Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. У чому різниця між моніторингом інвестиційного ринку і моніторингом інвестиційного проекту?

  2. Для чого створено моніторинг?

  3. Чи потрібна технічна експертиза під час реалізації інвестиційного проекту?

  4. Чи зберегла свої функції Державна комісія під час прийому об’єкту чи проекту? І чи необхідна вона в умовах ринкової економіки?

  5. В чому полягає сутність фінансового моніторингу?

Бібліографічний список

[8; 9; 26; 28; 44]

3.МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО CЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Модуль 1. Теоретико-практичні основи інвестування

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи інвестиційної діяльності

Семінарське заняття 1.

Тема 1. Методологічні основи інвестування

Тема 2. Суб’єкти та об’єкти інвестиційної діяльності

Мета заняття:

поглибити та систематизувати знання студентів щодо сутності інвестицій, інвестиційної політики держави та інвестиційної діяльності різних суб’єктів господарювання.

План заняття

  1. Поняття та економічна сутність інвестування.

  2. Класифікація інвестицій.

  3. Інвестиційний клімат.

  4. Шляхи активізації інвестування.

  5. Поняття, суб’єкти, об’єкти інвестиційної діяльності.

  6. Держава як суб’єкт інвестування.

  7. Інші учасники інвестиційної діяльності.

  8. Характеристика об’єктів інвестування.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Вивчення теми слід розпочати з ретельного ознайомлення з положеннями Закону України «Про інвестиційну діяльність», а також з відповідними навчальними посібниками та підручниками, що запропоновані для цієї теми. Зверніть увагу на визначення інвестицій, що дано в Законі України «Про інвестиційну діяльність». Вивчаючи питання про інвестиції, необхідно розглянути їхню класифікацію за різними ознаками. Треба пам’ятати, що базовою типологічною ознакою класифікації є об’єкт вкладання коштів. За цим критерієм виділяють реальні і фінансові інвестиції. За цілями інвестування виділяють прямі та портфельні інвестиції. За строками вкладення – короткострокові і довгострокові інвестиції. Зверніть увагу й на інші критерії.

Інвестиції знаходяться в певній залежності від чинників економічного зростання, для з’ясування якої слід спочатку визначитися з такими методологічними поняттями як валові та чисті інвестиції.

В економічній літературі надається й класифікація інвестицій, що здійснюються у формі капітальних вкладень.

Вкладати кошти може і держава. Існує поняття «державні інвестиції». Вони здійснюються державними та місцевими органами влади. Але перш ніж розглянути питання про інвестиційну політику, визначтесь з тим, що є «інвестиційний клімат» в країні, які чинники роблять його сприятливим або несприятливим, які заходи необхідно здійснювати для покращення інвестиційного клімату.

Питання про суб’єкти інвестиційної діяльності потребує засвоєння того, яка саме діяльність отримала назву «інвестиційної». Зверніть увагу, що інвестори та учасники інвестиційної діяльності - поняття різні. Інвестор приймає рішення та здійснює вкладення власних, позичених і залучених майнових та інтелектуальних ресурсів в об’єкти інвестування, в той час як учасники лише забезпечують реалізацію інвестицій як виконавці замовлень на основі доручення інвестора. Зверніть увагу, яке тлумачення цих понять в Законі України «Про інвестиційну діяльність». Суб’єктами інвестування крім держави є також підприємства і корпорації, фінансово-кредитні установи, інші функціональні учасники. Необхідно з’ясувати склад кожної з цих груп суб’єктів та їх роль в інвестиційному процесі.

Об’єкти інвестицій, з однієї сторони, виступають як інвестиційні ресурси, з іншої – як вкладення в об’єкти підприємницької або іншої діяльності.

Підготовка доповідей із запропонованих тем допоможе в засвоєнні матеріалу.

Ключові терміни і поняття

інвестиції, інвестиційна діяльність, інвестиційний клімат, суб’єкти, об’єкти інвестування, валові і чисті інвестиції, реальні і фінансові інвестиції, прямі і портфельні інвестиції, диверсифікація інвестицій.