Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Органиация производства заочн / лекції організація 1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Видиринків

Рис.7.1.Видиринків

Відповідно до рис.7.1 розрізняють:

- товарний ринок (ринок товарів і послуг);

- фінансовий ринок (ринок цінних паперів);

- ринок праці (сукупність людей, бажаючих запропонувати свою робочу силу в обмін на заробітну плату і товари).

Крім того, ринки діляться на внутрішні (національні) ринки і міжнародні ринки.

Товарний ринок по характеру і призначенню товарів підрозділяється на споживчий ринок і ринок товарів виробничо-технічного призначення.

Споживчий ринок - це ринок товарів масового попиту. На споживчому ринку купують товари і послуги для особистого споживання, сімейного і домашнього користування.

Головне завдання маркетингу ринку споживчих товарів - вивчити поведінку покупців на ринку, сформувати модель прийняття ними рішення про купівлю.

Ринок товарів виробничо-технічного призначення - це ринок, на якому отримуються товари і послуги для подальшого використання у виробництві або для перепродажу іншим споживачам.

Порівняно із споживчим ринком він має ряд відмітних ознак :

- товари мають свою специфіку і представлені засобами і предметами праці;

- попит на цьому ринку визначається попитом кінцевих споживачів.

Кінцеві споживачі - це населення (в окремих випадках - підприємства і організації), придбаваючі товари для особистого некомерційного користування.

Наприклад, при збільшенні попиту на бензин (споживчий товар) збільшується попит на нафту і нафтопереробне устаткування (товари виробничого призначення);

- довжина каналів руху товару коротша, покупці можуть вимагати гарантій і прагнуть укласти контракти на довгостроковій основі.

Канали руху товару - способи доставки товару до місця продажу або місця споживання;

- закупівлі тут здійснюються професіоналами;

- ринок монополистичен.

Електричну енергію можна вважати і споживчим товаром, і товаром виробничо-технічного призначення, оскільки електрична енергія використовується і в побуті (обігрів, освітлення, кондиціонування повітря, робота побутової техніки і так далі), і на виробництві (майже уся техніка і устаткування на промислових підприємствах працює, використовуючи електричну енергію).

Фінансовий ринок - ринок, який надає людям і організаціям можливість займати, позичати (кредитувати), копити гроші і і гарантувати їх збереження.

Операції на фінансовому ринку діляться на комерційні операції і фінансові операції. Перші пов'язані з торгівлею, другі - з різними інвестиціями.