Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає сутність обґрунтування та оптимізації структури джерел фінансування?

  2. Які Вам відомі джерела фінансування?

  3. У чому полягає сутність та значення левериджу?

  4. Що таке фінансові ресурси, як вони використовуються?

  5. Які способи залучення капіталу Вам відомі?

  6. Який із способів залучення капіталу, на Вашу думку, є більш ефективним?

  7. Що таке інвестиційний капітал, підприємницький капітал?

Бібліографічний список

[22; 23; 24; 26; 35; 44]

Тема 10. Менеджмент інвестицій

Мета роботи:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про про сутність, мету і завдання інвестиційного менеджменту, а також про планування інвестиційної діяльності.

План вивчення теми

  1. Основні визначення інвестиційного менеджменту.

  2. Планування інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення цієї теми необхідно починати з ретельного ознайомлення з переліком рекомендованих літературних джерел. Перш за все ознайомтесь з відповідними розділами підручників та повторіть лекційний матеріал.

Поняття “інвестиційний менеджмент” тісно пов’язане з такими поняттями дисципліни як “інвестиційна діяльність” та “управління інвестиційною діяльністю”. Взаємозалежність між ними треба продумати. Зверніть увагу, що сучасна економічна література надає декілька визначень інвестиційного менеджменту. Треба з’ясувати сутність цього процесу і його значення. З цього приводу зауважимо, що мета інвестиційного менеджменту є питанням дискусійним. Одні автори вважають, що інвестиційний менеджмент виконує чимало завдань, але найголовнішим, пріоритетним є забезпечення високих темпів економічного розвитку підприємства за умови його достатньої фінансової стабільності. Інші схиляються до думки, що метою інвестиційного менеджменту є максимізація прибутку. А як вважаєте Ви ?

Інвестиційний менеджмент виконує чимало завдань, але найголовнішим, пріоритетним є забезпечення високих темпів економічного розвитку підприємства за умови його достатньої фінансової стабільності, а не максимізація прибутку, як вважають окремі автори.

Одним із важливих питань в контексті управління інвестиційною діяльністю є питання про її планування. Однією з форм планування є бюджетування. Це – система оперативного планування формування та використання прибутку шляхом розробки систем бюджетів. Зміст бюджетів залежить від завдань планування, тому вони класифікуються за окремими ознаками. Треба це уважно прочитати і занотувати. Зверніть увагу, якщо мова йде про інвестиційну діяльність, необхідно визначити позитивні й негативні грошові потоки, тобто вкладені кошти і отримані доходи. Планування суб’єктів будь-якого комерційного підприємства спрямоване на вирішення питання про те, чи варто вкладати грошові кошти в даний проект і чи принесе він очікуваний дохід. Для того, щоб визначити кінцеві результати діяльності, будь-якому підприємцю необхідно мати грамотно складений бізнес-план. Майбутнім підприємцям і менеджерам слід ретельно ознайомитися з розділами та методикою складання бізнес-плану.

Важливим ланцюгом у інвестиційному процесі є проектування, тобто створення комплексу технічної документації, що містить техніко-економічне обґрунтування, схеми тощо. Це допомагає розробці стратегії фінансування.

Планування інвестиційної діяльності становить основу управління інвестиційною діяльністю підприємства. На сучасному етапі планування – це, насамперед, процес вироблення й прийняття рішень, що дають можливість забезпечити ефективне функціонування й розвиток підприємства в майбутньому. Планування інвестиційних процесів сьогодні – це розробка системи планів і планових показників із забезпечення підприємства необхідними інвестиційними ресурсами й підвищення ефективності його інвестиційної діяльності в майбутньому.

Студентам необхідно вивчити основні принципи планування інвестиційних процесів на підприємстві, об'єкти інвестиційного планування, основні задачі інвестиційного планування.