Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник самост роб Історія України 1курс_2012.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 27: Політичне і економічне становище урср другої половини 60-тих першої половини 80-тих років

Основні терміни:“розвинутий соціалізм”, “радянський народ”, “застій”, керівна роль комуністичної партії.

План

  1. Ідеологічні орієнтири партійно-радянського керівництва та зміни його структури.

  2. Конституція УРСР 1978 року.

  3. Спроби реформування економіки у другій половині 60-тих років.

  4. Економічне становище УРСР у 70-ті – на початку 80-тих років.

1.У жовтні 1964 року першим секретарем ЦК КПРС став Л.Брежнєв, родом з Дніпродзержинська. На початок його керівництва стало зрозуміло, що до 1980 року збудувати прорекламоване комуністичне суспільство не вдастся. За цих умов була висунута ідея будівництва“розвинутого соціалізму” як першої фази на шляху до комунізму.Це поняття стало домінуючим в період“застою” – 1965 – 1985 років.Розвинутий соціалізм передбачав: закріплення керівних кадрів на посадах (щоб їх ніхто не чіпав), злиття класів і груп населення, націй і народностей, державної і колгоспно-кооперативної власності в загальнонародну, ліквідація відмінностей між містом і селом, фізичною і інтелектуальною працею. Але суть старої радянської системи при цьому не змінювалась.

З кінця 60-тих років посилилась централізація влади. Перші секретарі обкомів тепер напряму вирішували питання з ЦК, чим порушувалась колегіальність керівництва. Партійні органи підпорядкували собі і представницькі органи влади. Роль місцевих Рад була зведена до нуля. Вони не могли навіть вплинути на місцеві підприємства. Зростала кількість чиновників. З 1975 до 1985 року кількість міністерств і відомств зросла на 20%. Розгортались репресії проти тих хто критикував владу. В серпні 1965 року було заарештовано з цього приводу 30 чоловік. У 1972 році П.Шелестана посаді першого секретаря ЦК КП(б)У (який нібито був націоналістом, тому що в книзі “Україна наша радянська” написав про українських козаків) замінив В.Щербицький, найбільш слухняний Москві партійний лідер України. Правда, як свідчить найновіший підручник з історії України, він багато зробив для розвитку економіки, соціальної сфери і культурного будівництва.При цьому слід не забувати, що він відмовлявся говорити українською мовою, ігноруючи її.

2. Для закріплення нових орієнтирів розвитку влада організувала “всенародне” обговорення і прийняття новоїКонституції, 10 жовтня 1977 року в СРСР а20 квітня 1978 року в Україні.В преамбулі говориться про будівництво розвинутого соціалізму і будівництво нової спільності радянський народ.Політико-правовий статус України не змінився, вона лишилась союзною республікою в складі СРСР. Хоч і написано в Конституції, що УРСР є“суверенною радянською соціалістичною державою”, але це була лише декларація.Ця Конституція закріпилакерівну роль КПРС, що означала зосередження влади лише в руках цієї партії. Партійнаноменклатура (призначені на посади партійні працівники) для закріплення свого становища пішли на зростання кількості членів КПРС. Якщо на початку 60-тих років в КП(б)У було 1,2 млн. членів, то наприкінці 70-тих років – 2,7 млн. чоловік.

3. В середині 60-тих років влада продовжила спроби економічних реформ. Її суть полягала у:розширенні самостійності підприємств; встановленні економічно обґрунтованих цін; матеріальному стимулюванні трудових колективів залежно від їх праці; оцінка діяльності підприємств за такими показниками, як рентабельність і прибуток.Ці завдання були поставлені на вересневому пленумі ЦК КПРС в 1965 році. На нові методи планування і економічного стимулювання в 1966 році в Україні було переведено 100 підприємств.

Під час економічної реформи посилився розвиток енергетичного комплексу України. Були збудовані Запорізька, Вуглегірська, Криворізька, Придніпровська теплові електростанції. В 1980 році в Запоріжжі збудовано Дніпрогес-2. В середині 70-тих років запрацювало 26 нових нафтових і газових родовищ. Розвивались і інші галузі промисловості. Зокрема в Харкові почали випускати великі турбіни для електростанцій. Тут же почали випускати нові трактори Т-150. В Запоріжжі та Херсоні почали випускати буряко – та кукурудзозбиральні комбайни. В Миколаєві – сучасні кораблі і танкери.

4. На початку 70-тих років централізаторська модель управління була відновлена.. Економіка України розвивалась в єдиному народногосподарському комплексі. Екстенсивні чинники виробництва вичерпувались. Темпи зростання економіки почали падати. При цьому повністю ігнорувались національні інтереси України. Насаджене в Україніекстенсивне виробництвопривело до масового знищення навколишнього середовища рукотворними морями, шкідливим виробництвом. Зношення основного обладнання на підприємствах склало 60%. Тільки 29% промислових підприємств працювало на споживчий ринок. Продовжував розвиватись ВПК. Україна стала одним з найнебезпечніших регіонів СРСР. На нашій території розгорнулось будівництво атомних станцій. Одна з них Чорнобильська стала до ладу на початку 70-тих років. Всього в Україні збудовано 8 атомних станцій. У республіці, яка займала 2,6% території СРСР, було збудовано 40% енергоблоків всього СРСР. Значна частина матеріальних і людських ресурсів направлялась в Сибір і Далекий Схід. В результаті почалось невиконання піти річних планів.

Відставало і сільське господарство. Цьому не допомагала щорічна мобілізація на колгоспні роботи студентів, військових і робітників з міста. Динаміка приросту аграрного виробництва щорічно падала. Якщо в 1971-1975 році цей приріст у рік склав 3,1%, то в 1981-1985 роках лише 0,47%.

Однією з головних причин такого стану була адміністративно-командна система управління сільським господарством.Питання сівби і інше вирішували районні та обласні органи влади.

Криза в аграрному секторі привела до зникнення з прилавків магазинів багатьох продуктів харчування на початку 80-тих років. Почав поширюватись дефіцит.В зв’язку з цим в 1982 році була прийнята “Продовольча програма”, яка передбачала за 8 років забезпечити населення всіма продуктами харчування. Для вирішення цього завдання почали створюватиагропромислові обєднання.Це не дало великого позитивного результату, зате, дякуючиРАПО, зріс чиновницький апарат. УРСР могла б забезпечити себе продуктами харчування, бо виробляла по відношенню до виробленого в СРСР 60% цукру, 44% - соняшнику, 36% - плодів та ягід, 30% - овочів, 27% - плодоовочевих консервів, 23% - мяса, 25% - свинини, 24% - яловичини, 24%- птиці, 26%- тваринного масла, 20%- сиру та бринзи.

Література до теми

1. Історія України (підручник) 11 кл., Пометун О.І., Гупан М.Н., К., Освіта. 2011, с.151-162.

2. Новітня історія України (підручник) 11 кл., Турченко Ф.Г., К., 2007, с.168-184.

3. Історія України. (підручник для ВНЗ), колектив авторів, кер. Зайцев Ю.Д., Світ, 2003.

  1. Історія України. Бойко О.Д., К., 2004