Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materiali_dlya_laboratornikh.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №8 Різновиди журналістських текстів за їх жанрово- та структурно-стилістичними особливостями

Питання для самоперевірки

1. Офіційно-інформаційний різновид журналістського тексту.

2. Інформативно-діловий та неофіційно-інформативний різновиди.

3. Інформативно-експресивний та інформативно-аналітичний різновиди.

4. Репортажний різновид та газетно-науковий різновиди.

5. Експресивно-публіцистичний різновид та узагальнювально-директивний різновиди.

6. Урочисто-декларативний, нарисовий та фейлетонний (сатиричний) різновиди.

Практичні завдання

Завдання 1. З різних типів газет дібрати зразки текстів, що відрізняються жанрово- та структурно-стилістичними особливостями (наприклад, офіційно-інформаційний, інформативно-діловий, неофіційно-інформативний, інформативно-експресивний, інформативно-аналітичний тощо).

Увага! Ознайомлюючись із практикою сучасної преси, студенти повинні скласти досьє на газетні жанри, що матиме вигляд папки з файлами, у яких розміщують згруповані за жанрами і темами вирізки матеріалів різних жанрів з газет.

Завдання 2. Написати нарисовий або фейлетонний (сатиричний) зразок тексту до регіональної газети.

Завдання 3. Запропонований нижче текст за жанрово- та структурно-стилістичними особливостями. З’ясувати особливості редакторської роботи над ним. Зробити необхідну правку.

Не буде переводу фермерському роду

Сергій і Євгенія Александрови після одруження, як і деякі їхні ровесники, мали намір оселитися в обласному центрі. Стати, так би мовити, міськими. Вона закінчувала педагогічний коледж, а він з дипломом агронома працював, де доведеться.

Набридло поневірятися по квартирах. Тож врешті-решт повернулися до свого рідного села, де живуть і трудяться батьки, де відчуваєш себе вільним господарем у житті. До речі, Александрових поважають у надзвичайно мальовничому селі Вільному. Вони – справжні хлібороби і доброзичливі односельці. Не раз приходили на поміч своїм землякам. А як славно трудяться на землі! Високі врожаї зрощують на своїх та орендованих паях, а ще займаються тваринництвом: мають невеличку череду овець, кілька десятків свиней, корів.

Батьки свого часу всиновили племінника-сироту і тепер в Александрових аж три сини: два Сашки і Сергій. Всі вони освоїли сільгосптехніку і вправно працюють на полях свого приватного підприємства «Александров». А ще допомагають своїм односельцям сіяти і збирати врожай на їхніх присадибних ділянках, паях. Причому зарекомендували себе справжніми асами на сільгосптехніці. Не цураються й інших робіт, яких у приватних дворах робити не переробити…

– Це наша опора і надія, – з гордістю говорить про молоду зміну батько Євген Петрович. – Два сини Сергій і Сашко закінчили агрономічний факультет Новомосковського коледжу. Ще один Сашко – студент Дніпропетровського університету залізничного транспортного. Але всі, бачу, як і ми, приречені бути хліборобами. Кажу «приречені», бо надто багато маємо всяких проблем, які створюють нам чиновники різних рівнів. Але, попри все, це наш бізнес. Від землі ми живемо. Зараз завершуємо спорудження будинку для нашого молодого подружжя. Незабаром одружимо й Сашка. А там і студент захоче звити власне гніздо. Гуртом воно веселіше долати всілякі негаразди. Тепер ми з дружиною маємо можливість навіть надовго відлучатися. Он в Турцію їздили. Хлопці не підвели. Так що нашому роду не буде переводу (Сільські новини. – 02 липня. – 2012).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]