Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Шпори господарське право.docx
Скачиваний:
492
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
37.58 Кб
Скачать

6

Методи правового регулювання господарських відносин:

Госп відносини можуть регулюватися за допомогою трьох методів правового регулювання: - м-д автономних рішень (законодавець встановлює для суб’єктів господарювання можливість самостійно врегулювати свої відносини або обрати одне із правил поведінки запропонованих законодавцем); - м-д владних велінь (з-н-ць встановлю для суб’єктів господарювання обов’язкові правила поведінки від яких вони не можуть відхилитися); - м-д рекомендацій (це м-д примірних і типових правил поведінки, які встановлюються для суб’єктів господарювання).

Поняття та види госп діяльності в Україні. Некомерційне господарювання

Госп. діяльність – це суспільно корисна діяльність суб’єктів господарювання, щодо виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з метою їх реалізації за плату, що ґрунтується на поєднанні приватних і публічних інтересів і здійснюється професійно. ВИДИ ГОСП ДІЯЛЬНОСТІ: - За предметом госп д-сті: а) діяльність з виготовленням продукції; б) д-сть реалізації товарів; в) д-сть виконання робіт; г) діяльність надання послуг. --- Залежно від мети здійснення: а) комерційна; б) некомерційна. - За значенням для госп д-сті: а) основну ГД (якщо вона здійснена суб’єктами госп, які створені саме для зайняття ГД); б) допоміжну ГД (не для зайняття ГД одна для забезпечення свого основного виду д-сті, ); - За сферою їх виникнення: а) госп-виробничі( відносини які виникають між самими суб’єктами госп.); б) організаційно-госп (між суб’єктами госп да орнанами держ вл та орг. М.с.); в)внутрішньо-госп. (між структурними підрозділами суб’єкта госп.) Некомерційна діяльність – це господарська діяльність, яка здійснюється без мети одержання прибутку. Може здійснюватися лише у двох випадках: 1. суб’єктами госп держ або комун секторів економіки у галузях, в яких заборон підприємництво, на основі рішень відповідних органів у держ вл чи орг. М.с.; 2. Яким заборонено законом (товарна біра, кредитна спілка).

Підприємництво, як основна форма господарювання: поняття, ознаки. Право на підприємництво, як майнове право.

Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик госп д-сть, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємством) з метою досягнення економ і соц. Результатів та одержання прибутку. Осн. Рисами ПД, що відрізн її від некомерц є: - наявність мети отримання прибутку; - ініціативність, що забезпечую пошук і запровадження новітніх технологій, нових госп зв’язків; - ризиковий характер такої д-сті; - власна відповідальність підприємця у разі невиконання д-сті, невдалого вибору контрагентів; - самостійність здійснення госп д-сті.

Регуляторні акти: поняття, види, особливості. Регуляторний акт – це прийнятий уповноваженим регуляторним органом НПА, який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання госп відносин, а також адмінвідносин між регуляторними органами або іншими орг. Держ вл та суб’єктами господарювання. ВИДИ: За місцем у структурі господарського з-н-ва регулятивні акти поділ на два види: 1. нормативно –правові регулятивні акти, 2. інші офіційні письмові документи, які встановлюються, змінюються чи скасовують норми права , застосовуються не одноразово щодо невизначеного кола осіб.

Умови прийняття та загальна характеристика Господарського Кодексу України

ГКУ прийнятий 16 січня 2003 року, набув чинності 01.01.2003 року одночасно з ЦКУ

Поняття та види організаційних форм госп д-сті в Укр. Орг-правові форми суб’єктів госп.

Орган-правова форма – це сукупність установлених у з-н-ві істотних та неістотних ознак, які дають підставу відрізняти один юридичний об’єкт від іншого. Основною організаційною формою господарювання є підприємство, як самостійний суб’єкт господарювання, створений для задоволення суспільних та особистих потреб, шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торгівельної та ін. діяльності в порядку передбаченому ГКУ та ін. ЗУ. Самі поняття «вид» та орг.-пр форма підприємства співвідносяться між собою як частина і ціле, адже орг.-пр форма є підсумковою юр конструкцією, в якій інтегровано усі ознаки підприємства, що виступають критерієм відокремлення їх видових угрупувань.