Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
271
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

§ 4. Однорідні члени речення

1. У ділових текстах не слід уживати як однорідні логічно несумісні поняття: У момент аварії в машині було п’ятеро: водій, потерпілий і три свині. Треба: У момент аварії в машині було двоє чоловік: водій і потерпілий, окрім того, було три свині.

2. У ролі однорідних не повинні виступати слова, що виражають родові та видові поняття: На збори запрошені всі працівники міліції і слідчі (потрібно зняти видове поняття слідчі, оскільки вони є працівниками міліції). Частіше жертвами злочинців бувають школярі й підлітки (видове поняття школярі зайве).

3. Особливу увагу слід звертати на сполучуваність слів. Так, неправильно побудовано речення: У резолюції висловлені висновки й побажання, які ми повинні врахувати у своїй подальшій роботі. Адже лише побажання можна висловити, висновки ж – зробити, а цього в реченні не враховано. Якщо при однорідних членах є узагальнююче слово, воно повинне за своїм обсягом бути родовим поняттям до однорідних слів – видових понять. Однорідні члени повинні узгоджуватися з ним у відмінку, наприклад: База одержала такі товари: скляну тару, нітрофарби… (узагальнююче слово в знахідному відмінку).

4. Не можна будувати однорідного ряду зі слів, значення яких у чомусь збігаються або перехрещуються, наприклад: Було закуплено нову апаратуру, вимірювальні прилади й пристрої на суму...

Питання для самоконтролю

1. Що таке порядок слів? 2. Які функції прямого порядку слів? 3. Що ви знаєте про узгодження присудка з підметом? 4. Які труднощі в узгодженні означення з означуваним словом? 5. Що таке керування? 6. Що ви знаєте про вживання прийменників завдяки, згідно з, з метою, усупереч. 7. Для яких процесуальних актів характерні речення з однорідними членами? 8. Які функції однорідних членів у діловому мовленні? 9. Які помилки трапляються у використанні дієприкметникових зворотів? 10. Чим викликане використання складних речень у тексті ділових паперів? 11. Які підрядні речення характерні для кримінально-процесуальних законів? 12. У яких документах використовуються безсполучникові складні речення?

Практичні завдання

Завдання 1. Відредагуйте подані речення.

1. Про час обговорення приватної ухвали повідомити в суд. У місячний термін письмово повідомити про прийняті заходи. 2. Повідомити суд про час обговорення приватної ухвали. Про вжиті заходи повідомити в місячний термін.

Завдання 2. Визначте помилки порушення порядку слів у постанові. Виправте помилки.

ПОСТАНОВА

про зміни в групі слідчих

місто Київ 12 квітня 1999 р.

Начальник слідчого відділу Управління внутрішніх справ полковник міліції Коваленко І.Р., розглянувши кримінальну справу № 45 про викрадення державного майна у будівельному управлінні,

встановив:

Проведення попереднього слідства з цієї справи доручено групі слідчих, у склад якої був включений слідчий РВВС лейтенант міліції Петров О.М.

Беручи до уваги, що Петров О.М. з 8 квітня 1999 року у зв’язку з тяжкою хворобою участі в розслідуванні не брав, керуючись ст…..

Постановив:

1. Звільнити від ведення попереднього розслідування з цієї справи лейтенанта міліції Петрова О.М.

2. Включити до складу слідчої групи, якій доручено провадження з цієї справи, слідчого старшого лейтенанта міліції Рябчука К.О.

Начальник слідчого відділу

полковник міліції (підпис)

Завдання 3. Перевірте свої знання. Із варіантів, поданих у дужках, використайте ті, яких вимагають керуючі слова.

З’ясувати (обставини, про обставини), посягати (здоров’ям, на здоров’я), закріплені (у статті, статтею), показувати (чим, що, про що), встановити (про винність, винність), врахувати (обставини, про обставини), кваліфікувати (за статтею, по статті), визнати (непрацездатність, про непрацездатність), приватна ухвала (по адресі, за адресою, в адрес), зізнатися (у хуліганстві, про хуліганство).

Завдання 4. Поясніть недоліки в наведених реченнях.

За наявності ознак злочину треба: а) порушити кримінальну справу; б) проводити слідство; в) встановлення особи, яка вчинила злочин; г) передання справи слідчому через прокурора після виконання невідкладних слідчих дій. 2. У результаті обшуку було виявлено жіноче, чоловіче та із шкірзамінника взуття великих розмірів.

Завдання 5. Проаналізуйте речення і вкажіть, які помилки допущено в них. Запропонуйте правку.

1. Потрібно не тільки займатися збиранням доказів, а й розібратися у мотивах злочину. 2. Від шокового удару мене стримували мати і валідол. 3. Фабрика освоїла випуск дитячого, жіночого й вовняного одягу. 4. Їм хотілося миру й злагоди, добра й зникнення суперечок, прожити без гніву й із взаєморозумінням.

