Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
271
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. За якими ознаками визначаються види документів? 2. Охарактеризуйте документи за призначенням; за найменуванням; за місцем виникнення; за формою; за строками виконання; за ступенем гласності; за стадіями створення. 3. Які є документи з високим ступенем стандартизації? 4. Охарактеризуйте документи з низьким рівнем стандартизації. 5. Що називається формуляром документа? 6. Назвіть основні реквізити документів за державним стандартом. 7. Які правила оформлення сторінок документа?

Практичні завдання

Завдання 1. З поданими нижче синтаксичними конструкціями змоделюйте різні варіанти ділового листування.

Доводимо до Вашого відома…

Відповідно до ухвали…

Згідно з постановою…

Ураховуючи умови…

Беручи до уваги…

Зважаючи на обставини…

Реалізуючи завдання…

У зв’язку з необхідністю…

У зв’язку з потребою…

Відповідаючи на Ваш лист…

Завдання 2. Складіть речення з поданими словосполученнями. У яких документах їх можна використати?

Відповідно до наказу МВС України; комісія для складання резолюції; згідно з наказом ректора; рішення недосконале з багатьох причин; після закінчення строку повноважень; звільнити за власним бажанням; як виняток; нагадуємо Вам.

Контроль за виконанням покласти; прошу дозволити; доручаю отримати; ми, що нижче підписалися; звертаюсь до Вас з проханням.

Завдання 3. Поясніть, як правильно сказати.

Збірка чи збірник державних документів? Житель чи мешканець України? Ставлення чи відношення до мене змінилося? Екзаменаційний білет чи квиток? Відповідь на запитання чи питання? Розповідати далі чи дальше?

Завдання 4. Визначте, до яких груп (розпорядчі; довідково-інформаційні; із кадрово-контрактових питань; особові офіційні документи; організаційні) належать такі документи:

характеристики, протоколи, телеграми, скарги, заяви, інструкції, особові картки, розписки, доручення, постанови, вказівки, ухвали, службові листи, статути, звіти, накази, доповіді, пояснювальні записки, правила, огляди, пропозиції.

Завдання 5. Охарактеризуйте документи (заява, доручення, характеристика) за таким зразком:

а) автобіографія – це документ з низьким рівнем стандартизації;

б) складається від 1-ої особи однини;

в) за призначенням (належить до документів з кадрово-контрактових питань);

г) містить основні факти життя;

ґ) засвідчується особистим підписом.

Завдання 6. Укладіть тексти таких документів: рапорт, доручення, характеристику.

Завдання 7. Складіть і відповідно оформіть текст службового інформаційного листа на ім’я ректора вашого вузу (фабула довільна).

Завдання 8. Виправте та поясніть помилки в заяві.

Директору Луганської приватної

Фірми "Алекс"

Васіллєву Вячеславу Сергійовичу

Громадянина м. Луганськ жит. Вул.

Л. Українки № 5 кв. 7

Ільєнка Романа сергійовича

З А Я В А

Прошу приняти мене на роботу в качестве шохвера з посадовим окладом 190 гривень з 18 квітня цього рока.

(…..) 15.12.99.

Завдання 9. Виправте помилки в тексті документа й поясніть.

Автобіографія

Я Цімлянський Руслан Вітальович, родився 14 травня 1963 р. в селі Лиса гора Вінницької області.1970 року пішов в перший клас Лисогорської СШ. З 1970 по 1980 рр. Навчався у школі, а з 1981 р. поступив в Ілінецький технікум будівельний. В 1983 р. був призваний в ряди збройних сил України для проходження служби в армії. Після демобілязації з лав армії 1985 р. продовжив навчання в технікумі, який закінчив в 1987 р.

З 1987 по 1990 рр. Працював прорабом. З 1990 втратив роботу в зв’язку з скороченням штатів. В даний час я непрацюючий.

В 1991 р. женився на Костяенковій Олені Сергіївній.В 1993 р. родився син Генадій.

Мій батько Цімлянський Віталій Аркадівич, 1941 року народження, пенсіонер, проживаючий в Вінницькій області селі Лисій горі.

Моя мати – Цімлянська Настя Петрівна, 1947 р.н., продавець, проживаєза адресою: село Лиа гора.

До судової відповідальності ні я, ні мої родичі не притягувалися.

Підпис Дата

Завдання 10. Перекладіть текст українською мовою. Виділіть абзаци.

4 апреля 1876 г. вечером, на первый день Святой пасхи в корчме с. Беличи, в 10 верстах от Киева, были обнаружены шесть трупов. Известие об этом страшном происшествии поступило в Киевское городское полицейское управление. Киевская полиция совместно с уездной произвела несколько облав в лесах, а затем в городе с целью задержания подозрительных лиц. Пристав Лыбедского полицейского участка Матковский вел свой самостоятельный розыск по убийству. Тайный осведомитель сообщил Матковскому, что в одном из кабаков он слышал, что убийство в беличанской корчме – возможно, дело рук неких Степана и Антона, носящих красные рубахи. Полицмейстер требовал найти убийц. Однако ни одной реальной зацепки у них не было.

