Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
227089_D8550_otvety_na_gosekzamen.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
790.02 Кб
Скачать

5. Поняття стадій кримінального процесу, їх система. Загальна характеристика кожної з них.

Стадія КП – це певна відносно відокремлена його частина або певний етап руху КС. Система КП – сукупність сталій, зв’язаних між собою спільними завданнями і принципами судочинства. Стадії КП чередуються замінюючи одна одну в суворій послідовності: 1) порушення КС; 2) досудове розслідування; 3) попередній розгляд справи суддею; 4) судовий розгляд; 5) апеляційне провадження; 6) виконання вироку, ухвали і постанови суду; 7) касаційне провадження; 8) перегляд судових рішень в порядку виключного провадження. В стадії порушення КС ОД, слідчий, прокурор, суддя перевіряють зареєстровану інформацію про вчинений злочин або злочин, який готується і вирішує питання – чи наявні передбачені законом підстави для відкриття провадження у КС. В стадії досудового розслідування – ОД, слідчий збирають, перевіряють і оцінюють докази з тим, щоб встановити – чи дійсно мала місце подія злочину, хто винний у вчиненні злочину, а також досліджують інші обставини, які мають значення для вірного вирішення справи. В стадії попереднього розгляду суддя одноособово або суд в розпорядчому засіданні вивчають матеріали досудового слідства і визначають, чи є достатніми підстави для розгляду КС в судовому розгляді по суті. В стадії судового розгляду, яка є центральною, суд досліджує всі зібрані у справі доказу і своїм вироком (обвинувальним чи виправдувальним) вирішує КС по суті. Таким чином ця стадія закінчується або винесення вироку або закриттям справи, або направленням справи на додаткове розслідування. Стадія апеляційного провадження – перегляд апеляційним судом рішень суду 1 інстанції, в зв’язку з поданою учасниками процесу апеляцією. Касаційне провадження – стадія КП, в якій суд касаційної інстанції переглядає вироки, постанови, ухвали суду апеляційної інстанції. Якщо впродовж строку, встановленого законом, учасники процесу не оскаржать вирок в апеляційному порядку, а також прокурор не внесе касаційне подання або інші учасники не подадуть касаційну скаргу, вирок набирає законної силу і приводиться у виконання.

6. Поняття кпп. Зв’язок з іншими галузями права та юн.

См. Таблицы.

7. КУ, інші КУ та рішення КСУ як основа реформування КПЗ.

См. Б.

8.Джерела КППУ та їх система.

См. Б.

9. Структура КПК та її загальна характеристика.

Структура чинного КПК побудована в основному в прямій залежності від змісту та етапності провадження у КС. 2 часини: загальна та особлива. Загальна частина містить положення, які мають значення для всього провадження у КС. Особлива частина – містить положення, які регулюють провадження у КС по стадіях КП; приписи, які регламентують провадження з врахуванням конкретних категорій КС.

10. Дія КПЗ в просторі і в часі.

Стаття 3. Чинність кримінально-процесуального закону Провадження в кримінальних справах на території України здійснюється за правилами цього Кодексу незалежно від місця вчинення злочину. При провадженні в кримінальній справі застосовується кримінально-процесуальний закон, який діє відповідно під час дізнання, досудового слідства або судового розгляду справи. Норми цього Кодексу застосовуються при провадженні в справах про злочини іноземних громадян, за винятком осіб, які користуються правом дипломатичної недоторканості. Норми цього Кодексу застосовуються і в справах про злочини осіб без громадянства. См. Таблицы.

  1. Гарантії прав особи в КПУ і в міжнародно-правових документах. Рішення Європейського суду з прав людини.

См. Б.

  1. Наука КП, її предмет і завдання. Звязок науки КП із слідчо-прокурорською і судовою практикою.

См. Б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]