Завдання 6. Допишіть закінчення. Поясніть особливості узгодження присудка з підметом.

1. Доцент Лисичанська вийш… з аудиторії. 2. Нещасн… він сирота. 3. Я мушу їхати до матері, а він на місяць залишається кругл… сиротою. 4. Кутаїсі потону… в імлі. 5. Міссісіпі вийш… з берегів. 6. Виставка-перегляд відкрит… щодня. 7. Загс не вида… довідку.

Завдання 7. Доберіть з дужок потрібні форми присудка в наведених реченнях.

1. Більшість абітурієнтів, які успішно (виконають, виконає) творчу роботу, (стануть, стане) курсантами Луганського інституту внутрішніх справ МВС України. 2. Молодь з батьками (не оминула, не оминули) поховань січових стрільців. 3. Журі, як і глядачі, (спостерігало, спостерігали) за яскравим видовищем із захопленням. 4. Більшість виборців (проголосувала, проголосували) за представників демократичного блоку. 5. Усі чотирнадцять вагонів (було опломбовано, були опломбовані).

Завдання 8. Знайдіть у реченнях помилки і виправте їх.

1. У цих акціях візьмуть участь близько 10 тисяч чоловік. 2. Більша половина вступників цього року були добре підготовлені з усіх дисциплін. 3. Чимало з них просто не знають, як діяти в екстремальних умовах. 4. Із закінченням будівельних робіт на підстанції багато юнаків поїхали на інші будови.

Завдання 9. Виправте помилки, пов’язані з порушенням норм керування.

1. Підсудний Гунченко, зловживаючи службовим становищем, вирішив виплатити за роботу авансовою премією. 2. Сума премії перевищує межу, встановлену Положенням про преміювання, згідно з яким премія не повинна перевищувати 0,5 тарифної ставки робочого. 3. Моринець дізнався можливість працевлаштування бригади на тимчасову роботу. 4. Босняцький уклав договір на виконання робіт на визначену суму. 5. За вказівкою Босняцького питаннями табелювання бригади займався Качур, про що Качур підтвердив на попередньому слідстві. 6. Підсудні Босняцький і Качур звинувачуються в розкраданні по заробітній платі.

Завдання 10. Визначте, які помилки допущені в реченнях з однорідними членами речення. Виправте їх.

1. Кулик організував і керував бандою. 2. Усі ці свідчення говорять про невинність мого підзахисного й що він не брав участі в розбійному нападі. 3. Особа, будучи в стані алкогольного сп’яніння, порушивши правила дорожнього руху й скоїла наїзд. 4. Біля шафи на підлозі стоять дві кришталеві вази, один графин, флакон одеколону й жіноча спідниця. 5. Антохін організував і постійно займався збуванням "лівого" заліза. 6. Він запропонував обвинувачуваному Войтенку О.І. показати будинок, квартиру й жінку, якій він продав дві кришталеві вази. 7. На основі викладеного й беручи до уваги вказані обставини, слідчий постановив. 8. Від переляку й інших тілесних пошкоджень стався падіж курок-несушок.

Завдання 11. Виправте речення, пояснивши помилки.

1. Терміново потрібна секретар-друкарка, яка уміє працювати українським і російським язиком. 2. На моєму утриманні свекор, корова, двоє дітей. А вони ще й молоко з мене вимагають 3. Принісши цю книгу, йому дозволили взяти іншу. 4. Повернувшись у село, їй обіцяли знайти роботу за фахом. 5. Сьогодні світить яскраве сонце, і вчора була громовиця. 6. На факультеті п’ять гуртків, які працюють при кафедрах, вони функціонують вже понад десять років.

Завдання 12. У наведених реченнях узгодьте присудок з підметом. Визначте тип підмета й тип присудка.

1. Більшість підприємств міста своєчасно викон… держзамовлення. 2. Документом назива…ться будь-яке офіційне свідчення, доказ достовірності дії, предмета, поняття. 3. Технічний стан і обладнання транспортних засобів повинн… відповідати вимогам стандартів. 4. Усього виступил… понад два десятки промовців. 5. Переважна більшість сільської молоді одержу… освіту.

Завдання 13. Виправте хиби поданих речень. Правку поясніть.

1. Людям сказали, що візьміть з собою речі і продукти на три дні. 2. Ми зараз, власне, не маємо жодного села або селища, які б відповідали архітектурному рівню сьогоднішнього дня. 3. Появилася нова багаторівнева система навчання, яка передбачає три ступеня підготовки: на бакалавра, спеціаліста, тобто інженера, і нарешті, на магістра.

Соседние файлы в папке pashuk_r_i_polishuk_n_m_taran_n_e_dilove_movlennya_pravoohor