Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materiali_dlya_laboratornikh.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №9 Система текстових публікацій та дизайн газетного номера

Питання для самоперевірки

1. Формат газети.

2. Способи друку газети: Високий друк, глибокий друк, плоский друк, офсет. 3. Розміри друкованих форм.

4. Засоби виділення матеріалів у газеті: шрифтовий, за допомогою формату, композиційний, графічний, комбінований.

Практичні завдання

Завдання 1. Порівняти систему текстових публікацій та дизайн газетного номера в різних типах газет (якісних, масових, офіційних, неофіційних, спеціалізованих і т. ін.). Продемонструвати зразки редакційної та позаредакційної інформації; вербальної та візуальної інформації. Визначити методи відображення дійсності в одному з номерів газетного видання.

Завдання 2.Прокоментувати твердження одного з відомих українських журналістикознавців І. Крупського про те, що є певні принципи в оформленні газети: усі елементи газетної форми визначають зміст публікацій, їхня актуальність, суспільна значущість, тематична спрямованість; різні за змістом матеріали газети знаходять своє вираження і в різних варіантах оформлення; чим важливішим є зміст публікації в газеті, тим сильнішого виділення вона потребує; усі елементи газетної форми, які заважають виявленню змісту публікацій треба усувати з полоси.

Завдання 3. Зіставити та прокоментувати розмірні характеристики одного з регіональних та центральних газетних видань.

Завдання 4.Створити макет віртуальної газети (формат А4) «Студентський вісник» (грудень 2012). У номері варто передбачити не лише події студентського життя, але й соціально-політичне та культурно-мистецьке (наприклад, 3 грудня – 290 років від дня народження Григорія Сковороди; 18 грудня – 120 років від дня народження Миколи Куліша; 24 грудня – 75 років від дня нородження В’ячеслава Чорновола; 30 грудня – 100 років від дня народження Андрія Сови; 31 грудня – 120 років від дня народження Михайля Семенка і т. ін.).

Лабораторне заняття №10 Види заголовків у газеті

Питання для самоперевірки

  1. Призначення газетного заголовка. Мотивуючий заголовок.

  2. Підзаголовок та надзаголовок, внутрішній підзаголовок, рубрика, «шапка».

  3. Заголовок з афішкою. Заголовок з підзаголовком. «Прапор».

  4. Вертикальний заголовок.

  5. Види розміщення текстових матеріалів на газетній полосі.

Практичні завдання

Завдання 1. Прокоментувати твердження В. Іванова: «Найважливіша функція газетного заголовка – керувати увагою читача». Пояснити, чому заголовки мають передавати ставлення автора до факту, явища чи події.

Завдання 2. На прикладі тих чи тих газетних видань проілюструвати різні типи заголовків. З’ясувати їхні особливості. Доказати чи спростувати їх доцільність і відповідність вимогам.

Завдання 3. Підготувати матеріал до редакції газети «Червоний гірник», який можна було б розмістити під заголовками: «А віз і нині там», «Важко нести – жаль покинути», «Бути грому великому» (на вибір). Матеріал має містити чи то підзаголовок, чи то рубрику.

Завдання 4. На прикладі регіональних газет проілюструйте різні форми подачі тексту на полосі. Дібрати з газет зразки вдалого і невдалого використання форм подачі матеріалів у номері, використання заголовного комплексу.

Завдання 5. Виконати коректуру запропонованого текстового матеріалу за допомогою коректурних знаків усіх груп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]