Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Хто відноситься до суб'єктів інвестиційної діяльності?

2. У чому полягає різниця між інвестиційним фондом і інвестиційної компанією?

3. Яка роль лізингової компанії в інвестиційному процесі?

4. Дайте визначення таких суб'єктів інвестування як “холдингова компанія”, “промислово-фінансова група”, “фірма-девелопер”, “фірма-рієлтер”?

5. У чому полягає сутність і мотивація інвестиційної діяльності?

Бібліографічний список

[1; 2; 3; 6; 7; 10; 11; 13;]

Змістовий модуль 2. Види інвестицій

Тема 3. Фінансові інвестиції

Мета роботи:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про інвестиційний ринок України, про біржові індекси, а також про методи оцінки фінансових інструментів.

План вивчення теми

  1. Становлення та розвиток інвестиційного ринку в Україні.

  2. Перша фондова торгівельна система. Фондові та біржові індекси. Світові біржові індекси. Індекси, що розраховуються на фондовому ринку України.

  3. Оцінка вартості цінних паперів (облігацій, акцій). Методи оцінки вартості фінансових інструментів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення теми слід розпочати з ознайомлення з поняттям «інвестиційний ринок» - це економічна категорія, що являє собою збалансованість попиту та пропозиції на інвестиції.

Важливим є те, що інвестиційний ринок формує господарюючий суб’єкт, в якого виникає попит на інвестиційні товари. Саме він в першу чергу впливає на розвиток інвестиційного ринку.

Інвестиційний ринок представлений ринком цінних паперів, ринком середньо- і довгострокового кредиту, валютним ринком, ринком іноземних інвестицій. Зверніть увагу на те, що в підручниках можете зустріти і іншу сегментацію інвестиційного ринку, ознайомтесь з нею. При підготовці питання, на основі статистичних даних і публікацій в періодичних виданнях, слід дослідити розвиток кожного сегменту інвестиційного ринку.

Студенти повинні знати, що біржові індекси розраховуються за різними методиками: деякі є простими середніми величинами курсів акцій, інші – середньозваженими величинами, де базою можуть бути ринкова вартість акцій, що обертаються на ринку та включені до складу індексу. Студентам необхідно ознайомитись з найбільш відомими та популярними індексами, зрозуміти методику і особливості їх розрахунків. Це такі індекси, як чотири індекси Доу Джонса: промисловий, транспортний, комунальний та Індекс-65; Індекси Американської фондової біржі: Основний ринковий індекс Американської фондової біржі (AMEX Major Market Index) та індекс ринкової вартості Американської фондової біржі (AMEX Market Value Index). На відміну від США, в інших країнах, частково в Західній Європі та Японії, розраховується менше біржових індексів і, як правило, діє один основний індекс. Так, в Англії – це індекс Рейтера, у Німеччині – індекс «Франкфурте Альгемайне Цайтунг» (ФАЦ), у Франції – індекс «Каркоран», в Японії – індекс «Ніккей».

Ознайомлення з індексами, які розраховуються в Україні, слід розпочати з знайомства з Першою Фондовою Торговельною Системою, яка є одним із найчисельніших та найбільш авторитетних об’єднань професійних учасників ринку цінних паперів, більшість торгів здійснюються саме на біржі ПФТС.

Індекс IPI-U розраховується спільно агентством «Інтерфакс – Україна» і компанією «Полар-інвест». Індекс ПФТС - Business Partners – це середнє для найбільш ліквідних українських акцій, які мають найбільшу ринкову капіталізацію і розраховуються щотижня у гривнях і доларах на основі реальних угод та твердих котирувань у ПФТС. Також зверніть увагу на Індекс WOOD-15, Індекс КАС-20, PROU-50 («Проспект Інвестментс»).

Готуючи третє питання необхідно акцентувати увагу на тому, що оцінка вартості фінансових інструментів надзвичайно важлива в умовах розвинутої економіки, коли добре функціонує фондовий ринок. Оцінюють в першу чергу такі фінансові інструменти, як акції, облігації.

Студентам необхідно коротко описати методи оцінки фінансових інструментів. Слід розглянути методику знаходження справедливої вартості фінансового активу в порівнянні з аналогічними, та дохідну методику.

Оцінка ефективності окремих фінансових інструментів інвестування здійснюється на основі порівняння обсягу інвестиційних затрат, з одного боку, та грошового потоку від реалізації цих інструментів – з іншого.

Студентам необхідно навчитись здійснювати оцінку вартості акцій та облігацій. Розрахункова вартість акцій обчислюється залежно від способів виплати дивідендів для випадків, коли: дивіденди постійні, дивіденди постійно зростають, розмір дивідендів змінюється в різних періодах. На доходність облігацій впливає норма відсотка та її ринкова вартість.

Додатково студенти можуть визначити вартість похідних цінних паперів, таких як інвестиційний сертифікат, варант, опціон.