Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materiali_dlya_laboratornikh.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №13 Мова засобів масової інформації

Питання для самоперевірки

1. Медіасофія та медіапрагматика.

2. Мова засобів масової інформації.

3. Місце медіалінгвістики в системі наук про ЗМІ.

4. Вимоги до мови преси.

Практичні завдання

Завдання 1. Дібрати 2-3 газетні тексти. Здійснити їх повний редакторський аналіз. Усунути наявні недоліки.

Завдання 2. Визначити особливості індивідуального стилю автора запропонованого газетного матеріалу. З’ясувати, чи всі завдання редактора були успішно розв’язані і які ще редакторські виправлення сприятимуть покращенню форми і змісту поданого тексту.

Здрастуй, дубе!

Ніби якась велика сила потягла мене на стадіон «Колос» у Великій Багачці. І ось ця сила – високий кремезний дуб, що мовчки стоїть переді мною за футбольними воротами. Ні перед ким і ніколи він не схиляв свої віти, поклонитися приходили тільки йому, як оце нині я. З віку у вік, бо дубові, найстарішому на Полтавщині, – майже 750 літ.

Уже далекий нині 1978-ий... Така ж весна: з бруньок дерев уже вистрибує листя, смарагд соковитої трави на стадіоні приманює до себе любителів ганяти шкіряного м’яча. У збірній Великобагачанської середньої школи я атакувальник під центровим десятим номером. Стрімко мчу з м’ячем на ворота супротивника. Дещо під кутом з лівого флангу на різкому замасі завдаю удару – шкіряна куля зі свистом влучає в стовбур дуба. «Ух!», – смачного відгукується віковий велетень і височить так же незворушно, як і височів.

Звісно ж, дуб на своєму віку багато бачив і багато чого зазнав... Раніше навколо давнього поселення Богачка (нині райцентр Велика Багачка) ріс дрімучий дубовий ліс. Під час проведення бурових робіт у 1976 році побіля ближнього села Мала Решетилівка виявили на глибині семиметровий пласт дубів. А мешканець села Псільське Олексій Чуб у ті ж десь часи витягнув із Псла дуба, з якого колись вже почали довбати човен. У дереві стриміла сокира часів Київської Русі та кілька наконечників стріл. Тепер ця знахідка перебуває в Харківському історичному музеї. Над великобагачанським дубом кілька разів заносили сокиру. Уперше хотіли спиляти після війни, але Бог милував. Мали наміри знищити його і в безбатченкові 1990-ті. Також не вийшло. А 2003-го хтось підпалив дуба. Винних не знайшли, але дерево вдалося врятувати, по периметру обгородили ланцюгом. Два стовбура, що розгалузились, Зв’язали металевим хомутом, встановили поруч охоронну табличку. Здається, на всю Європу, а може, й світ немає стадіону, де ріс би такий старезний дуб. Чому би гостям Євро-2012 не завітати до Великої Багачки, щоб побачити цей раритет.

Нуртуючі соки, пробігаючи в старезному тілі, вже почали давати свіже зелене шатро на кроні дуба. Життя перемагає (Сільські новини. – 02 липня. – 2012).

Лабораторне заняття № 14 Редакторський аналіз мовностилістичних особливостей тексту в змі

Питання для самоперевірки

1. Практика слововживання в сучасних українських ЗМІ та завдання редактора.

2. Залежність мовностилістичних особливостей тексту від специфіки засобу масової інформації, від жанру твору, від типу видання, від мовного оточення автора.

3. Типові помилки в ЗМІ. Причини їх виникнення та способи уникнення.

4. Типові орфографічні помилки в журналістських текстах.

5. Типові пунктуаційні помилки в журналістських текстах.

Практичні завдання

Завдання1. Дібрати по кілька зразків, які ілюстрували б залежність мовностилістичних особливостей тексту від специфіки засобу масової інформації, від жанру твору, від типу видання, від мовного оточення автора.

Завдання 2. Здійснити редакторський аналіз мовностилістичних особливостей запропонованого тексту. Виявити порушення тих чи тих мовних норм. Унести відповідні виправлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]