Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

2.4. Національна економіка як система взаємозв'язаних механізмів

Національна економіка функціонує через систему механізмів:

1. Економічний цикл – це послідовне чергування підйомів і спадів ділової активності протягом декількох років. Економічний цикл має ряд фаз, що послідовно повторюються: підйому, піку підйому, спаду і депресії.

Фаза – підйому – характеризується високими темпами економічного зростання, зростанням зайнятості, помірним зростанням цін, зростанням норми позикового відсотка, зростанням прибутку. На фазі підйому відбувається швидке зростання виробництва. Значно підвищуються товарні ціни, скорочується безробіття, росте попит на позиковий капітал і підвищується рівень позикового відсотка.

Фази пожвавлення і підйому характеризуються зростанням виробництва: на фазі пожвавлення відновлюється передкризовий об'єм промислового виробництва, а під час підйому промислова продукція вже перевищує цей рівень, досягаючи нового максимуму в межах даного циклу.

Фаза – спис підйому – це щонайвища точка підйому, коли економіка наближається до своїх потенційних можливостей. Темпи зростання сповільнюються, стають нульовими, рівень цін і відсоток мають тенденцію до підвищення, прибуток досягає максимуму.

Фаза - спаду – в економіці скорочуються об'єми виробництва в результаті труднощів збуту товару, банкрутства, скорочуються прибутки, зростання безробіття, ціни можуть залишатися колишніми або знижуватися, спостерігається зростання відсотка по кредитах, оскільки росте потреба в платіжних засобах.

Фаза – депресії – досягається найнижча точка падіння виробництва і ділова активність завмирає на деякий час. Характеризується нульовими темпами економічного зростання, найвищим безробіттям, низькими цінами і рівнем відсотка по кредитах, дуже низьким життєвим рівнем населення. Протягом депресії поступово розходиться надлишок товарів (частина збувається за низькими цінами, частина псується). Реалізація товарів поновлюється, падіння цін припиняється. В період депресії об'єм виробництва дещо збільшується в порівнянні з кризовим періодом. В той же час маса капіталів, не знаходячи собі вживання в промисловості і торгівлі, стікається в банки, що збільшує пропозицію вільних грошей. Але в умовах, коли попит на них незначний, норма позикового відсотка падає до мінімуму.

    1. Механізми саморегулювання ринку. Механізм ринкового саморегулювання національної економіки полягає, з погляду класичної теорії, з таких теоретичних елементів.

По-перше, відповідно до моделі AD-AS ситуація, коли об'єм сукупних витрат буде недостатній для виробництва потенційного ВНП практично неможлива або принаймні дуже недовговічна. Навіть якщо рівень сукупних витрат стане нижче в порівнянні з потенційним рівнем, через механізм вільної ціни об'єм сукупних витрат збільшиться до його потенційної величини.

Це положення спирається на закон Сея, відповідно до якого процес виробництва товарів створює дохід, що дорівнює вартості проведених товарів, тобто процес виробництва є всього лише зворотною стороною споживання. Тому процес виробництва породжує адекватний собі попит, тобто попит завжди приходить в рівновагу з пропозицією.

По-друге, закон Сея припускає, що весь дохід, отриманий власниками ресурсів, повністю затрачується на споживання. Проте, частина доходу зберігається, що порушує економічну рівновагу системи. Класики, визнаючи вплив заощаджень, що дестабілізував, на рівновагу національної економіки, в той же час вважають, що ринковий механізм сам в змозі прийти в стабільне рівноважне положення через взаємодію товарного і грошового ринку. Та частина доходу, яка не була витрачена на споживання, а була збережена, з погляду класиків, також повертаються на ринок у вигляді інвестиційного попиту. Вилучення з доходу на заощадження компенсуються інвестиційними витратами підприємців. Т.ч., відповідно до моделі "вилучень – витрат - ін'єкцій" закон Сея не порушується, відповідність між доходами і витратами, між попитом і пропозицією залишається непорушним. Умовою збереження рівноваги в економіці є рівність заощаджень і інвестицій. По класичній моделі ця рівність забезпечується коливанням процентної ставки під впливом попиту і пропозиції на інвестиційному ринку. Процентна ставка при цьому виконує роль "ціни грошей", інвестицій. Порушення рівноваги між заощадженнями і інвестиціями, з погляду представників класичної школи, короткостроково можливо, але ринок автоматично приведе макросистему в рівноважне положення.

По-третє, автоматичне встановлення рівноваги в економіці визначає рівнем не тільки об'єму пропонованого і питаючого ВВП, але і рівнем цін на нього. Тобто, якщо навіть процентна ставка з яких-небудь причин не зможе збалансувати заощадження і інвестиції, сукупний попит зрівняється з сукупною пропозицією через пропорційне зниження (або зростання) товарних цін.

3. Механізми рівноваги між приватними секторами, національною економікою і закордоном.

4. Механізми перетворення капіталу в дохід і доходу в капітал.

5. Мультиплікативні механізми.