Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Органиация производства заочн / лекції організація 1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

6. Планування заробітної плати на енергопідприємстві (розрахунок фонду оплати праці)

Планування заробітної плати припускає визначення фондів оплати праці по категоріях працівників.

Плановий фонд оплати праці – розрахункова сума грошових коштів, призначена для різних видів оплати праці в плановому періоді (виключаючи премії і винагороди працівникам підприємства за рахунок прибутку з фонду матеріального заохочення).

Основна заробітна плата – всі види оплати за відпрацьований на виробництві час.

Додаткова заробітна плата – узаконені виплати працівникам за невідпрацьований на виробництві час (оплата відпусток, пільгового годинника підліткам і ін.).

Для робочих структурно фонд оплати праці складається з прямого (тарифного), вартового, денного і місячного (річного) фондів оплати праці. Необхідно мати на увазі, що всі вказані фонди розраховуються на один і той же плановий період (наприклад, на рік) і відрізняються складом доплат, що включаються в них, і виплат.

До годинного фонду входять доплати, пов'язані з кожною відпрацьованою людино-годиною; у денній і в місячний (річною) – пов'язані відповідно з кожним відпрацьованим людино-днем і человеко-місяцем:

;

;

,

де– відповідно годинний, денний і річний фонди оплати праці, грн./рік;

– прямої (тарифний) фонд оплати праці, грн./рік;

– премії робітникам, виплачувані з фонду оплати праці, грн./рік;

– відповідно доплати за роботу в нічний час, святкові дні, за навчання учнів і бригадирам, не звільненим від основної роботи, за керівництво бригадою, грн./рік;

– відповідно оплата пільгових годин підліткам і понаднормових годин, грн./рік;

– оплата основної і додаткової відпустки, грн./рік;

– оплата невиходів у зв'язку з виконанням державних обов'язків, грн./рік;

– інші виплати (за вислугу років, вихідна допомога й ін.), грн./рік.

Тема 6. Суть і концепція маркетингу

План лекції

1. Виникнення маркетингу і його суть.

2. Етапи розвитку концепції маркетингу. Сучасна концепція маркетингу.

3. Зміст, цілі і завдання маркетингової діяльності.

4. Основні принципи маркетингу.

5. Комплекс маркетингу, його елементи і структура.

6. Поняття внутрішнього і зовнішнього середовища маркетингу. Основні чинники маркетингового середовища, їх характеристика і класифікація.

1. Виникнення маркетингу і його суть

Нова епоха в економіці розвинених країн почалася тоді, коли виробник зрозумів, що більше важливо продавати, ніж робити.

Можна сказати, що в цю епоху Генрі Форд створенням своєї марки автомобіля "Форд Д" підніс нам урок маркетингу, хоча більшість вважає, що він - геній виробництва (придумав конвеєр), а не геній маркетингу. Форд прийшов до того переконання, що для того, щоб продавати не одиничні екземпляри продукції, не декілька десятків автомобілів за доступною ціною. Проте щоб понизити ціни, потрібно було понизити собівартість продукції. Саме у цьому полягає логіка маркетингу, тобто в тому, щоб перевернути логіку виробництва :

справа не в тому, що я можу продавати продукцію за дуже низькою ціною, тому що я виграв на її собівартості. А в тому, що спочатку треба зрозуміти, що для того, щоб продавати більшу кількість, необхідно понизити ціну. І для того, щоб до цього прийти, необхідно продумати цілу систему, яка привела б до зниження собівартості.

Якщо говорити про концепцію, то у Форда вона полягала в наступному, він сказав: "Треба зробити так, щоб його робітник отримав стільки грошей, щоб міг купити за дві заробітні плати машину" (ціна "Форд Д" - 825 доларів).

Інакше нікому продавати.

Маркетинг - це така організація діяльності підприємства, коли кожне рішення приймається з урахуванням того впливу, який це рішення матиме на споживача.

Головною в маркетингу є його орієнтація на споживача.

Орієнтуватися на споживача (покупця) - це означає вивчати потреби ринку і способи його задоволення. Головним для створюваної виробником продукції стає не те, що думає про неї виробник, а то, що думає про неї покупець, в чому він бачить її цінність для себе.

Сам термін "маркетинг" походить від англійського слова "market" (ринок) плюс "-ing" (закінчення, що означає дію) і тому означає діяльність у сфері ринку і сбуту.

Таким чином, з одного боку, маркетинг призначений для цілей усебічного вивчення ринку, попиту на товар, бажання покупців, обліку усього цього в діяльності виробника, а, з іншого боку, маркетинг припускає активну дію на ці компоненти: комплексне вивчення ринку, планування виробництва товарів, виявлення незадоволеного попиту, вивчення каналів і способів стимулювання збуту, дія на організацію і управління виробництвом.

Усе це формує зміст маркетингу і дозволяє дати визначення, що наслідує його, :

Маркетинг - це комплексна система організації виробництва і збуту продукції, заснована на передбаченні і задоволенні попиту споживачів.

Маркетинг - це процес узгодження можливості підприємства із запитами споживачів. Споживач цінує не продукт як такий, а ті блага, вигоди, кінцевий результат, який виходить при використанні купленого продукту.

Девіз маркетингу - робити те, що продається, а не продавати те, що виробляється.