Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24_Apelyatsiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Тема 24. Апеляційне провадження

  1. Суть і значення апеляційного оскарження і перевірки рішень

  2. і ухвал суду першої інстанції

  3. Право апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції та процесуальний порядок його реалізації

  4. Підготовка і розгляд справи судом апеляційної інстанції

  5. Повноваження суду апеляційної інстанції

  6. Апеляційне оскарження і перевірка ухвал суду першої інстанції

1. Суть і значення апеляційного оскарження і перевірки рішень і ухвал суду першої інстанції

Суть апеляційного оскарження та перевірки рішень і ухвал суду першої інстанції, що не набрали чинності (законної сили) - це процесуальна гарантія захисту прав і охоронюваних законом інтересів сторін, інших осіб, які брали участь у розгляді справ, зміцнення законності і виконання завдань цивільного судочинства. При апеляційному оскарженні заінтересовані сторони та інша особа, яка бере участь у справі, і вважає ухвалене судом першої інстанції рішення, постановлену ухвалу незаконними і необґрунтованими, переносить до апеляційної інстанції справу на новий (повторний) розгляд та перевірку такого рішення з можливістю встановлювати нові факти, досліджувати нові докази, а також докази, які досліджувалися судом першої інстанції з порушенням встановленого порядку. Розгляд справ за апеляційними скаргами дозволяє виправляти помилки судів першої інстанції.

2. Право апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції та процесуальний порядок його реалізації

Право апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції шляхом подання заяви та апеляційної скарги – це надана законом можливість на порушення функціональної діяльності суду апеляційної інстанції на новий (повторний) розгляд цивільної справи і перевірки ухвалених по ній рішень і постановлених ухвал на відповідність їх вимогам законності і обґрунтованості.

Правом на подання апеляційної заяви і скарги наділені сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки (ст. 292 ЦПК).

Склад осіб, які беруть участь у справі позовного провадження: сторони, треті особи, представники сторін і третіх осіб, а у справах наказного та окремого провадження – заявники та інші заінтересовані особи і їхні представники. До осіб, які беруть участь у справі, належать органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, перелік яких визначений ст. 45 ЦПК.

Особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. А також мають право приєднатися особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки. Заява таких осіб про приєднання до апеляційної скарги може бути подана до початку розгляду справи в апеляційному суді, за її подання державне мито (судовий збір) не сплачується (ст. 299 ЦПК. Тому право на апеляційне оскарження включає в себе також право на вступ до процесу у справі, розпочатому в апеляційній інстанції.

Право на апеляційне оскарження ухвал суду за суб'єктним складом надане не лише особам, які беруть участь у справі, а й тим, щодо яких суд вирішив питання про їх права та обов'язки. Особи, інтересів яких стосується окрема ухвала, мають право на її оскарження. Право на апеляційне оскарження здійснюється його суб'єктами поданням заяви і скарги. Ці документи на підставі того, що ними оскаржуються ухвали окремо від рішення суду, можуть бути названі окремими апеляційними скаргами. Окрема заява і скарга подається і розглядається у тому ж порядку, що і апеляційна скарга на рішення суду.

Строки: на подання заяви – п'ять днів, на подання апеляційної скарги – десять днів після подання заяви (ч. 2 ст. 294 ЦПК).

Строки для подання:

заяви про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції – 10 днів з дня його проголошення,

апеляційної скарги — 20 днів після подання такої заяви.

апеляційної скарги на рішення про розкриття банківської таємниці – 5 днів;

заяви про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції – 5 днів з дня її проголошення,

апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції – 10 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Пропущений строк на подання апеляційної заяви, скарги може бути поновлений судом на заяву особи, яка їх подала, за наявності належних підстав. У разі їх відсутності — заява, скарга залишаються без розгляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]