Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3.1.4 Класифікація електроустановок і приміщень по електробезпечності

Електроустановки - це машини, апарати, лінії електропередач і допоміжне обладнання (разом із спорудами і приміщеннями, в яких вони розташовані), призначені для виробництва, перетворення, трансформації, передачі, розподілу електричної енергії та перетворення її в інші види енергії.

Електроустановки за умовами електробезпеки поділяють на електроустановки до ІкВ та електроустановки вище 1 кВ.

Відповідно, організаційно-технічні заходи, технічні засоби забезпечення безпечної експлуатації і захисні засоби (індивідуальні і групові) також поділяються за цією ознакою: до 1 кВ і вище 1 кВ.

небезпекою електротравм згідно з ПУЕ розділяють приміщення на наступні три категорії: з підвищеною небезпекою, без підвищеної небезпеки, особливо небезпечні.

Категорія приміщення визначається наявністю у ньому чинників підвищеної або особливої небезпеки електротравм.

До чинників підвищеної небезпеки відносяться:

температура у приміщенні, якщо вона протягом доби перевищує 350С; відносна вологість більше 75%, але менше вологості насичення; струмопровідна підлога; струмопровідний пил;

можливість одночасного доторкання людини до неструмовідних частин електроустановки і до металоконструкцій, що мають контакт із землею.

До чинників особливої небезпеки електротравм відносяться:

  • відносна вологість, близька доі 00%;

  • агресивне середовище, що порушує ізоляцію.

Якщо у приміщенні відсутні чинники підвищеної небезпеки й особливої небезпеки, то приміщення класифікується як приміщення без підвищеної безпеки. При наявності у приміщенні хоча б одного з чинників підвищеної небезпеки, таке приміщення відносять до приміщення з підвищеною небезпекою. Наявність двох і більше чинників підвищеної небезпеки або хоча б одного чинника особливої небезпеки робить приміщення особливо небезпечним.

За чинниками виробничого середовища ПУЕ виділяє наступні типи приміщень:

  1. гарячі, температура в яких впродовж доби перевищує 350С;

  2. сухі, відносна вологість в яких не перевищує 60%;

  3. вологі, відносна вологість в яких не перевищує 75%;

  4. сирі, відносна вологість в яких перевищує 75%, але нижче вологості насичення;

  5. особливо сирі, відносна вологість в яких близька до100%, спостерігається конденсація вологи на будівельних конструкціях, обладнанні, устаткуванні тощо;

  6. запилені, в яких струмопровідний пил проникає в електричні апарати та інші споживачі електричної енергії і осідає на струмовідні частини;

  7. запилені, в яких неструмопровідний пил проникає в електричні апарати та інші споживачі електричної енергії й осідає на струмовідні частини;

  8. приміщення з хімічно агресивним середовищем або органічним середовищем (пліснява, гриби тощо), яке приводить до порушення ізоляції.

3.1.5 Основні причини електротравматизму на виробництві

При аналізі електротравматизму виділяють чотири основні причини електричних травм, а саме:організаційні;технічні;санітарно-гігієнічнійпсихофізіологічні.Основніпричиниелектротравматизму в Україні - організаційні.

До організаційних причин відносять:

відсутність або неякісне проведення навчання з питань охорони праці; неефективний нагляд, відомчий і громадський контроль за дотриманням вимог безпеки при виконанні робіт в електроустановках та їх експлуатації; відсутність або несвоєчасне проведення медичного контролю стану здоров'я електроперсоналу; порушення вимог стандартів, правил, норм, інструкцій щодо експлуатації електроустановок; невиконання заходів щодо охорони праці; порушення технологічних регламентів; порушення норм і правил планово-попереджувального ремонту і технічного обслуговування електроустановок; недостатній технічний нагляд за проведенням небезпечних робіт.

До технічних причин відносять: невідповідність вимогам безпеки або несправність електроустановки, електрозахисних засобів; недосконалість електротехнологічного процесу; конструктивні недоліки устаткування; недосконалість або відсутність індивідуальних захисних засобів, захисних огороджень запобіжних пристроїв, засобів сигналізації та блокування.

ЛОЗА.Санітарно-гігієнічні причини: підвищений вміст шкідливих речовин; недостатнє або нераціональне освітлення; підвищені рівні шуму, вібрації, інфра- та ультразвуку; незадовільні мікрокліматичні умови; наявність різноманітних випромінювань вище допустимих рівнів тощо.

Психофізіологічні причини: помилкові дії працівників внаслідок втоми, хворобливого стану, необережність; невідповідність психофізіологічних чи антропометричних даних працівника виконуваній роботі.