Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Чи є вірним, на Вашу думку, визначення інвестиційного менеджменту як процесу управління всіма аспектами інвестиційної діяльності суб’єкта підприємництва?

  2. Що таке інвестиційний менеджмент, яка його мета?

  3. Які саме задачі вирішує інвестиційний менеджмент?

  4. Які функції виконує інвестиційний менеджмент?

  5. Назвіть методи державного регулювання інвестиційної діяльності.

  6. Які функції виконує інвестиційний менеджер?

  7. Які функції на підприємстві здійснює маркетолог?

  8. Що таке індикативне планування?

  9. Що включає макроекономічне регулювання інвестиційного процесу?

Бібліографічний список

[2; 12; 15; 16; 17; 26; 30; 32; 39; 40]

Тема 11. Організаційно-правове регулювання взаємодії суб’єктів інвестиційної діяльності

Мета роботи:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про інвестиційні ризики, страхування інвестицій, регулювання взаємовідносин учасників інвестиційної діяльності.

План вивчення теми

  1. Страхування інвестицій.

  2. Інвестиційний лізинг.

  3. Законодавство України про інвестиційну діяльність.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Студентам необхідно знати, що важливим етапом в обґрунтуванні доцільності інвестування є оцінка інвестиційного ризику. Різноманітна природа ризиків дає можливість їх класифікувати, визначити місце кожного ризику у загальній системі. Тоді кожній категорії ризиків буде відповідати своя система заходів. Скориставшись підручником Бланка І.О. “Інвестиційний менеджмент”, повторіть теоретичний матеріал про сутність та методи оцінки ризиків в інвестиційній сфері.

Ризик є обов’язковим елементом будь-якої економіки, невід’ємною частиною економічного процесу. Тому при прийнятті рішень щодо вкладення коштів інвестор повинен вимірювати ризик настання події, отримання результату, а також розробляти систему заходів протидії ризикам.

Важливого значення набуває страхування інвестицій. Останнім часом страхування інвестицій все частіше стає не тільки методом зберігання вкладень від стихійного лиха, а й ще від несприятливої економічної кон’юнктури. Зверніть увагу, як встановлюється розмір страхового відшкодування. Особливості страхування інвестиційних проектів висувають додаткові вимоги при укладанні договорів. Це важливо. Страхування інвестицій передбачає встановлення мінімальної франшизи, тобто неоплачуваної частини збитку чи представлення інвестору права її збільшити.

Зауважимо, що термін "лізинг" походить від англійського дієслова lеаsе й означає – здавати і брати майно в найм. Історія лізингу бере початок ще з часів древніх фінікійців, що практикували довгострокові "чартерні" угоди на оренду судів. Ці угоди підписувалися на термін, що покриває розрахунковий період життя судів, і жадали від орендаря прийняття на себе більшої частини зобов'язань, що випливають із монопольного використання арендованих засобів. Необхідно розібратись з поняттям інвестиційний лізинг, зясувати його особливості.

Зазначимо, що формування інвестиційної політики на мікро– та макрорівні багато в чому залежить від пакетів законів, що регулюють (регламентують) інвестиційної діяльність. Добре опанувати питання цієї теми Вам допоможе знайомство та опрацювання законів, які надані у переліку джерел для вивчення, зокрема Закон України «Про інвестиційну діяльність». При цьому необхідно розглянути такий його аспект, як правове регулювання іноземних інвестицій.