Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filos_ekz.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
267.78 Кб
Скачать

25. Метод і система філософії Гегеля.

Гегель - німецький філософ, об'єктивний ідеаліст, представник німецької класичної поезії. В цілому філософія Гегеля своєрідно відобразила суперечливий характер розвитку Німеччини напередодні буржуазної революції, в ній позначилися двоїста природа німецької буржуазії, ідеологом якої був Гегель. Звідси, з одного боку, прогресивні і навіть революційні тенденції його філософії як вираження ідейної підготовки революції в Німеччині, а з іншого - консервативні й реакційні ідеї як результат непослідовності і боягузтва буржуазії, її схильності до компромісів з реакційним юнкерством. Початкове положення філософії Гегеля - тотожність буття і мислення, тобто розуміння реального світу як прояви ідеї, поняття, духу. Це тотожність Гегель розглядав як історично розвивається процес самопізнання абсолютної ідеєю самої себе. За Гегелем абсолютна ідея у своєму розвитку проходить три етапи:

- розвиток ідеї в її власному лоні, у "стихії чистого мислення" - Логіка;

- розвиток ідеї у формі "інобуття", тобто у формі природи - Філософія природи;

- розвиток ідеї в мисленні та історії - Філософія духу.

Найціннішим придбанням філософії Гегеля була діалектика, викладений особливо повно в "Науці логіки". У цьому творі Гегель дав аналіз найважливіших законів і категорій діалектики, обгрунтував тезу про єдність діалектики, логіки і теорії пізнання, створив першу в історії думки розгорнуту систему діалектичної логіки.  Виключно великий внесок Гегеля в теорію пізнання - глибока критика споглядальності .

26.Антропологізм Фейєрбаха.

Головним предметом своєї філософії Фейербах вважає людину (звідси антропологічна напруженість його філософії). "Нова філософія, - пише він, перетворює людину, включаючи і природу як базис людини, у єдиний універсальний і вищий предмет філософії, перетворюючи, таким чином, антропологію, в тому числі і фізіологію, в універсальну науку". Людина персоніфікує єдність буття і мислення, тому що є одночасно і матеріальним об'єктом і мислячим суб'єктом. Антропологізм Фейербаха грунтується на біологічній, а не на соціальній трактовці людини.

Матеріалістичний і атеїстичний світогляд Л. Фейербаха проявився в його критиці ідеалістичної філософії і релігії. Філософ проаналізував гносеологічні, соціальні і психологічні причини релігійного світогляду, вважаючи психологічні причини головними. "Людина, - пише Фейербах, - вірить у богів не тільки тому, що в неї є фантазія і почуття, але також і тому, що в неї є прагнення бути щасливою. Вона вірить у блаженну істоту не тільки тому, що вона має уявлення про блаженство, але і тому, що вона сама хоче бути блаженною; вона вірить у довершену істоту тому, що вона сама не бажає вмерти". Таким чином, за твердженням Фейербаха не бог створив людину, а людина - бога; у релігії мінливим образом відбита сутність людини.

Критикуючи ідеалізм Гегеля, Фейербах не сприйняв діалектичні ідеї німецької класичної філософії і залишився на позиції старого механістичного матеріалізму. Нова форма матеріалізму була створена основоположниками марксизму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]