Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Шпори господарське право.docx
Скачиваний:
492
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
37.58 Кб
Скачать

3. Державна реєстрація суб’єктів господарювання

Держ реєстрація суб госп – це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичної особи, а також вчинення дій, які передбачені законом, шляхом внесення відповідних записів до єдиного державного реєстру.

Ліцензування господарської діяльності.

Ліцензія – документ держ зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання – ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду госп діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Подання заявником до органу ліцензування комплексу документів для одержання ліцензії: 1. заява про видачу ліцензії, 2. копія свідоцтва про держ реєстрацію суб’єкта підпр діяльності, або копія ЄДРПОУ засвідчену нотаріально, або органом який видав оригінал документу., 3. документи, вичерпний перелік, який визначається в постанові «Про затвердження переліку документів які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності». Напротязі трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення органи ліцензування зобов’язаний повідомити про прийняття або відмову видачі ліцензії.

Патентування

Торговий патент – це державне свідоцтво яке засвідчує право суб’єкта господарювання займатися певними видами підпр діяльності впродовж встановленого строку. Спеціальний торговий патент – це держ свідоцтво яке засвідчує право суб’єкта господарювання на особливий порядок оподаткування відповідно до закону. Органи патентування: податкові органи за місцем знаходження суб’єктів підприємництва або місцем знаходження їх структурних підрозділів, для суб’єктів підприємництва що проводять торгівельну діяльність або надають побутові послуги – за місцем знаходження пункту продажу товарів або пункту з надання побутових послуг, а суб’єктів підприємництва що здійснюють торгівлю через пересувну торгівельну мережу, - за місцем реєстрації цих суб’єктів. Порядок патентування: 1. Сплата заявником вартості торгового патенту, 2. Подання суб’єктом заявки на придбання торгового патенту, 3. розгляд органом патентування поданої заяви та видача патенту.

Припинення суб’єкта господарювання: поняття, види та правові підстави.

Юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна прав та обов’язків іншим юридичним особам – правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення або в результаті ліквідації за рішенням прийнятим засновниками юридичної особи або уповноваженими ними органами за судовим рішенням або за рішенням органів державної влади. ЮО є такою, що припинилася, з дати внесення до ЄДР запису про державну реєстрацію припинення юо. Документи, що подаються до ЄДР запису про рішення засновників юо або уповноваженим ним органом щодо припинення юо є наступні: 1. нотаріально засвідчена копія рішення засновників або уповноваженого ними органу щодо припинення юо. 2. документ, що підтверджує внесення плати на публікацію повідомлення про прийняття засновниками рішення щодо припинення юо у спеціальному ЗМІ.