Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
227089_D8550_otvety_na_gosekzamen.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
790.02 Кб
Скачать

13. Поняття, значення і класифікація принципів кп.

Принципи КП – це закріплені в законі панівні в державі політичні і правові ідеї щодо завдань і способу здійснення судочинства в КС, які визначають спрямованість і побудову КП в цілому, форму і зміст його стадій та інститутів, порушення яких тягне скасування вироку та інших рішень у справі. значення: вони є гарантією дотримання прав і законних інтересів особи при провадженні в КС; є гарантією прийняття законного і обґрунтованого рішення у справі; виступають відправною крапкою для тлумачення конкретних КПН; виходячи із змісту основних засад вирішуються всі протиріччя, що виникають у ході КПД. Класифікація: 1) ті, що закріплені в КУ/ ті, що хоча прямо і не закріплені в КУ, але з неї витікають; 2) принципи судоустрою/кримінально-процесуальні; 3) загально правові/загально процесуальні/кримінально-процесуальні.

14. Принцип особистої недоторканості в кп.

Стаття 14. Недоторканність особи Ніхто не може бути заарештований інакше як на підставі судового рішення. Прокурор повинен негайно звільнити кожного, хто незаконно позбавлений волі або утримується під вартою понад строк, передбачений законом чи судовим вироком. Стаття 14-1. Недоторканність житла, охорона особистого життя громадян, таємниці листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень, банківських вкладів та рахунків Громадянам гарантується недоторканність житла. Ніхто не має права без законної підстави увійти в житло проти волі осіб, які проживають в ньому. Особисте життя громадян, таємниця листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень, банківських вкладів та рахунків охороняються законом. Обшук, виїмка, огляд приміщення у громадян, накладення арешту на кореспонденцію і виїмка її в поштово-телеграфних установах можуть провадитись тільки на підставах і в порядку, встановлених цим Кодексом. У разі наявності загрози вчинення насильства або інших протиправних дій щодо осіб, взятих під захист, за письмовою заявою або письмовою згодою цих осіб може проводитися прослуховування телефонних та інших розмов, візуальне спостереження із застосуванням або без застосування звуко-, відеозапису, фото- і кінозйомки. Прослуховування телефонних та інших розмов, розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, здійснюється з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду, крім випадків, передбачених Законом України “Про боротьбу з тероризмом”.

15. Принцип публічності (офіційності) в кп.

Публічність КП означає, що уповноважені на ведення КП ДО та посадові особи за своєю ініціативою зобов’язані при порушені, розслідуванні, розгляді й вирішенні КС, в межах своєї компетенції, в публічних інтересах охорони правопорядку, гарантування безпеки, прав і законних інтересів громадян від злочинних посягань, порушити КС в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів для розкриття злочину, викриття винних, встановлення всіх обставин справи та забезпечення прав учасників процесу, не ставлячи здійснення цих дій в залежність від позицій зацікавлених осіб. Стаття 4. Обов’язок порушити кримінальну справу і розкрити злочин Суд, прокурор, слідчий і орган дізнання зобов’язані в межах своєї компетенції порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів до встановлення події злочину, осіб, винних у вчиненні злочину, і до їх покарання. Вироки судів у всіх випадках проголошуються публічно. Прицнип публічності пронизує все провадження у справі й забезпечує як досягнення загальних цілей процесу, так і виконання безпосередніх завдань в кожній окремій його стадії. Суд виконує своє публічно-правове призначення шляхом здійснення правосуддя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]