Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Підручник.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

§ 3. Спеціальний інвестиційний режим на територіях пріоритетного розвитку

Від території СЕЗ слід відрізняти територію пріоритетного розвитку (ТПР), тобто територію, на якій склалися несприят­ливі соціально-економічні умови та на якій запроваджується спеціальний режим інвестиційної діяльності для створення нових робочих місць.

Спеціальний режим інвестиційної діяльності, що запровад­жується на ТПР, це режим, який передбачає введення подат­кових, митних та інших пільг, передбачених законом, для суб'єктів підприємницької діяльності, що реалізують в поряд­ку, визначеному законом, інвестиційні проекти, схвалені Ко­мітетом з питань територій пріоритетного розвитку.

Наприклад, відповідно до ст. З Закону України від 15 лип­ня 1999 р. «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Луганській області»1 такий режим інвестиційної діяльності запроваджується на те­риторіях пріоритетного розвитку і діє протягом ЗО років при реалізації в порядку, визначеному цим Законом, інвестицій­них проектів у пріоритетних галузях (підгалузях) виробницт­ва, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

До територій пріоритетного розвитку цим Законом віднесе­но у своїх адміністративно-територіальних межах міста Брян-

Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 38. — Ст. 351.

- 572 -

ка, Краснодон, Свердловськ, Первомайськ, Стаханов, Крас­ний Луч, а також Антрацитівський, Кремінський та Красно-донський райони Луганської області.

Спеціальний режим інвестиційної діяльності застосовуєть­ся до суб'єктів підприємницької діяльності, які реалізують в порядку, визначеному Законом, інвестиційний проект кошто­рисною вартістю, еквівалентною не менше:

500 тис. дол. США — при реалізації інвестиційного проек­ту в галузях сільського господарства, обробної промисловості та охорони здоров'я;

700 тис. дол. США — при реалізації інвестиційного проек­ту в галузях будівництва та транспорту;

1 млн дол. США — при реалізації інвестиційного проекту в галузях добувної промисловості, виробництва електроенергії та коксу, хімічного виробництва і машинобудування.

Органами управління територіями пріоритетного розвитку відповідно до ст. 6 Закону є:

  • Комітет з питань територій пріоритетного розвитку;

  • органи місцевого самоврядування.

Органи місцевого самоврядування територій, на яких за­проваджується спеціальний режим інвестиційної діяльності, здійснюють свої повноваження відповідно до законодавства України з урахуванням особливостей, визначених Законом.

Крім того, до повноважень органу місцевого самовряду­вання також належить:

- укладення договору (контракту) з суб'єктом підприємниць­ кої діяльності щодо умов реалізації інвестиційного проекту, затвердженого Комітетом з питань територій пріоритетного розвитку, у визначеному Законом порядку.

Згідно зі ст. 7 Закону Комітет з питань територій пріори­тетного розвитку (далі — Комітет) є спеціально уповноваже­ним органом управління спеціальним режимом інвестиційної діяльності, що запроваджується відповідно до Закону на тери­торіях пріоритетного розвитку в Луганській області.

Комітет створюється Луганською обласною радою.

До повноважень Комітету належать:

  • розроблення та забезпечення реалізації стратегії та поточ­ них програм розвитку територій пріоритетного розвитку;

  • розгляд і затвердження інвестиційних проектів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

  • видача свідоцтва про затвердження інвестиційного проекту;

- 573 -

  • здійснення в межах своїх повноважень згідно з Законом відповідного контролю за реалізацією інвестиційних проектів суб'єктами підприємницької діяльності на територіях пріори­ тетного розвитку;

  • підготовка відповідним органам місцевого самоврядуван­ ня пропозицій щодо встановлення ставок орендної плати, пла­ ти за комунальні послуги, тарифів та інших платежів;

  • організація підготовки та перепідготовки кадрів;

  • регулювання залучення до роботи на територіях пріори­ тетного розвитку іноземних працівників;

  • прийняття у межах своєї компетенції рішень, обов'язко­ вих до виконання на територіях пріоритетного розвитку при реалізації інвестиційних проектів;

  • розгляд у досудовому порядку спорів, що виникають між органами місцевого самоврядування та суб'єктами підприєм­ ницької діяльності при реалізації інвестиційних проектів;

- реалізація інших повноважень, передбачених Законом. На територіях пріоритетного розвитку можуть провадитися

всі види підприємницької діяльності, за винятком забороне­них законами України.

Спеціальний правовий режим підприємницької діяльності, встановлений на територіях пріоритетного розвитку, поши­рюється на суб'єктів підприємницької діяльності виключно під час реалізації ними на цих територіях інвестиційних про­ектів, затверджених у встановленому цим Законом порядку.

Затвердження Комітетом інвестиційного проекту та видача свідоцтва про його затвердження є підставою для укладення відповідним органом місцевого самоврядування договору (кон­тракту) з суб'єктом підприємницької діяльності щодо умов реалізації інвестиційного проекту, укладення договорів оренди землі, приміщень тощо. Порядок укладення договору (кон­тракту) визначається Луганською обласною радою.

