Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Макроекономіка збірник задач.doc
Скачиваний:
309
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
622.59 Кб
Скачать

Задача 1.

Розрахуйте темп інфляції для поточного року за таких умов: у попередньому році номінальний ВВП становив 165 млрд. грн., реальний ВВП — 128 млрд. грн.; у поточному році очікується одержати номінальний ВВП 200 млрд. грн. при індексі цін ВВП 142 %.

Розв'язання:

Індекс цін ВВП розраховується по формулі:

Ір = ×100

Індекс цін ВВП у попередньому році становив:

Ір = ×100 = 128,9%

Темп інфляції у поточному році дорівнюватиме:

π = ×100 = ×100 = 10,16%.

Задача 2.

Економіка країни А характеризувалася в останні два роки такими макроекономічними показни­ками: у попередньому році номінальний ВВП становив 5000 млрд. дол., реальний ВВП — 4800 млрд. дол.; у поточному році очікується одержати номінальний ВВП 5400 млрд. дол., реальний ВВП — 5050 млрд. дол.

Розрахуйте темп інфляції у цій країні для умов по­точного року.

Відповідь: 2,6%.

Задача 3.

Обчисліть індекс споживчих цін, якщо у базовому році ви­датки типової сім'ї становили (гр. од.):

продукти харчування — 50000;

одяг—10000;

взуття — 5000;

житло —30000;

транспортні видатки — 6000;

книги —2000;

відпочинок та розваги — 3000.

У даному році ціни зросли на ( %):

продукти харчування — 2;

одяг — 3;

взуття — 2;

житло — 5;

транспорт— 1;

книги — 4;

відпочинок та розваги — 6.

Відповідь: 1,03.

Тема 7. Споживання домогосподарств

В даній темі розглядається лише відкрита економіка, в якій присутня держава і зовнішня торгівля. За цих умов згідно з методом видатків ВВП визначається як сума приватного споживання та інвестування за формулою:

Y = С + Іg + G + Xn (7.1)

Споживання відображає видатки домогосподарств на купівлю споживчих товарів та послуг. Воно є основним компонентом сукупних видатків економіки. Тому важливо визначити, від чого залежить його величина.

Існує багато чинників, від яких залежить величина споживання. Проте основним є наявний дохід (дохід у розпорядженні) - DI. У межах приватної економіки закритого типу він складається із особистого наявного доходу (наявного доходу домогосподарств) і наявного доходу підприємств.

Особистий наявний дохід — це така частина сукупного доходу, яка залишається після відрахувань на відновлення основного капіталу (амортизація) та утворення нерозподіленого прибутку: особистий наявний дохід = ВВП - амортизація - нерозподілений прибуток. Наявний дохід підприємств — це така частка валового корпоративного прибутку, яка залишається після сплати дивідендів: наявний дохід підприємств = валовий корпоративний прибуток - дивіденди = амортизація + нерозподілений прибуток. Якщо до особистого наявного доходу додати наявний дохід підприємств, то наявний дохід приватної економіки буде дорівнювати сукупному доходу, тобто ВВП. Одна його частина спрямовується на споживання, інша - на заощадження. Це дає підстави записати таку формулу:

DI = C + S, (7.2)

DI = Y – T + TR (7.3)

де DI наявний дохід приватної економіки, S приватні заощадження;

T - податки, TR - трансферти.

Приоритетним напрямом використання наявного доходу є споживання. Тому заощадження — це та частина наявного доходу, яка залишається після здійснення витрат на споживання:

S = DI – С. (7.4)

Вимірювання залежності споживання і заощадження від наявного доходу здійснюється з допомогою коефіцієнтів схильності до споживання і заощадження.

У динамічному аналізі застосовуються коефіцієнти граничної схильності до споживання та заощадження, які визначають за формулами:

MPC = с/ = ∆C / ∆DI (7.5)

MPS = s/ = ∆S / ∆DI (7.6)

Звернімо увагу на важливу властивість: сума коефіцієнтів граничної, схильності завжди дорівнює одиниці тобто:

MPC + MPS = 1 (7.7)

Це зумовлено тим, що за даного наявного доходу будь-яка зміна споживання компенсується протилежною зміною заощаджень. І навпаки.

Крім наявного доходу на споживання і заощадження впливають інші чинники. До них можна віднести такі: багатство, ціни, очікування, споживча заборгованість, відсоткова ставка. Споживання, яке не залежить від доходу, а змінюється під впливом інших чинників, називають автономним (Со). Наявність цього показника дає підстави записати функцію споживання, як:

C = Со+ с/ × (7.8)