Завдання 11. У поданому тексті виділіть абзаци.

Особа, яка вчинила злочин у стані сп’яніння, не звільнюється від кримінальної відповідальності. Суд, незалежно від призначеного кримінального покарання, може направити на примусове лікування особу, засуджену за злочин, скоєний на ґрунті алкоголізму чи наркоманії. Примусове лікування цих осіб провадиться, залежно від міри кримінального покарання, відповідно в місцях позбавлення волі або спеціальних медичних закладах. Припинення примусового лікування провадиться судом у порядку, установленому Кримінально-процесуальним кодексом України. У разі вчинення злочину особою, яка зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами й ставить у зв’язку з цим себе і свою сім’ю в тяжке матеріальне становище, суд, поряд із застосуванням за вчинений злочин покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, може за клопотанням членів її сім’ї, профспілкової чи іншої громадської організації, прокурора, органа опіки й піклування або лікувальної установи визнати її обмежено дієздатною. Над цією особою встановлюється піклування в порядку, передбаченому Кодексом про шлюб та сім’ю України (З Кримінально-процесуального Кодексу України).

Завдання 12. Відредагуйте подані слова, словосполучення й речення.

Об’ява, справка, доклад, виписка з протоколу, пояснююча записка, довіреність, явочний лист, командировочне посвідчення, рощотна відомість, мнима угода, подача документа, підготуйте ходатайство, бланки на ісході, його підпис завірено, до об’єктів власності відносяться винаходи..., документ включає важні відомості, у звіті зустрічаються прорахунки, предоставляється право позачергового встановлення телефону, створено сітку підприємств, Президентом приноситься присяга.

Завдання 13. Запишіть слова українською мовою. Складіть зв’язний текст із максимальним використанням перекладених слів.

Аффективный, амнистия, криминология, вердикт, процессуальный, группировка, дезинформация, комиссия, субординация, оппозиция.

Завдання 14. Назвіть документи, для яких характерними є подані нижче реквізити. Які мовні кліше використовуються в цих документах?

1. Адресат, адресант, назва, текст, додаток, дата, підпис.

2. Адресат, назва, текст, дата, підпис.

3. Назва, текст, дата, підпис.

4. Назва, заголовок, текст, дата, підпис, печатка.

5. Назва, текст, дата, підпис, засвідчення підпису.

6. Штамп, номер, дата, назва, текст, зразок підпису, підпис керівника установи, печатка.

Завдання 15. Дайте визначення наказу як документа, назвіть його основні реквізити та вимоги до його оформлення.

Проаналізуйте наведені уривки з текстів наказів, укажіть на помилки, подайте правильний варіант оформлення наказу.

а)…у зв’язку з чим наказую…; …у зв’язку з цим наказуємо…; …у зв’язку з цим я наказую…; …у зв’язку з цим НАКАЗУЮ…; …у зв’язку з цим наказується…;

б)…на протязі двох неділь привести документацію у відповідність до діючого законодавства…; …на протязі двох тижнів привести документацію у відповідність до діючого законодавства…; …протягом двох тижнів привести документацію згідно чинним законодавством.

Завдання 16. Читаючи тексти ділових паперів, натрапляємо на дві форми фраз. Визначте правильний варіант.

Наші думки співпадають. Наші думки збігаються.

Любомира було декваліфіковано через професійну непідготовленість. Любомира було дискваліфіковано через професійну непідготовленість.

Шахрайські дії Казимира було розкрито.

Шахрайські дії Казимира було викрито.

Завдання 17. Прочитайте текст, складіть до нього простий питальний план. Підготуйте короткі відповіді на його пункти. Складіть конспект тексту.

З історії Державного Гімну

До найбільших святинь будь-якого народу належить гімн. Це ті слова та музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах, із трепетом у душі слухати ту мелодію, яка віднаходить найпотаємніші струни, кличе до високого й світлого. Є такий символ і в українців – це гімн "Ще не вмерла Україна".

Утім, принагідно згадаємо, що перша музична символіка народу сягає часів Київської Русі. Тоді роль державного гімну – у сьогоднішньому розумінні – виконували бойові заклики та пісні, які створювали патріотичний настрій перед битвами. Вони, як свідчить "Слово о полку Ігоревім", закликали воїнів до хоробрості, аби здобути "князю славу", "славу Ігорю Святославичу, Буй-Туру Всеволоду, Володимиру Ігоровичу" – "за землю Руську", "за рани Ігорові хороброго Святославича".

У період козацької історії на перший план виходять пісні-гімни, що прославляють подвиги цієї своєрідної суспільної організації. Особливо популярною була спочатку "Нумо, хлопці, до зброї".

Пізніше поширилися такі, як "Пісня про Байду", "Ой на горі вогонь горить", "Ой на горі там женці жнуть", "Засвіт встали козаченьки", які набули великої популярності.

