встановлено ст. 168 ГК, відповідно до якої корпоративні права держави здійснюються визначеними законом централь­ними органами виконавчої влади та уповноваженими особами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Центральні органи виконавчої влади та уповноважені особи:

  • здійснюють правомочності щодо участі в управлінні гос­ подарською організацією відповідно до частки (акцій, паїв) держави у статутному фонді цієї організації;

  • ведуть реєстр державних корпоративних прав;

  • проводять оцінку державних корпоративних прав;

  • здійснюють контроль за ефективністю роботи господарської організації у частині реалізації належних державі корпоратив­ них прав.

Управління корпоративними правами територіальних гро­мад здійснюється відповідно до положень ст. 168 ГК, якщо інше не встановлено законом.

Уповноваженою особою з управління корпоративними пра­вами держави може бути громадянин або юридична особа, що визначена за результатами конкурсу, з якою відповідний цен­тральний орган виконавчої влади укладає договір доручення з управління корпоративними правами держави. Положення про представника органу, уповноваженого управляти відповідни­ми державними корпоративними правами в органах управлін­ня господарських товариств, а також Порядок проведення кон­курсу з визначення уповноваженої особи на виконання функцій з управління державними корпоративними правами затверд-

- 186 -

жені постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2000 р. № 791 «Про управління корпоративними правами дер­жави»'.

Центральний орган виконавчої влади, уповноважений Ка­бінетом Міністрів України для здійснення необхідних заходів з управління корпоративними правами держави, координації діяльності органів виконавчої влади у цій сфері та надання необхідних відомостей іншим органам державної влади, відпо­відно до законодавства формує і веде реєстр корпоративних прав держави.

Сьогодні діє Положення про реєстр державних корпора­тивних прав, затверджене наказом Національного агентства з управління державними корпоративними правами від 14 трав­ня 1999 р. № 72 (зараз Агентство ліквідоване).

Відносини, пов'язані з управлінням корпоративними пра­вами держави, регулюються, крім ГК, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Кодексу.

Важливу роль у вдосконаленні системи управління корпора­тивними правами держави має відіграти реалізація Основних концептуальних підходів до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 р. № 1152.

Офіційний вісник України. — 2000. — № 38. — Ст. 508. Там само. — 2004. — № 6. — Ст. 327.

- 187 -