У разі невиконання або неналежного виконання суб'єктом підприємницької діяльності умов договору (контракту), укла­деного з органом місцевого самоврядування, такий суб'єкт підприємницької діяльності несе майнову та іншу відпові­дальність, передбачену законодавством України та відповід­ним договором (контрактом).

У разі порушення суб'єктом підприємницької діяльності законодавства України, установчих документів, договору (кон­тракту) з органом місцевого самоврядування щодо умов реалі­зації затвердженого у встановленому цим Законом порядку

- 574 -

інвестиційного проекту Комітет може внести пропозиції орга­ну місцевого самоврядування про розірвання у встановленому законодавством порядку договору (контракту), укладеного з суб'єктом підприємницької діяльності.

У разі порушення суб'єктом підприємницької діяльності законодавства України, установчих документів, договору (кон­тракту) з органом місцевого самоврядування щодо умов реалі­зації затвердженого у встановленому цим Законом порядку інвестиційного проекту орган місцевого самоврядування може прийняти рішення про розірвання у встановленому законодав­ством порядку укладеного з ним договору (контракту), а також внести пропозиції Комітету про скасування виданого ним свідоцт­ва про затвердження інвестиційного проекту.

Рішення про скасування свідоцтва про затвердження інвес­тиційного проекту та розірвання договору (контракту) з орга­ном місцевого самоврядування можуть бути оскаржені в судо­вому порядку.

До суб'єктів підприємницької діяльності під час реалізації ними інвестиційних проектів, затверджених у встановленому Законом порядку, застосовується запроваджений Законом спе­ціальний правовий режим підприємницької діяльності та на­даються передбачені Законом пільги щодо сплати ввізного мита, податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств, збору до Державного інноваційного фонду України, до дер­жавного фонду сприяння зайнятості населення та плати за землю.

Звільняються на період реалізації інвестиційного проекту, але не більше ніж на 5 років, від сплати ввізного мита суб'єк­ти підприємницької діяльності, які ввозять на митну терито­рію України сировину, матеріали, устаткування та обладнання (крім підакцизних товарів) для реалізації інвестиційного про­екту у порядку, встановленому Законом.

Звільняються на період реалізації інвестиційного проекту, але не більше ніж на 5 років, від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію Украї­ни устаткування та обладнання для реалізації інвестиційного проекту у порядку, встановленому Законом.

Перелік та обсяги ввезення на митну територію України зазначених сировини, матеріалів, устаткування (обладнання) є невід'ємною частиною інвестиційного проекту.

Під терміном устаткування (обладнання) слід розуміти ма­шини (крім транспортних засобів), механізми, прилади, при-

- 575 -

строї, призначені для використання у технологічному процесі, що здійснюється під час реалізації інвестиційного проекту.

У разі нецільового використання, відчуження зазначених сировини, матеріалів, устаткування та обладнання до закін­чення строку реалізації інвестиційного проекту ввізне мито та податок на додану вартість справляються у встановленому за­коном порядку.

Звільняється на три роки від оподаткування прибуток но-воствореного, перепрофільованого, реструктуризованого підприємства, що реалізує у встановленому Законом порядку інвестиційний проект.

Прибуток таких підприємств, одержаний від реалізації інве­стиційного проекту з четвертого по шостий рік включно, опо­датковується за ставкою у розмірі 50% діючої ставки оподат­кування. Ця норма застосовується з моменту одержання заз­наченими підприємствами першого прибутку.

Порядок обчислення прибутку, одержаного від реалізації інвестиційного проекту, визначається Державною податковою адміністрацією України.

У разі коли протягом звітного (податкового) періоду відбу­вається часткове або повне відчуження інвестиції суб'єкт підприємницької діяльності, який одержав інвестицію, зобо­в'язаний сплатити у повному обсязі податок з прибутку, одер­жаного у такому звітному (податковому) періоді.

До валового доходу підприємства, нарахованого з метою оподаткування, не включається одержана згідно з інвестицій­ним проектом, що реалізується у встановленому цим Законом порядку, сума інвестицій у вигляді:

  • коштів;

  • матеріальних цінностей;

  • нематеріальних активів, включаючи легалізовані на тери­ торії України авторські права, права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, ноу-хау тощо, вартість яких у конвертованій валюті підтверджено згідно з законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними тор­ говельними звичаями, а також експертною оцінкою в Україні.

Звільняються від сплати зборів до Державного інновацій­ного фонду України та до державного фонду сприяння зайня­тості населення на період до 2009 року новостворені, у тому числі у процесі реорганізації, підприємства, що реалізують у встановленому цим Законом порядку інвестиційні проекти, в яких чисельність працівників, вивільнених внаслідок ліквідації,

І

реорганізації гірничодобувних та інших підприємств, стано­вить у звітному податковому періоді не менш як 50% середньо­спискової чисельності працюючих.

Звільняються від плати за землю на період освоєння зе­мельної ділянки (планування території, будівництва об'єктів інфраструктури тощо), але не більш як на 5 років, суб'єкти підприємницької діяльності, які реалізують у встановленому Законом порядку інвестиційні проекти.