Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1.1.4. Фінансування охорони праці

Відповідно до ст. 19 Закону України „Про охорону праці" фінансування охорони праці здійснюється працедавцем. Фінансування профілактичних заходів щодо охорони праці, виконання загальнодержавної, галузевих і регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, інших державних програм, спрямованих на запобігання нещасних випадків і професійних захворювань, передбачається, разом з іншими джерелами фінансування, визначеними законодавством, в державному і місцевих бюджетах, що виділяються окремим рядком.

Для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, що використовують найману працю, витрати на охорону праці складають не менше 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції.

На підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, витрати на охорону праці передбачаються в державному або місцевих бюджетах і складають не менше 0,2 відсотка від фонду оплати праці.

1.1.5. Державні нормативні акти про охорону праці

Міждержавні стандарти Системи стандартів безпеки праці – це (ГОСТ ССБТ) колишнього СРСР, які застосовуються на території України до їх заміни іншими нормативними документами, якщо вони не суперечать чинному законодавству України.

Відповідно до Угоди про співпрацю в області охорони праці, укладеної керівниками урядів держав СНД в грудні 1994 року, стандарти ССБТ далі діють в Україні як міждержавні стандарти по узгодженому переліку, який переглядається у міру необхідності з урахуванням національного законодавства держав СНД і результатів загальної роботи, направленої на удосконалення Системи стандартів безпеки праці.

Ця система стандартів безпеки праці (ССБТ) розробляється і упроваджується з 1972 р. і має наступне позначення:

ГОСТ 12.Х.ХХХ-ХХ ССБТ. (Наприклад, ГОСТ 12.1.005-88),

де:

12 – шифр системи;

.Х. – шифр підсистеми (наприклад, 1);

.ХХХ. – порядковий номер в підсистемі (наприклад, 005);

ХХ – рік затвердження документа (наприклад, 88).

Системою ССБТ встановлено наступне позначення підсистем:

.0. – організаційно-методичні положення по побудові системи, термінологія, класифікація і т.д.;

.1. – вимоги і норми по видах шкідливих і небезпечних виробничих чинників;

.2. – вимоги безпеки до виробничого устаткування;

.3. – вимоги безпеки до виробничих процесів;

.4. – вимоги безпеки до засобів захисту працюючих;

.5. – вимоги безпеки до будівель і споруд;

Вимоги з охорони праці регламентуються також державними стандартами України з питань безпеки праці, будівельними і санітарними нормами і правилами, правилами влаштування електроустановок (ПУЕ), нормами технічного проектування і іншими нормативними актами, виходячи з області їх дії.

Державні нормативно-правові акти про охорону праці (НПАОП) - це правила, стандарти, норми, положення, інструкції і інші документи, яким надана сила правових норм, обов'язкових для виконання. Державна реєстрація нормативно0правового акта Держгірпромнагляду полягає у проведенні правової експертизи на відповідність його Конституції та законодавству України, Конвенції про захист прав людини. Згідно з Порядком нормативно-правовий акт – офіційний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб’єктом нормотворення у визначеній законодавством формі та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспільних відносин, що містить норми права, має не персоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування.