Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
227089_D8550_otvety_na_gosekzamen.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
790.02 Кб
Скачать

122. Поняття касаційного провадження, його загальна характеристика та відмінність від апеляційного перегляду.

Касаційне провадження – це стадія КП, що представляє собою врегульовану КПЗ діяльність касаційних судів по перегляду вироків, постанов і ухвал нижчестоящих судів, які як набрали, так і не набрали законної сили, з метою виішення питання про їх законність та обґрунтованість. Засоби порушення касаційного провадження: 1) касаційна скарга заінтересованого учасника КП; 2) касаційне подання прокурора. Об’єктом перегляду є вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом 1 інстанції чи в апеляційному порядку; вироки та постанови районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків та постанов. Свобода оскарження – означає можливість внесення апеляції широким колом осіб. Касаційний суд перевіряє законність та обґрунтованість судового рішення в тій частині, в якій воно було оскаржене. Суд касаційної інстанції вправі вийти за межі касаційних рішень, якщо цим не погіршується становище засудженого чи виправданого. Зміст касаційних скарг і подання повинні відповідати вимогам зазначеним у КПК. Касація, яка не відповідає вимогам не породжує початку касаційного провадження. В такому разі головуючий своєю постановою залишає касацію без руху та повідомляє про необхідність виконання зазначених вимог закону протягом 7 діб з моменту одержання повідомлення. Постанова оскарженню не підлягає. Якщо у визначений строк ці вимоги не будуть виконані, то касація постановою головуючого визнається такою, що не підлягає розгляду. Органи перегляду справ в касаційному порядку – колегія суддів палати ВСУ з кримінальних справ – щодо судових рішень, постановлених ВС АРК., обласними, Київським і Севастопольським міськими судами, вироків районних (міських) та міжрайонних (окружних) судів; колегія суддів військової палати ВСУ – щодо судових рішень, постановлених військовими судами регіонів ВМС, вироків військових судів гарнізонів. Розгляд справ у касаційному порядку здійснюється відповідно касаційними судами у складі 3 суддів.

123. Учасники касаційного провадження та їх процесуальне становище.

Стаття 391. Особи, які беруть участь у розгляді справи в касаційному порядку У засіданні суду касаційної інстанції, яке проводиться за участю прокурора, можуть брати участь особи, вказані у статті 384 цього Кодексу. У разі потреби суд має право запросити цих осіб для дачі пояснень. Клопотання засудженого, який утримується під вартою, про виклик його для дачі пояснень при касаційній перевірці судових рішень, визначених у частині першій статті 383 цього Кодексу, якщо воно подане в межах строку на касаційне оскарження, є обов’язковим для суду касаційної інстанції. Учасники судового розгляду, що з’явилися у судове засідання, мають право давати пояснення.

124. Строки та процесуальний порядок касаційного оскарження судових рішень.

Стаття 386. Строки касаційного оскарження і внесення касаційного подання Касаційні скарги і подання на судові рішення, зазначені у частині першій статті 383 цього Кодексу, можуть бути подані протягом одного місяця з моменту проголошення вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскаржуються, а засудженим, який перебуває під вартою, — в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови. Касаційні скарги і подання на судові рішення, зазначені у частині другій статті 383 цього Кодексу, можуть бути подані протягом шести місяців з моменту набрання ними законної сили. Протягом строку, встановленого на касаційне оскарження, справа ніким не може бути витребувана із суду, який виконує судове рішення, за винятком суду касаційної інстанції. У разі подачі скарги чи подання з пропуском встановленого частинами першою і другою цієї статті строку і при відсутності клопотання про його відновлення скарга чи подання постановою судді визнається такою, що не підлягає розгляду. Цей строк може бути відновлений у випадках і в порядку, передбачених статтею 353 цього Кодексу. Стаття 387. Порядок касаційного оскарження і внесення касаційного подання Касаційні скарги і подання на судові рішення, зазначені у частині першій статті 383 цього Кодексу, подаються через суд, який постановив вирок чи виніс ухвалу або постанову, а на інші рішення — безпосередньо до касаційного суду. До скарги, подання додається стільки її копій, щоб їх можна було вручити всім учасникам судового розгляду, інтересів яких вона стосується. Цей обов’язок не поширюється на засудженого, який перебуває під вартою. До скарги, подання на судові рішення, зазначені у частині другій статті 383 цього Кодексу, додаються копії судових рішень, що оскаржуються. Зміст касаційних скарг і подання повинні відповідати вимогам, зазначеним у статті 350 цього Кодексу. Повідомлення про надходження касаційних скарг і подання на судові рішення, зазначені у частині першій статті 383 цього Кодексу, здійснюється судом, який постановив оскаржуване рішення, з додержанням вимог статті 351 цього Кодексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]