Коли 1848 року у Львові стає до влади Головна Руська Рада, вона приймає за національний гімн вірш отця Івана Гушалевича "Мир вам, браття".

На Закарпатті тоді ж Олександром Духновичем був написаний гімн "Я русин єсмь і буду".

Та саме в ті часи – у другій половині ХІХ століття (точніше: 1862 року в Києві) – з’являється вірш відомого етнографа Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна". Він був покладений на музику Михайлом Вербицьким і невдовзі став новим національним гімном:

Після всенародного референдуму 1 грудня 1991 року, який підтвердив незалежність України, музична редакція національного гімну "Ще не вмерла Україна" затверджена Державним Гімном нашої держави. Крім цього, виконуються також "Боже великий, єдиний, нам Україну храни" (музика М.Лисенка, слова О.Кониського), "Ой у лузі червона калина" (гімн українських січових стрільців). Під час виконання цих творів усі встають.

Згідно із Законом України "Про Державний Гімн України", підписаним Президентом України 6 березня 2003 року, Державним Гімном України є національний гімн на музику М. Вер-бицького зі словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського в такій редакції:

"Ще не вмерла Україна, і слава, і воля,

Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду".

Встановлено, що урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України.

Музичне виконання Державного Гімну України здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній та інших заходів.

Наруга над Державним Гімном України тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

Завдання 18. Напишіть зразок титульної сторінки курсової роботи. Прокоментуйте вимоги до оформлення реквізитів, що визначають авторства.

Завдання 19. Відредагуйте текст документів.

Текст 1.

Рядового миліції Хандога

Богдана Питровича

1978 р.народжиня, курсанта 4-го курса

українця освіта сиредня в академії

С 25.07.97 рока

Рядовий миліції Хандога Б.П. на навчаня до академії напрвленний УМВС України у Луганській обл. с цивільних особ у 1997 р. За час навчаня зарикоминдував сибе с позитивного бока як здібний дісціплінованний стараний,наполегливий курсант. Беспідставних пропусків і запізнинь на занятя бес поважной причини недопускає. Навчаїться пириважно на відміно та добре. До разових доручинь ставиться вітповідально, виконує їх якісно, сумліно своїчасно. Приймає активну участь в громадянському житі курса і академії. Працює нат підвищеням профисійного та наукового рівнів, являється учасником наукових конфиренцій . Має прикрасно росвинені коммуникативні та організаторські здібності, цилеспрямованний і працилюбний, обтимістичний, проявляє стійкість в життєвослужбових умовах. Багато чита, володіє англійською мовою. Курсант Хандога накази та статуси ОВС знає та них дотримується. До критики кирівництва реагує позитивно вчасно усува нидоліки. По складу характиру скромний, стриман, врівноважен, ввічлив, спокоєн. Існує авторитет за нього сиред викладачів і товаришів, має високу культуру у спілкувані, вміє пиреконати та відстояти своє. Хвізично підготовлен добре. Займаєця спортом. Має охайний зовнішній вид. Вміло володіє вогнипальной зброєю та спеціальними засобами захиста, на практичних заняттях показує відміні результати. З врахуваням ділових й моральних якостей курсант Хандога висуваєця на присвоєня спиціального званя сержант миліції.

Текст 2.

Голові держадміністрації МВС України

Радянського района м.Київа Радянський РУ ГУ МВС

Соболенко М.В. України у м.Київі

М. Києв вул. Артема, 38 252055, м. Києв-55 вул. Щусева, 4

Тел.456-3500

23.01.04 № 7/45

Марк Владіславовеч!

Враховуя наші давні ділові відношення о забиспеченні громадянського порядка і борьби із злочиністью на обєктах нашего района, а также ваше розуміня проблем о виконанні указов призидента, постанов кабінету міністров україни с питань наданя допомоги ОВС, з митою дальнішого поліпшиння житловопобутових умов робітників нашего райвіділа, згідно раніше досягненою домовленістью, знайдіть можливость виділеня одної двокімнатної кватири у житловому будинку що будуєця на проспекті пиремоги, 68.

С.Р. Васілєв Начальник

Текст 3.

Заступнику начальника

ГУ МВС України у м. Києв

Полковнику міліції

Чорновіл Б. С.

Р а п о р т

Прошу вас поклопотати перед Києвською національною академіїю Внутрішніх Справ україни за мій переросподіл послі закінченя в 2002 р. слідчокриміналістичного хвакультету означиного учбового закладу для подальшего прохоженя служби у головному управліні МВС україни у м.Київі в звязку со зміною мешкання. Помешканям в м.Київ забеспечиний. На навчаня до академійї направлявся УМВС України в Віницькій області.

Слухач слідчокриміналістичного

Хвакультету лийтенант міліції

Лаптев Ю.О. 13.01.04

Соседние файлы в папке pashuk_r_i_polishuk_n_m_taran_n_e_dilove_movlennya_pravoohor