Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Підручник.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

§ 3. Особливості правового статусу благодійних

та інших неприбуткових організацій

у сфері господарювання

Певні особливості правового статусу у сфері господарюван­ня мають благодійні та інші неприбуткові організації.

Юридичні особи, незалежно від форм власності, а також повнолітні громадяни можуть утворювати благодійні органі­зації (благодійні фонди, членські благодійні організації, бла­годійні установи тощо).

Відповідно до ст. 6 Закону України від 16 вересня 1997 р. «Про благодійництво та благодійні організації»1 благодійні організації можуть утворюватися у таких організаційно-пра­вових формах:

  • членська благодійна організація;

  • благодійний фонд;

  • благодійна установа;

- інші благодійні організації (фундації, місії, ліги тощо). Конкретна організаційно-правова форма благодійних орга­ нізацій визначається засновниками (засновником).

Як зазначено в ч. 1 ст. 5 Закону «Про благодійництво та благодійні організації» засновниками (засновником) благодійної організації можуть бути громадяни України, іноземні грома­дяни, особи без громадянства, які досягли 18 років, а також юридичні особи незалежно від форм власності.

Благодійною організацією визнається недержавна органі­зація, яка здійснює благодійну діяльність в інтересах суспіль­ства або окремих категорій осіб без мети одержання прибутків від цієї діяльності. Благодійні організації утворюються і діють за територіальним принципом і поділяються за своїм статусом на всеукраїнські, місцеві та міжнародні.

Органи державної влади та органи місцевого самовряду­вання, а також державні та комунальні підприємства, устано­ви, організації, що повністю або частково фінансуються з бюд­жету, не можуть бути засновниками (засновником) та/або чле­нами благодійної організації.

Благодійна організація діє на основі статуту (положення), що затверджується вищим органом управління благодійної організації, і є юридичною особою.

У статуті (положенні) згідно зі ст. 12 Закону «Про благо­дійництво та благодійні організації» зазначаються:

  • назва, місцезнаходження, статус та організаційно-правова форма благодійної організації;

  • предмет, цілі, завдання та основні форми благодійної діяль­ ності;

  • порядок утворення і діяльності органів управління благо­ дійної організації;

  • джерела фінансування та порядок використання майна і коштів благодійної організації;

  • порядок внесення змін до статуту (положення) благодійної організації;

  • порядок реорганізації або ліквідації благодійної організації, використання її майна і коштів в разі припинення діяльності;

  • умови і порядок прийняття в члени благодійної організа­ ції та вибуття з неї;

  • права і обов'язки членів благодійної організації.

До статуту (положення) можуть включатися інші положен­ня, пов'язані з особливостями діяльності благодійної органі­зації.

Статут (положення) благодійної організації не повинен су­перечити законодавству України.

Благодійна організація має право здійснювати неприбуткову господарську діяльність, спрямовану на виконання її статут­них цілей та завдань. Здійснення благодійними організаціями діяльності у вигляді надання певних послуг (виконання робіт), що підлягають обов'язковій сертифікації або ліцензуванню, допускається після такої сертифікації або ліцензування в уста­новленому законом порядку.

Додаткові вимоги щодо створення, державної реєстрації, здійснення господарської діяльності та інших питань діяль­ності благодійних організацій встановлюються, крім ГК, За­коном «Про благодійництво та благодійні організації», інши­ми законами.

Особливості статусу інших юридичних осіб, що здійсню­ють неприбуткову господарську діяльність, визначаються відпо­відними законами, якими регулюється порядок діяльності цих суб'єктів.

Відомості Верховної Ради України. — 1997. — № 46. — Ст. 292.

- 164 -

- 165 -