Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Проблемні питання

  1. Який капітал приймає участь в інвестуванні, а який ні, а який опосередковано?

  2. Чи є які-небудь джерела інвестицій окрім капіталу?

  3. Яке співвідношення між поняттями «капітал», «капіталовкладення», «інвестиції»?

  4. Що таке леверидж?

  5. Які найпоширеніші джерела фінансування інвестицій?

  6. Чи тотожні поняття «позичкові» та «залучені» кошти?

  7. Як можна заощадження зробити інвестиціями?

  8. Що таке фінансовий інжиніринг?

  9. Чи всі грошові кошти є фінансовими ресурсами? Які умови повинні відбуватися, щоб гроші перетворились на фінанси?

  10. Чи тотожні поняття “управління інвестиційним процесом” та “інвестиційний менеджмент”?

  11. Чи тотожні поняття “інвестиційна стратегія” та “мета інвестиційного менеджменту”?

  12. Яке співвідношення між поняттями “інвестиційна діяльність” та “інвестиційний менеджмент”?

Теми для підготовки доповідей

  1. Сучасні фінансові інструменти.

  2. Динаміка довгострокових інвестицій в українській економіці.

  3. Інвестиційні ресурси міжнародного фінансового ринку.

  4. Інвестиційна діяльність комерційних банків.

  5. Західні концепції регулювання інвестицій.

  6. Основні форми регулювання інвестиційної діяльності в Україні.

  7. Зарубіжний досвід використання інвестиційного менеджменту.

Бібліографічний список

[2; 12; 15; 16; 17; 21; 23; 24; 26; 30; 32; 39; 40; 44]

Семінарське заняття 6.

Тема 11. Організаційно-правове регулювання взаємодії суб’єктів інвестиційної діяльності

Тема 12. Використання інвестицій

Мета заняття:

поглибити, систематизувати та узагальнити знання про організаційні та юридичні аспекти регулювання інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання та їх взаємодії, а також матеріально-технічне забезпечення інвестиційного проекту, етапи приймання інвестором виконаних робіт та готових об’єктів.

План заняття

  1. Способи реалізації інвестиційних проектів.

  2. Види договорів, що регулюють інвестиційний процес.

  3. Інвестиційні ризики і форми їх страхування.

  4. Інвестиційний лізинг.

  5. Законодавство України про інвестиційну діяльність.

  6. Матеріально-технічне забезпечення інвестиційного проекту.

  7. Етапи прийняття інвестором виконаних робіт та готових об’єктів.

  8. Моніторинг реалізації інвестиційних проектів.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вивченні першого питання студенти повинні якими способами може реалізовуватись інвестиційній проект і детально розглянути кожен з них.

Знайомство з чинним законодавством України особливо важливе при вивченні другого питання. В основному треба зосередити увагу на договорах, що застосовуються у будівництві, інноваційній сфері. Договори розрізняються не тільки за цільовим призначення, а й за часом. Існує певний порядок складання договорів, а також певні розділи договору. На це требі звернути увагу. З юридичної точки зору важливим є питання про відповідальність взятих зобов’язань. Ось чому треба звернути увагу також, що за умов прямого договору (одного чи декількох), підрядчик несе відповідальність тільки по умовах свого договору (за свої роботи чи послуги). Відповідальність за координацію всіх робіт і їх завершення по об’єкту в цілому залишається за замовником.

При підготовці третього питання важливо визначити можливі ризики при реалізації інвестиційних проектів, з’ясувати та засвоїти сутність та особливості страхування, пов’язаного з інвестиціями. Останнім часом страхування інвестицій все частіше становиться не тільки методом зберігання вкладень від стихійного лиха, а й ще від несприятливої економічної кон’юнктури. Зверніть увагу, як встановлюється розмір страхового відшкодування. Особливості страхування інвестиційних проектів висувають також додаткові вимоги при укладанні договорів. Це важливо. Страхування інвестицій передбачає встановлення мінімальної франшизи, тобто неоплачуваної частини збитку чи представлення інвестору права її збільшити.

В четвертому питанні розкрийте сутність лізингу, як нового джерела фінансування інвестицій. Зверніть увагу на особливості документарного оформлення відповідної угоди.

Підсумовуючи, необхідно перелічити основні законодавчі акти, які регулюють відносини в сфері інвестування (багато законодавчих актів вже були розглянуті при вивченні відповідних тем), навести основні положення, що відображаються в цих документах.

При підготовці останньої теми звертаємо увагу, що у декількох підручниках та навчальних посібниках йдеться не про використання, а про освоєння інвестицій. Але коло питань, що розглядаються, те саме. Отже, освоєння інвестицій здійснюється двома шляхами: через фінансування інвестицій або через придбання капітальних активів. В обох випадках інвестиційний процес проходить стадію капіталізації, де залучаються у будівельне виробництво фінансові та матеріально-технічні ресурси, які шляхом освоєння перетворюються на капітальні активи.

Освоєння інвестицій шляхом будівництва, реконструкції або технічного переозброєння складається з декількох послідовних етапів, обов’язковими з яких є: фінансування будівництва, забезпечення будов матеріально-технічними ресурсами та технологічним обладнанням, проведення будівельно-монтажних робіт, виконання пусконалагоджувальних робіт, приймання виконаних робіт та готового об’єкта інвестором (введення в експлуатацію), розрахунки за виконані роботи. Це є предметом другого питання даної теми.

Третє питання присвячено моніторингу. Сутність цього поняття в тім, що це є систематичним спостереженням за справжнім станом фірми, підприємства, організації з метою порівняння реального з бажаним. Треба відрізняти моніторин інвестиційного ринку та моніторинг реалізації інвестиційних проектів. У першому випадку це – механізм здійснення підприємством (фірмою) постійного спостереження макроекономічних факторів розвитку інвестиційного ринку й окремих його сегментів з метою оцінювання інвестиційного клімату та його поточної кон’юнктури. А в другому – за важливими поточними результатами реалізації всіх інвестиційних проектів підприємства (фірми) в умовах кон’юнктури інвестиційного ринку, що постійно змінюється. Більш детальне вивчення цього питання збагатить Ваші уявлення про те, як відбувається реально інвестиційна діяльність.

Ключові терміни і поняття:

реалізація інвестиційного проекту, підрядний спосіб, підрядний договір, договір «під ключ», прямий договір, правові гарантії, франшиза, страхування інвестицій, матеріальне-технічне постачання, пусконалагоджувальні роботи, налагоджувальний період, моніторинг.