Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Тема 5. Інноваційна форма інвестицій

Мета роботи:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про інноваційну діяльність, а також про оцінку і вибір інноваційної політики.

План вивчення теми

1. Інноваційна діяльність і нормативно-правові акти, що її регулюють.

2. Оцінка ефективності інноваційного проекту.

3. Методи вибору інноваційної політики господарюючого суб’єкта.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення цієї теми необхідно почати з оволодіння основними поняттями «інновація», «інвенція», «ініціація».

Визначення інноваційної діяльності надано у Законі України «Про інвестиційну діяльність».

Ознайомтесь із Законами України:

  • Про внесення змін до деяких законів України з питань інтелектуальної власності // ВВРУ. – 2001. – № 8; // Офіційний вісник. – 2001. – № 4. – Ст. 22;

  • Про охорону прав на винаходи і корисні моделі // ВВРУ. – 1994. – № 7. – Ст. 32.

Це допоможе краще зрозуміти сутність цієї форми власності та певні правові аспекти, що регламентують інноваційну діяльність в Україні.

Вивчаючи друге питання, студентам треба знати, що інноваційний проект, ефективний для підприємства певної галузі чи регіону, може виявитися непридатним для інших через об'єктивні та суб'єктивні причини, наприклад, умови розміщення, рівень компетентності персоналу, політичну волю місцевої влади та населення тощо.

Зауважимо, що на практиці оцінка інноваційних проектів суб'єктів господарювання проводиться на основі критеріїв, що враховують основні фактори впливу на їх ефективність.Показники економічної ефективності відображають ефективність інноваційних проектів з точки зору інтересів усього національного господарства, а також регіонів, галузей виробництва, організацій, що беруть участь у проекті. При відборі інноваційних проектів і розрахунках показників ефективності на рівні національного господарства беруться до уваги такі результати проекту: кінцеві виробничі результати (виручка від реалізації нових товарів, інтелектуальної власності — ліцензій, ноу-хау, програм для ЕОМ тощо); соціальні й екологічні результати, розраховані виходячи із спільних дій учасників проектув регіонах; прямі фінансові результати; кредитні займи, інвестиції інших держав, банків, фірм і т. ін.; побічні фінансові результати, що їх обумовлюють при здійсненні проекту: зміни доходів сторонніх організацій і громадян, ринкової вартості земельних ділянок, будівельних споруд, утрати природних ресурсів і інші надзвичайні ситуації.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке інновації?

  2. Що таке інноваційний проект?

  3. Що може бути продуктом інноваційної діяльності?

  4. Що слід розуміти під інноваційною діяльністю?

  5. Хто може бути суб’єктом інноваційної діяльності?

  6. Яку роль відіграють інновації в економіці країни?

  7. Який, на Вашу думку, зв’язок між венчурним капіталом і бізнесом?

Бібліографічний список

[2; 7; 8; 10; 14; 34; 43]

Тема 6. Залучення іноземного капіталу

Мета роботи:

засвоєння, закріплення та систематизація знань про іноземні інвестиції, також про умови для іноземного інвестування в Україні.

План вивчення теми

  1. Сучасні умови іноземного інвестування в Україні.

  2. Обсяги іноземного інвестування, розподіл інвестицій по регіонах і галузях.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Розглядаючи цю тему, перш за все слід підкреслити, що масштаби притоку в країну іноземного капіталу не відповідають потребам нашої економіки. Однією з причин є те, що Україна розглядається як держава з високим ризиком для іноземного капіталу.

Треба розуміти, що присутність іноземних інвесторів в Україні вже не є чимось надзвичайним чи особливим. З кожним роком зовнішні інвестиції відіграють все помітнішу роль в економічному житті України – як на загальнонаціональному рівні, так і на рівні окремих областей, районів, міст і навіть містечок.

Студентам необхідно визначити чинники що забезпечують подолання або зниження ризиків для інвесторів в Україні. Такими можна вважати: рівень розвитку продуктивних сил та стан ринку інвестицій, правове поле держави, політична воля усіх гілок влади, стан фінансово-кредитної системи, статус іноземного інвестора, інвестиційна активність населення.

Розглядаючи друге питання, зверніть увагу на те, що одна з найскладніших проблем переходу до ринкових відносин в Україні – перерозподіл повноважень і прав у сфері інвестицій між центром та регіонами. Нові соціально-економічні умови господарювання визначають і нові підходи до оцінювання інвестиційного потенціалу регіонів, ставлять завдання аналізу моніторингу та пошуку шляхів вирішення проблем, пов'язаних з інвестиційною діяльністю на всіх регіональних рівнях.

На основі статистичних даних необхідно проаналізувати обсяги надходження іноземних інвестицій в Україну. Територіальний розподіл іноземних інвестицій в Україні досить нерівномірний. Це зумовлено рівнем інвестиційної привабливості підприємств, галузей та регіонів у цілому. Серед регіонів України лідерами за обсягами прямих іноземних інвестицій є Київ, Дніпропетровська, Донецька, Харківська, Київська, Одеська області.

Також необхідно проаналізувати структуру надходження іноземних інвестицій в розрізі країн, що найбільш активно вкладають кошти в економіку України. Визначити найбільш привабливі для інвесторів галузі економіки, підтвердити висновки статистичним матеріалом.