Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец.предмети-ЕП / Стратегія підприємства Ден. 2012 дф.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
737.79 Кб
Скачать

Тема 4. Оцінювання зовнішнього середовища підприємства

Поняття зовнішнього середовища підприємства. Класифікація зовнішнього середовища на макро- та мікросередовище.

Зовнішнє середовище непрямого впливу та його діагностика. PEST- аналіз. Політичні, правові, економічні, соціокультурні, технологічні фактори та їх аналіз. Вплив факторів зовнішнього оточення на положення та діяльність підприємства, на його стратегію.

Зовнішнє середовище безпосереднього впливу. Галузь та конкурентне середовище. «П’ять сил» конкуренції М. Портера. Методика діагностики стратегічного потенціалу галузі. Ємність ринку. Конкурентне середовище в галузі. Галузеві ключові фактори успіху. Аналіз привабливості галузі.

Тема 5. Аналіз стратегічного потенціалу підприємства

Концептуальні основи діагностики потенціалу підприємства. Основні складові стратегічного потенціалу підприємства. Фінанси підприємства. Система збуту продукції. Виробнича діяльність. Інноваційна діяльність. Трудові ресурси. Система управління. Ефективність діяльності.

Стратегічні ресурси підприємства. Діагностика стратегічних ресурсів. Схема Р. Омае.

SWOT-аналіз. Матриця SWOT-аналізу. Методика проведення SWOT-аналізу. Матриця можливостей. Матриця загроз. Рекомендації SWOT-аналізу.

Методика SPACE та SNW-аналізу.

Стейкхолдери та їх вплив на стратегічний потенціал підприємства. Аналіз стейкхолдерів підприємства.

Тема 6. Стратегії бізнесу

Поняття стратегії бізнесу підприємства. Підходи до формування стратегії окремої бізнес-одиниці. Класифікація стратегій підприємства. Зв’язок стратегії з життєвим циклом підприємства.

Стадії формування стратегії. Вибір часового аспекту стратегії.

Способи розробки стратегії бізнесу.

Стратегічна піраміда за А. Томпсоном та Дж. Стріклендом. Корпоративна, ділова, функціональна, операційна стратегія та їх зв’язок.

Конкурентні стратегії. Класифікація конкурентних стратегій М. Портера, И. Ансофа, Г.Л. Алозоєва, А. Томпсона.

Змістовий модуль 2. Корпоративна та функціональні стратегії підприємства

Тема 7. Корпоративна стратегія підприємства

Корпоративна стратегія: поняття, загальні аспекти. Базові корпоративні стратегії. Принципи формування корпоративних стратегій. Види корпоративних стратегій.

Стратегії вертикальної інтеграції. Вертикальна інтеграція: цілі, недоліки, сильні та слабкі сторони.

Стратегії дезінтеграції.

Стратегії інтеграції віртуального типу.

Форми ділового партнерства. Франчайзинг. ФПГ. Холдінг. Альянси. Правила партнерських відносин.

Тема 8. Стратегія диверсифікації діяльності підприємства

Диверсифікація діяльності підприємства: поняття, галузі та можливості застосування. Зв’язана та незв’язана (конгломератна) диверсифікація. Прийняття рішення про диверсифікацію. Тести на диверсифікацію М. Портера.

Похідні стратегії диверсифікації. Стратегії входження в галузь з нуля. Стратегії диверсифікації в суміжні галузі. Стратегії диверсифікації в несуміжні галузі. Стратегії відновлення економіки. Стратегії реструктуризації. Стратегії ліквідації.

Тема 9. Стратегія зовнішнього розвитку підприємства

Розвиток підприємства: поняття, напрямки, необхідність.

Концентрований розвиток. Стратегія посилення позиції підприємства на ринку. Стратегія розвитку ринку. Новий ринок для продукту. Пошуки нових ринків. Можливості підприємства на нових ринках. Стратегія розвитку продукту. Новий продукт. Критерії віднесення продуктів до нових, класифікація нових продуктів. Розробка нових продуктів підприємством.

Інтегрований розвиток. Межі застосування інтегрованого розвитку. Стратегія зворотної вертикальної інтеграції. Стратегія вертикальної інтеграції, що прямує на перед.