Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке інвестиційний проект?

  2. Які види інвестиційних проектів Ви знаєте?

  3. Які етапи включає інвестиційний проект?

  4. Які розділи мають бути відображені в інвестиційному проекті?

Бібліографічний список

[7; 8; 10; 13; 20; 25; 30; 38]

Тема 8. Обґрунтування доцільності інвестування

Мета роботи:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про оцінку ефективності інвестиційних проектів, визначення альтернативних можливостей вкладення грошей.

План вивчення теми

  1. Розробка загальних положень інвестиційного проекту. Концепція маркетингу і аналіз ринку збуту.

  2. Методи оцінки ефективності інвестицій. Фінансова (комерційна), бюджетна й економічна оцінка ефективності інвестування.

  3. Порівняння альтернативних можливостей вкладання грошей за допомогою техніки дисконтування і нарощування.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Розглядаючи цю тему, перш за все слід підкреслити, що обґрунтування доцільності інвестування передбачає всебічний аналіз проекту. Період від зародження ідеї до експлуатації об’єкту є життєвим циклом інвестиційного проекту. Оскільки сучасні проекти – це капіталомісткі заходи, то зрозуміло, що впровадженню ідеї (проекту) повинен передувати попередній всебічний аналіз, який охоплює маркетингове планування з його аналізом ринку збуту, техніко-економічне обґрунтування, аналіз ризику, оцінку економічної ефективності інвестицій. Зазначимо те, що життєвий цикл інвестиційного проекту включає три фази: передінвестиційну, інвестиційну та експлуатаційну.

Необхідно з’ясувати, що ефективність інвестиційної політики як на державному рівні, так і на рівні суб’єктів господарювання потребує проведення передінвестиційних досліджень. Вони починаються з опрацювання інвестиційної стратегії, яка передує етапу попередньої розробки інвестиційного проекту. Пригадайте, що таке інвестиційна стратегія. Згідно з обраною стратегією інвестор оцінює альтернативні інвестиційні проекти, проводить їх техніко-економічне обґрунтування та вибирає найбільш перспективні. Стратегія може бути активною чи пасивною в залежності від цілей інвестора. Необхідно з’ясувати цілі інвестиційної стратегії: дохідність, зменшення ризику, зростання капіталу тощо. Продумайте зміст кожної з них. Важливим етапом є аналіз ринку збуту. Перш ніж побудувати новий об’єкт або переобладнати підприємство, потрібно здійснити маркетингове дослідження. Без нього важко собі уявити ринкову економіку з її жорсткою формою конкуренції.

Маркетингове планування передбачає декілька шляхів. Йому передує прогнозування попиту і в залежності від цього розробка політики ціноутворення, і тільки потім планується просування продукту на ринок. І останнім кроком є планування збуту.

Вивчаючи питання про методи оцінки економічної ефективності інвестицій слід мати на увазі, що у сфері економіки найважливішим мотивом діяльності є економічна ефективність, яка у загальному розумінні полягає у порівнянні здійснених витрат з кінцевим результатом. Оцінка ефективності інвестицій є найбільш відповідальним етапом у прийнятті інвестиційних рішень. Від якості цієї оцінки залежать терміни повернення вкладеного капіталу та темпи розвитку компанії. У свою чергу об’єктивність та всебічність оцінки ефективності інвестиційних проектів значною мірою визначається використанням сучасних методів.

Світовий досвід накопичив значну кількість методів і прийомів інвестиційного аналізу, які починають поширюватись і у нас. Це необхідно розглянути в другому питанні.

Найвідоміші методи можна поділити на три групи: 1) методи оцінки ефективності інвестицій за допомогою співвідношення грошових надходжень (позитивних потоків) з витратами (негативними потоками).

2) методи оцінки ефективності інвестицій за бухгалтерською звітністю; 3) методи оцінки ефективності інвестицій, які ґрунтуються на теорії часової вартості грошей.

За допомогою цих методів здійснюється інвестиційний аналіз проектів, тобто оцінюється і порівнюється інвестиційна привабливість (ефективність) напрямів інвестування, окремих програм (проектів) або об’єктів.

Розрізняють три види оцінки ефективності інвестицій: фінансову (комерційну), бюджетну та економічну.

Фінансова оцінка передбачає визначення фінансових результатів реалізації проекту для його безпосередніх учасників. Вона базується на очікуваній нормі дохідності, яка влаштовує всіх суб’єктів інвестування. При цьому інші наслідки впровадження проекту не враховуються.

Бюджетна оцінка ефективності віддзеркалює фінансові наслідки для різних рівнів бюджетів, тобто очікувані співвідношення видатків, податків та зборів. Показником бюджетної ефективності впровадження проекту є різниця між податками та видатками певного рівня бюджету, ступінь яких залежить від впровадження конкретного проекту.

Економічна ефективність інвестиційного проекту – це різниця між результатами і витратами за межами фінансової ефективності безпосередніх учасників проекту. Економічна оцінка характеризує ефективність проекту для народного господарства в цілому або для галузі, групи підприємств, регіону тощо.

Вивчаючи третє питання треба знати, що головним завданням внутрішньої інвестиційної діяльності підприємства є вибір найефективніших напрямів вкладення коштів для поліпшення внутрішніх і зовнішніх умов його функціонування. Один із цих напрямів – діагностика доцільності реальних інвестицій у підприємство. Для того, щоб вистояти в умовах конкуренції, підприємство повинно постійно спрямовувати кошти (власні або залучені) на закупівлю матеріальних цінностей, необхідних для оновлення, диверсифікації виробництва. При цьому інвестиції можуть бути різні – від вкладання ресурсів у ремонт обладнання до таких, що спрямовані на розробку нового технологічного процесу, виробу тощо. У процесі інвестування фінансові менеджери, як правило, розраховують не окремі суми, а грошові потоки (Cash- Flow). Обчислення нарощених і дисконтних сум грошових коштів здійснюється шляхом використання формул майбутньої і теперішньої вартості грошей для кожного елементу грошового потоку. Детальніше це питання розглядається в розділі «методичні рекомендації до практичних занять».